Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubuska kuchnia wielkanocna (przepisy Czytelniczki)

Redakcja
Fotolia
Wielkanoc coraz bliżej. - Na stole w naszej lubuskiej kuchni nie może zabraknąć potraw z dodatkiem wina. A wino oczywiście z winogron uprawianych w winnicach, z których słynie region - pisze Czytelniczka Anna Macała i przesyła na nasz konkurs kulinarny przepisy na smaczne dania.

Przepis na białą kiełbasę w czerwonym winie

Składniki:
1 kg surowej kiełbasy
375 ml wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka czarnych oliwek
rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:
Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wlewamy wino, gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Zioła razem z oliwkami dodajemy do kiełbasy - całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ziemnym pieczywem.

Przepis na pieczoną szynkę w marynacie

Składniki:
2 kg surowej szynki
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
¼ selera
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 liść laurowy
po 2-3 ziarenka: ziele angielskie, pieprz czarny, owoc jałowca
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól
Sos:2 łyżki chrzanu, szklanka śmietany, łyżeczka mąki

Porada! Przed pieczeniem szynkę obwiąż sznurkiem żeby była bardziej zwarta.

Przygotowanie:
Marchew, seler, pietruszkę pokrój w słupki. Cebulę pokrój w "półplastry".
Do garnka wlej wino, szklankę wody, dodaj przyprawy. Włóż pokrojone warzywa i zagotuj a następnie odstaw do ostudzenia.
Szynkę dobrze natrzyj solą i ułóż w naczyniu. Do naczynia wlej marynatę i całość odstaw na 3-5 dni w chłodne miejsce. Podczas marynowania obracaj mięso kilkakrotnie.
Szynkę przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 2 godziny, podlewając marynatą.
Po upieczeniu szynkę ostudź i pokrój w cienkie plastry. Podawaj zwiniętą w rulony, nadziane gęstym kremem chrzanowym.
Szynkę na gorąco podawaj z sosem śmietanowym przyrządzonym ze zmiksowanej śmietany, mąki i sosu z pieczenia.

Do dania mięsnego znakomicie pasuje sałatka przygotowana ze świeżych owoców i warzyw.

Przepis na sałatkę z pomarańczą

Składniki:
3 pomarańcze
2 jabłka
1 duży pęk rzodkiewek
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
3 ogórki konserwowe
1 szklanka czarnych oliwek

Sos winegret: 10 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka musztardy (najlepiej miodowej), ząbek czosnku, cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:
W misce, w której będzie podawana sałatka wymieszaj składniki sosu.
Pomarańcze pokój w cienkie fileciki, jabłka w cieniutkie ćwierćplasterki , dymkę w talarki, oliwki na ćwiartki, ogórki konserwowe w grubszą kostkę.
Składniki sałatki włóż do miski z sosem winegret. Szczypior pokrój wzdłuż na cienkie paseczki i posyp przed podaniem.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska