W dniach 28-30 września br. w Poznaniu odbywają się coroczne targi Smaki Regionów. Jest to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Od wielu lat, w targach uczestniczą producenci z województwa lubuskiego i jak się okazuje, ciągle potrafią zaskakiwać. W tym roku, zgarnęli rekordowe 8 pereł, co nie wydarzyło się nigdy wcześniej w historii.
Wielki sukces Lubuszan
- Nie potrafiłem ukryć wzruszenia - powiedział wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. 12 lat pracuję z naszymi lokalnymi producentami. Widziałem ich początki, wzloty, upadki. Zawsze starałem się pomagać i podpowiadać. A dzisiaj, stojąc tutaj obok nich, widząc uśmiechy na ich twarzach, jestem po prostu szczęśliwy. Bo ciężka praca popłaca - dodał wicemarszałek.
W kategorii produkt, PERŁY otrzymali:
- Szynka z sarny pieczona na dziko - Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Danuta Cieśla.
- Udziec solony dojrzewający - PW Salcum-Fixum Jarosław Szlachetko.
- Salceson wiejski - Przetwórstwo Wiejskie Zbigniew Motyka.
- Miód leśny z Malinówki - Magdalena i Sylwester Świderscy.
- Ser podpuszczkowy dojrzewający - Gospodarstwo Ekologiczne Agatka.
Nasi producenci zachwycili jurorów także w kategorii potrawy. PERŁY otrzymali:
- Jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynka winiarza duszona w białym winie - Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska.
- Przywrócenie potraw z raków do lubuskiej kuchni - Fundacja Lubuska Spiżarnia.
- Żeberka z dzika w pomidorach z miodem - D.E.C. Magdalena i Mirosław Dec.
ZOBACZ FILM - JAK ZROBIĆ SAMEMU SER?
Corocznie, na wniosek producentów, osoby szczególnie zasłużone dla produktów tradycyjnych i regionalnych, otrzymują tzw. "KLUCZ DO POLSKIEJ SPIŻARNI". W roku ubiegłym "KLUCZ" odebrał wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, a w tym roku - Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Arkadiusz Dąbrowski.
Na targach Smaki Regionów można znaleźć ekologiczną, certyfikowaną żywość z całej Polski. To unikalny moment na poznanie wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur i filozofii slow.
ZOBACZ FILM - FORUM PRODUCENTÓW REGIONALNYCH W LUBUSKIEM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?