Przepis na białą kiełbasę w czerwonym winie
Składniki:
1 kg surowej kiełbasy
375 ml wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka czarnych oliwek
rozmaryn, tymianek
Przygotowanie:
Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wlewamy wino, gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Zioła razem z oliwkami dodajemy do kiełbasy - całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ziemnym pieczywem.
Przepis na pieczoną szynkę w marynacie
Składniki:
2 kg surowej szynki
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
¼ selera
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 liść laurowy
po 2-3 ziarenka: ziele angielskie, pieprz czarny, owoc jałowca
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól
Sos:2 łyżki chrzanu, szklanka śmietany, łyżeczka mąki
Porada! Przed pieczeniem szynkę obwiąż sznurkiem żeby była bardziej zwarta.
Przygotowanie:
Marchew, seler, pietruszkę pokrój w słupki. Cebulę pokrój w "półplastry".
Do garnka wlej wino, szklankę wody, dodaj przyprawy. Włóż pokrojone warzywa i zagotuj a następnie odstaw do ostudzenia.
Szynkę dobrze natrzyj solą i ułóż w naczyniu. Do naczynia wlej marynatę i całość odstaw na 3-5 dni w chłodne miejsce. Podczas marynowania obracaj mięso kilkakrotnie.
Szynkę przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 2 godziny, podlewając marynatą.
Po upieczeniu szynkę ostudź i pokrój w cienkie plastry. Podawaj zwiniętą w rulony, nadziane gęstym kremem chrzanowym.
Szynkę na gorąco podawaj z sosem śmietanowym przyrządzonym ze zmiksowanej śmietany, mąki i sosu z pieczenia.
Do dania mięsnego znakomicie pasuje sałatka przygotowana ze świeżych owoców i warzyw.
Przepis na sałatkę z pomarańczą
Składniki:
3 pomarańcze
2 jabłka
1 duży pęk rzodkiewek
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
3 ogórki konserwowe
1 szklanka czarnych oliwek
Sos winegret: 10 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka musztardy (najlepiej miodowej), ząbek czosnku, cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce, w której będzie podawana sałatka wymieszaj składniki sosu.
Pomarańcze pokój w cienkie fileciki, jabłka w cieniutkie ćwierćplasterki , dymkę w talarki, oliwki na ćwiartki, ogórki konserwowe w grubszą kostkę.
Składniki sałatki włóż do miski z sosem winegret. Szczypior pokrój wzdłuż na cienkie paseczki i posyp przed podaniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?