Lubuscy kucharze serwowali pyszności

(BOCH)Zaktualizowano 
Henryk Woźniak i Krzysztof Hołody częstowali faszerowaną szynką w cieście chlebowym, specjałem firmy Madaks
Henryk Woźniak i Krzysztof Hołody częstowali faszerowaną szynką w cieście chlebowym, specjałem firmy Madaks fot. Wojciech Obremski
Miody, pierogi, wino, kiszona kapusta i karmelówka robiły furorę na zorganizowanych w weekend targach we Frankfurcie nad Odrą.

Na trzydniowe Międzynarodowe Targi Spożywcze do Frankfurtu, które skończyły się w niedzielę, przyjechało prawie 50 wystawców z całej Europy. Połowę stanowili Polacy. Aż 13 stoisk zajęli producenci zdrowej żywności z naszego województwa. Swoje miody przywieźli m.in. Wiesław Dudek z Gralewa, rodzina Dutkowiaków z Sulęcina i Wanda Nocoń ze Świdnicy koło Zielonej Góry.

- Kiedy dowiedziałam się, że Urząd Marszałkowski organizuje na targach we Frankfurcie stoiska, chętnie dołączyłam. To świetna promocja - mówiła nam W. Nocoń.

Niemcy bardzo chętnie odwiedzali lubuskie stoiska. Smakowały im wina i gołąbki w liściach winogronowych z Winnicy Kinga w Starej Wsi koło Nowej Soli. Zajadali się kwaszoną kapustą Henryka Sondeja spod Santoka. Kolejki były przy stoisku Stowarzyszenia Nasz Budachów, gdzie serwowano przepyszne pierogi. Zwiedzający próbowali karmelówki i z apetytem jedli pyszny bigos sporządzony według specjalnej receptury przez członków Klubu Regionalnego Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Słubickiej w Kowalowie.

Powodzeniem cieszyła się szynka zapiekana w chlebie, którą przygotowała firma Madaks z Przytocznej. Wielu z naszych wystawców uczestniczyło w targach za Odrą po raz pierwszy, ale wszyscy twierdzili, że nie ostatni. Podkreślali, że to sposób, aby ze swoimi produktami wejść na rynek sąsiadów.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

R
Rakoczy

I ja też tam byłem z córeczką zwiedzałem targi i degustowaliśmy pyszne polskie i niemieckie jedzenie.

Organizacja imprezy przyzwoita i oszczędna. Tuż przed adwentowymi refleksjami dzieci miały możliwość podziwiania żywych reniferów z polskim świętym Mikołajem.

Tradycyjnie dzieci mogły rysować i fantazyjnie zdobić choinkowe ozdoby.

Polscy wystawcy godnie propagowali herbaty ziołowe z okolic Gostynia Wielkopolskiego, miody z Lubuskiego, wyśmienity bigos z Kowalowa, chleb z sulęcińskiej piekarni, tradycyjne trunki z czasów Zagłoby i nie tylko ...

Pyszny był też bigos z Kowalowa. A pod dachem jednej z targowych, bezpiecznych hal miło było posłuchać i zanucić polskie towarzyskie pieśni i piosenki.

Młodzi ludzie ze słubickich szkół kreowali pozytywny wizerunek nie tylko pokolenia 1989 roku.

Słubiczanie i mieszkańcy powiatu łśubickiego i okolic, oby podobne spotkania nadgraniczne łączyły sąsiadów z nad Odry.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3