Lubuski Kongres Gospodarczy 2018 rozpoczęła dyskusja na temat wyzwań nowej Europy. Zaproszeni goście rozmawiali o nowych priorytetach finansowych Unii Europejskiej, a także szansach rozwoju Lubuskiego po 2020 Roku. A to dopiero początek wielkiego, trzydniowego wydarzenia.
Lubuski Kongres Gospodarczy 2018 obfitować będzie w szereg dyskusji na ważne dla regionu tematy dotyczące m.in. nowoczesnej przedsiębiorczości i technologii, które zmieniają świat, nowoczesnych metodach leczenia, gospodarce kosmicznej oraz sile młodych.
W czwartek spotkania w Filharmonii Zielonogórskiej zakończy uroczysta gala. Natomiast od piątku kongres przenosi się poza Zieloną Górę - do Parku Naukowo-Technologicznego w Nowym Kisielinie, Centrum Energii Odnawialnej w Sulechowie, Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze oraz Ośrodka Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.
W ostatni dzień (13 października) warto wybrać się do Kalska na największe w regionie Targi Aktywności i Zdrowej Żywności.
- Zapraszamy mieszkańców do spróbowania jak smakuje Lubuskie. Na warsztaty z Ewą Chodakowską zapisało się ponad 300 osób, a chętnych było o wiele więcej. Swoje produkty prezentować będzie 132 wystawców związanych z produktami tradycyjnymi, winiarstwem, doradztwem dietetycznym, fitnessem – zachęca Joanna Malon.
Dzień 2 – 12 października 2018 (piątek)
Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu zielonogórskiego w Kalsku
11.00-12.30 - Współczesne wyzwania producentów żywności
PANELE
- Czy HACCP, GMP i GHP są rzeczywiście potrzebne?
- Co zrobić, żeby zmniejszyć „papierologię”?
- Czy branża branży nie równa? Kto ma lepiej a kto gorzej?
- Kto może przyjść i nas skontrolować?
PRELEGENCI:
- lek. wet. Jacek Kucharski (Z-ca Głównego Lekarza Weterynarii Główny Inspektorat Weterynarii)
- Przedstawiciel Głównego Inspektoratu Sanitarnego
- Anna Pyszczek (haccpdlaciebie.pl)
- dr Justyna Korycka (Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o.)
- Jarosław Ławrynowicz (Kierownik Wydziału Kontroli, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
- dr inż. Bartłomiej Koźniewski (Jars Sp. z o.o.)
12.30-13.00 - Hol budynku – lunch
13.00-14.30 - Nowoczesne trendy w produkcji żywności
PANELE
- Czy społeczeństwo potrzebuje zmian? Jakie są nowoczesne trendy w produkcji żywności?
- Czy wprowadzenie zmian przynosi zyski czy powoduje straty dla producenta?
- Kto wyznacza aktualne trendy i dlaczego? Co jest miarą sukcesu w tym aspekcie?
- Co w tym przypadku oznacza idea „Just in time”
PRELEGENCI:
- Mateusz Kowalewski (HORTIMEX PLUS Sp. z o.o. Sp. K.)
- Michał Czerwiński (PurellaFood Sp. z o.o.)
- Łukasz Marach (MLB Biotrade Sp. z o.o.)
- Marek Kołodziejski (Ton Color Marek Kołodziejski)
- Marek Jackowski (JACK P.P.U.H. Piekarnia Bagietka)
- Adam Lubocki (JACK P.P.U.H. Piekarnia Bagietka)
MODERATOR:
- Agnieszka Cegielska
Centrum Energetyki Odnawialnej Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
10.00-12.00 Miasto przyszłości czyli jakie? Rola czynnika green oraz smart w samorządach
- Smart City podstawą rozwoju polskich miast
- Inteligentne projekty infrastrukturalne a bezpieczeństwo w miastach
- Mobilność miast i metropolii przyszłości
- Skuteczne ograniczenie niskiej emisji zanieczyszczeń – zielona energia i efektywność energetyczna
12.30-13.00 Hol budynku – lunch
12.30-14.30 Innowacje sposobem na rozwój przedsiębiorczości
- Przemysł 4.0 a Nauka 2.0
- Rozwój przedsiębiorstwa w oparciu o komercjalizację
- Start-upy motorem napędowym lokalnej gospodarki
- Zróżnicowane źródła finansowania działalności innowacyjnej
14.30-15.00 Rozmowy kuluarowe
Park Naukowo-Technologiczny Uniwersytetu Zielonogórskiego w Nowym Kisielinie
10.00-12.00 - Parki Naukowo – Technologiczne wymiana doświadczeń, dyskusja o innowacji i jej wdrażaniu we Francji, Niemczech i Polsce
- Park Naukowo-Technologiczny w Dortmundzie
- Paryski Ośrodek Naukowy Miasto Nauki i Przemysłu
- Poznański Park Naukowo Technologiczny
- Park Naukowo-Technologiczny Uniwersytetu Zielonogórskiego
- Park Naukowo-Technologiczny w Cottbus
- DYSKUSJA: paneliści plus pytania od uczestników
12.00-12.45 - Hol budynku – lunch
12.45-14.30 - Marketing on-line, budowa i strategia marki na rynkach
- Budowanie strategii marki
- O narzędziach mogących pomóc stworzyć silną strategię własnej firmy
- 11 kroków do zbudowania silnej marki
- Nowoczesne trendy w marketingu
- Światowy content marketing
- DYSKUSJA: paneliści plus pytania od uczestników
14.30-15.00 - Rozmowy kuluarowe.
Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze11.00-12.30 - Winiarstwo sposobem na biznes
BLOK 1: Winiarstwo sposobem na biznes (11.00-12.30)Od winnicy do winiarni.
- Ustawodawstwo dotyczące produkcji winiarskiej.
- Wino formą inwestycji – Ile to kosztuje? Ile można zarobić?
- Kaprysy konsumentów, czyli winne preferencje.
- Polscy producenci wina – biznes na polskich winach.
PRELEGENCI:
- Zbigniew Turnau (Winnica Turnau)
- Marek Krojcig (Winnica Stara Winna Góra)
- dr hab. inż. Andrzej Greinert (Uniwersytet Zielonogórski)
- Aleksander Kremer (Wina Świata)
- Renata Wiśniewska (Winnica Saint Vincent)
MODERATOR
- Robert Makłowicz
12.30-13.00 - Hol budynku – lunch
13.00-14.30 - Współczesne trendy winiarskie
BLOK 2: Współczesne trendy winiarskie (13.00-14.30)- Systemy fermentacyjne stosowane we współczesnym winiarstwie.
- Współczesne trendy w winiarstwie.
- Zdrowie w kieliszku czerwonego wina.
- Niechlubne tajemnice wina.
PRELEGENCI:
- Maciej Nowicki (Winicjatywa.pl)
- Krzysztof Fedorowicz (Winnica Miłosz)
- Kinga Kowalewska – Koziarska (Winnica Kinga)
- dr inż. Bogna Latacz (Uniwersytet Zielonogórski)
- Jarosław Kliks (Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o.)
- dr inż. Joanna Chmielewska (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
MODERATOR
- Robert Makłowicz
Dzień 3 – 13 października 2018 (sobota) godz. 11.00 – 16.00
Targi Zdrowej Żywności w Kalsku
Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego W Kalsku
To promocja zdrowego stylu życia i zdrowej diety. Podczas Targów odbędą się prezentacje i degustacje: produktów tradycyjnych i regionalnych, żywności pochodzącej z upraw ekologicznych, wysokiej jakości miodów, wina, ekologicznych wyrobów mięsnych i wędlin, nabiału, kosmetyków naturalnych oraz produktów diety wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej. Odwiedzający będą mogli skorzystać z licznych degustacji oraz porad dietetyków.
Na strefie sportowej będzie można skonsultować się z trenerami personalnymi i skorzystać z „minisiłowni”. Warsztaty sportowe poprowadzi znana ekspertka fitness, a dla najmłodszych przygotowana będzie strefa zabawy i sportu.
Zobacz wideo: Zachodni Kongres Innowacji w Nowej Soli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?