Jesteśmy kulinarną potęgą! Prestiżowymi Perłami nagrodzono w niedzielę w Poznaniu cztery lubuskie przysmaki - faszerowaną szynkę zapiekaną w cieście chlebowym wypiekaną przez Stanisława Mikanowicza z Przytocznej, syrop z płatków róż Magdaleny Dolaty z Bledzewa, rosół z prawdziwków stowarzyszenia kobiet z Jarnatowa pod Lubniewicami oraz jarzębiak na winiaku zielonogórskiego winiarza Przemysława Karwowskiego. Dodatkowo jednym ze złotych medali targów nagrodzono browar "EDI" Edwarda Wilka ze Wschowy za piwo niepasteryzowane Wschowskie Ciemne.
Perły i medale wręczył laureatom minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Konkurs ma promować tradycyjne artykuły żywnościowe, jego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Lubuscy laureaci zostali nominowani do finału podczas regionalnego etapu, który odbył się przed kilkoma tygodniami w Ochli. Mieli sporą konkurencję, gdyż komisja oceniała ponad 60 potraw i napojów zgłoszonych przez producentów z całego województwa. - Zdobyłem wiele nagród na konkursach kulinarnych, ale przyznana mi dziś Perła będzie ozdobą mojej kolekcji dyplomów, statuetek i medali - komentuje S. Mikanowicz, właściciel piekarni Madaks z Przytocznej.
S. Mikanowicz wypieka szynki według przepisu swojego dziadka Bolesława. Zaczyna od ich peklowania w specjalnej zalewie. Faszeruje je podrobami, potem przyprawia i piecze w piecu chlebowym. W ostatniej fazie owija specjały ciastem i ponownie wkłada do pieca. Jego wyroby znają i cenią mieszkańcy lubusko-wielkopolskiego pogranicza, a także Niemiec i Anglii, gdzie wysyła samolotami swoje szynki i inne specjały. Nie chce jednak zdradzić ich receptury, gdyż - jak twierdzi - jego kulinarne pomysły coraz częściej wykorzystują inni piekarze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?