Instytut badania opinii Homo Homini przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa lubuskiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców zachodniej części Polski. Przeszło 40 proc. badanych sięga po makaron kilka razy w miesiącu, zaś kolejne 42 proc. robi to raz w tygodniu!
Wybierając swój ulubiony makaron, Lubuszanie sięgają także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że danie zyskuje na atrakcyjności. Co z makaronem łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane - bez zaskoczenia - było mięso, które wskazała jedna trzecia mieszkańców zachodniej Polski. 23,1 proc. badanych wskazało także sosy na bazie pomidorów, bez których nie wyobrażają sobie dania z makaronem.
Sondaż pokazuje także, jakie dania przypadły do nam gustu. Cenimy sobie pożywne posiłki na bazie makaronu jako dodatku do zup - taką odpowiedź dało 26,5 proc. pytanych. Drugą w kolejności potrawą, która podbiła lubuskie podniebienia jest makaron z sosem. Mniejszą popularnością cieszą się na tym terenie sałatki makaronowe (7,8 proc).
- Makaron jest szybki i prosty w przygotowaniu! Z odrobiną fantazji i chęci, każdy jest w stanie przygotować wyjątkowy obiad. - mówi ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz, związany z marką Lubella. - Wzrostowa tendencja spożycia makaronu w naszym kraju świadczy o tym, że pomimo braku czasu wolimy sami gotować, niż jadać w pośpiechu na mieście.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?