Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubuskie dzieci nie rozpoznają zdrowego jedzenia

mat. prasowe
123rf
Od 1 września w sklepikach szkolnych pozostaje tylko zdrowa żywność, o niskiej zawartości cukru, tłuszczu i soli. Jednak, jak ujawnia badanie "Przyszłość na talerzu", aż 50 proc. uczniów z woj. lubuskiego jest przekonane, że dalej będą mogli kupować tam rogaliki bez nadzienia.

Lubuskie dzieci mają bardzo niską świadomość, jak powstaje żywność i co wchodzi w jej skład, dlatego nic dziwnego, że mają problem z odróżnieniem zdrowego produktu wysokiej jakości od tego niezdrowego. W tym roku szkolnym wszystkie lubuskie szkoły chcące pomóc swoim wychowankom w praktycznej nauce zdrowego żywienia mogą wziąć udział w wyjątkowym programie edukacyjnym Tesco dla Szkół - "Przyszłość na talerzu".

Co to jest zdrowa żywność?

W sierpniu br. na zlecenie programu edukacyjnego Tesco dla Szkół, który od 13 lat pomaga nauczycielom zachęcać najmłodszych do zdrowego żywienia, przeprowadzono badanie wśród dzieci z województwa lubuskiego w wieku 6-15 lat, dotyczące wiedzy o pochodzeniu żywności. Uczniowie zostali także poinformowani o zmianach, jakie zajdą w ich szkołach (zakaz sprzedawania niezdrowej żywności z dużą ilością tłuszczów, soli i cukru), a następnie mieli wskazać, które produkty ich zdaniem kupią od września w sklepikach. Aż 52% uczniów z lubuskiego sądzi, że nadal będą mogli kupić słodki napój, 48% liczy na drożdżówki, a 13 proc. na pączki, uważając je za zdrową żywność.

Jajko jest z fabryki, a mleko z bananowca

- Jako marka z pasją do żywności, Tesco chce edukować swoich klientów i dzielić się z nimi radością jedzenia - mówi Marta Marczuk-Komiszke z Tesco Polska. - To jednak staje się trudne, gdy rosną nowe pokolenia nie mające pojęcia, jak wartości takie jak świeżość, lokalność i skład produktu wpływają na ich jakość, a w konsekwencji - na zdrowie konsumenta. Lubuskie dzieci mają niską świadomość, jak powstaje to, co trafia na ich talerze - z wiedzy o pochodzeniu i przetwarzaniu podstawowych produktów spożywczych takich jak jajka, mleko i makaron mają zaledwie szkolną "3+". Tylko 44% dzieci z województwa lubuskie potrafiło udzielić poprawnej odpowiedzi na pytanie, jak powstaje żółty ser. Aż 37% uważa, że ser żółty otrzymujemy z mleka poprzez długie ubijanie specjalną maszyną. W całej Polsce ten błąd był najczęściej popełniany właśnie przez dzieci z województwa lubuskiego. Ich niewiedza dotyczy również innych podstawowych produktów. 27% nie wie, że ich płatki śniadaniowe są robione ze zbóż. Aż 44% dzieci w województwie lubuskim nie wie, że ze zboża otrzymujemy również kaszę i makaron, a świadomość, jak robi się makaron, ma tylko 13%.

Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie chciał zjeść

W odpowiedzi na epidemię otyłości wśród najmłodszych od lat prowadzona jest w szkołach edukacja o zdrowym żywieniu, a Ministerstwo Zdrowia zaczyna wprowadzać bardziej stanowcze środki, jak wspomniany zakaz sprzedawania niezdrowej żywności na terenie szkół. Jednak, żeby z dziecka wyrósł świadomy konsument, który nie tylko zna piramidę żywienia, ale potrafi i chce wybrać spośród bogatej oferty dostępnych produktów te najbardziej zdrowe, potrzeba czegoś więcej. Niezbędna jest edukacja angażująca i zmieniająca postawy dzieci, w czym rodziców i nauczycieli mogą wesprzeć dedykowane programy edukacyjne, w tym najstarszy polski program tego typu, Tesco dla Szkół, którego tegoroczna edycja jest w całości poświęcona tej tematyce.

- Celem programu Tesco dla Szkół jest nie tylko przekazanie dzieciom ważnej wiedzy, ale przede wszystkim przekonanie ich do zmiany postaw i nawyków. Udało nam się w poprzednich edycjach m.in. przekonać lubuskie dzieci, że należy szanować żywność, dzięki czemu problem marnowania drugich śniadań w ich szkołach zmniejszył się o połowę - mówi Marta Marczuk-Komiszke. - W tym roku szkolnym odkryjemy przed dziećmi tajniki powstawania żywności, która trafia na ich talerz i nauczymy je, gdzie szukać ważnych informacji o pochodzeniu i składzie produktów. Ale przede wszystkim zamierzamy doprowadzić do tego, że będą na co dzień zwracały uwagę na to, co jedzą - skąd do nich trafiło, z czego się składa i jak zostało przetworzone - i staną się bardziej świadomymi konsumentami.

W programie Tesco dla Szkół - "Przyszłość na talerzu", który rusza 1 września, mogą wziąć udział wszystkie lubuskie szkoły podstawowe i gimnazjalne. Czekają w nim merytoryczne pomoce i instrukcje dla nauczycieli przygotowane przez ekspertów programu (Federacja Polskich Banków Żywności, Fundacja British Council, Szkoła Gotowania dla Dzieci Little Chef oraz Funiversity), szansa na cenne nagrody dla szkoły w pierwszym i drugim semestrze oraz, przede wszystkim, wyjątkowa zabawa dla młodzieży i dzieci. 13. edycja Tesco dla Szkół będzie pierwszym w Polsce fabularnym programem edukacyjnym, w którym uczniowie wcielą się w role graczy zbierających punkty i odkrywających wyjątkowy świat gry, a nauczyciele zostaną ich przewodnikami po atrakcyjnie podanej wiedzy o pochodzeniu i składzie żywności. Szczegóły na stronie www.tescodlaszkol.pl

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska