Lubuska kuchnia wielkanocna (przepisy Czytelniczki)

Redakcja
Fotolia
Wielkanoc coraz bliżej. - Na stole w naszej lubuskiej kuchni nie może zabraknąć potraw z dodatkiem wina. A wino oczywiście z winogron uprawianych w winnicach, z których słynie region - pisze Czytelniczka Anna Macała i przesyła na nasz konkurs kulinarny przepisy na smaczne dania.

Przepis na białą kiełbasę w czerwonym winie

Składniki:
1 kg surowej kiełbasy
375 ml wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka czarnych oliwek
rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:
Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wlewamy wino, gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Zioła razem z oliwkami dodajemy do kiełbasy - całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ziemnym pieczywem.

Przepis na pieczoną szynkę w marynacie

Składniki:
2 kg surowej szynki
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
¼ selera
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 liść laurowy
po 2-3 ziarenka: ziele angielskie, pieprz czarny, owoc jałowca
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól
Sos:2 łyżki chrzanu, szklanka śmietany, łyżeczka mąki

Porada! Przed pieczeniem szynkę obwiąż sznurkiem żeby była bardziej zwarta.

Przygotowanie:
Marchew, seler, pietruszkę pokrój w słupki. Cebulę pokrój w "półplastry".
Do garnka wlej wino, szklankę wody, dodaj przyprawy. Włóż pokrojone warzywa i zagotuj a następnie odstaw do ostudzenia.
Szynkę dobrze natrzyj solą i ułóż w naczyniu. Do naczynia wlej marynatę i całość odstaw na 3-5 dni w chłodne miejsce. Podczas marynowania obracaj mięso kilkakrotnie.
Szynkę przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 2 godziny, podlewając marynatą.
Po upieczeniu szynkę ostudź i pokrój w cienkie plastry. Podawaj zwiniętą w rulony, nadziane gęstym kremem chrzanowym.
Szynkę na gorąco podawaj z sosem śmietanowym przyrządzonym ze zmiksowanej śmietany, mąki i sosu z pieczenia.

Do dania mięsnego znakomicie pasuje sałatka przygotowana ze świeżych owoców i warzyw.

Przepis na sałatkę z pomarańczą

Składniki:
3 pomarańcze
2 jabłka
1 duży pęk rzodkiewek
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
3 ogórki konserwowe
1 szklanka czarnych oliwek

Sos winegret: 10 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka musztardy (najlepiej miodowej), ząbek czosnku, cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:
W misce, w której będzie podawana sałatka wymieszaj składniki sosu.
Pomarańcze pokój w cienkie fileciki, jabłka w cieniutkie ćwierćplasterki , dymkę w talarki, oliwki na ćwiartki, ogórki konserwowe w grubszą kostkę.
Składniki sałatki włóż do miski z sosem winegret. Szczypior pokrój wzdłuż na cienkie paseczki i posyp przed podaniem.

Nieruchomości z Twojego regionu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3