Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubuskie. Restauratorzy przygotowują pozew przeciwko Skarbowi Państwa. O odszkodowanie walczą też restauratorzy z Międzyrzecza i okolic

Dariusz Dutkiewicz
Dariusz Dutkiewicz
Klienci po prostu chcą w lokalach bywać.
Klienci po prostu chcą w lokalach bywać. Dariusz Dutkiewicz
,,Pod Strzechą’’ na ośrodku Głębokie pod Międzyrzeczem to dziś jeden z najsłynniejszych lokali gastronomicznych w regionie. To tutaj w styczniu doszło do otwartego buntu restauratora. Jacek Bełz z Międzyrzecza zapowiedział, że dla dobra klientów swój lokal pomimo zakazu otworzy. I otworzył. W połowie stycznia, w ciągu weekendu, lokal odwiedziło prawie dwustu klientów.

Obecnie J. Bełz jest przedstawicielem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na region lubuski. No i właśnie przedstawił nam plan Izby na najbliższy czas, a dokładnie po 4 maja, kiedy to spodziewać się można zniesienia lockdownu, jeżeli chodzi o branżę gastronomiczną. Otóż Gastronomowie Polscy zamierzają wystąpić przeciwko Skarbowi Państwa o odszkodowanie. - Żądaniem pozwu zbiorowego jest ustalenie odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkodę wyrządzoną przez niezgodne z prawem działania i zaniechania przy wykonywaniu władzy publicznej, w związku z wystąpieniem stanu zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii COVID-19 – tłumaczy J. Bełz.

Chodzi o olbrzymie pieniądze

O jakie pieniądze chodzi? O miliard złotych! - W naszym przekonaniu szkoda obejmuje zarówno okres pierwszych restrykcji, czyli od 13 marca 2020 do 18 maja 2020, jak i obecnych, czyli od 24 października 2020 do 4 maja 2021, a może i później – mówi J. Bełz. - Zakładamy, że lockdown w naszej branży będzie trwał do 4 maja. Pozew zbiorowy to ogromna oszczędność kosztów i zwiększona szansa na zwycięstwo. Jesteśmy świadomi, że nie otrzymamy odszkodowania w przeciągu kilku miesięcy. Ale warto o nie walczyć.

Bilans minusowy

,,Pod Strzechą’’ na ośrodku Głębokie pracuje obecnie kilkanaście osób. Nikogo z pracowników nie zwolniono. Cały czas otrzymywali wynagrodzenie. Mniejsze, ale było. – Powiem krótko, że od 21 lat po raz pierwszy w historii firmy wykazaliśmy się minusowym bilansem – mówi międzyrzecki przedsiębiorca. – To chyba o czymś świadczy - dodaje.
Teraz wszyscy czekają na otwarcie lokali. Co wcale nie oznacza, że restauratorzy zapomnieli o poniesionych stratach...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska