1/22
Wiele słyszy się o kuchni polskiej, ale mniej o naszej...
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego

Lubuskie sery i wędliny. Tak właśnie smakuje lubuskie! Poznaj regionalne przysmaki!

Wiele słyszy się o kuchni polskiej, ale mniej o naszej kuchni regionalnej. A szkoda! Lubuska kuchnia to prawdziwy mariaż smaków i aromatów. To, co wyróżnia lubuską kuchnię od kuchni innych regionów, to jej różnorodność. I nic dziwnego: w końcu Lubuszanie to osoby pochodzące z przeróżnych zakątków naszego kraju.

Obecnie lista lubuskich produktów regionalnych liczy już ponad 80 pozycji!

Dziś przedstawimy Wam sery, wędliny i kiełbasy pochodzące z tej właśnie listy. Podajemy też informację, kto produkuje te przysmaki!



Polecamy wideo: O jakości win i tradycjach winiarskich na Ziemi Lubuskiej mówią sommalierzy


Większość zdjęć i opisów pochodzi z opracowania "Tradycyjna kuchnia regionu lubuskiego" przygotowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.

2/22
Do jej wyrobu wykorzystuje się mięso indycze z ud i piersi...
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego

KIEŁBASA SUCHA Z INDYKA

Do jej wyrobu wykorzystuje się mięso indycze z ud i piersi indyczych, które jest rozdrabniane na szarpaku, z dodatkiem tłuszczu. Następnie powstałą masą napełniane są ściśle batony i osadzane do równomiernego rozprowadzenia przypraw, takich jaki pieprz, gałka, czosnek, papryka i kardamon. Kiełbasa sucha jest wędzona na gorąco z jednoczesnym jej pieczeniem.

Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława

3/22
Siedlisko – miejscowość kultywująca tradycje serowarskie w...
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego

SER TWAROGOWY Z MLEKA KROWIEGO – KRAJANKA

Siedlisko – miejscowość kultywująca tradycje serowarskie w województwie lubuskim. Obecnie znajdują się gospodarstwa indywidualne, które kontynuują hodowlę bydła oraz wytwarzanie z mleka przeróżnych wyrobów. Jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych jest ser twarogowy – krajanka. Przygotowywany jest z mleka krowiego odtłuszczonego z dodatkiem śmietany oraz przypraw takich jak sól i pieprz. Bardzo ważnym etapem przy produkcji sera jest dobre wymieszanie całej masy twarogowej ze wszystkimi dodatkami. Na koniec masa twarogowa przekładana jest do lnianego worka o kształcie rożka i wkładana pomiędzy deski w celu odsączenia resztki serwatki. Tak przygotowany ser twarogowy może być spożywany na wiele sposobów tj. pokrojony na kromce chleba lub z dodatkiem szczypioru. Może być także dodawany do różnego rodzaju potraw takich jak pierogi czy farsz do naleśników.

Producent: „Qzko” Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne, Siedlisko

4/22
Na terenie województwa lubuskiego w 1986 roku powstało...
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego

SZYNKA INDYCZA

Na terenie województwa lubuskiego w 1986 roku powstało drugie (po olsztyńskim) zagłębie hodowli drobiu w kraju – w tym głównie hodowli indyka. W tym czasie sprzedaż mięsa i jego przetworów była reglamentowana. Mięso indycze po uboju było przekazywane na cele kulinarne. Jednak z czasem zaczęto wykorzystywać je do przetwórstwa, wytwarzając z niego m.in. szynkę. Szynka indycza to wyrób wytwarzany z ud indyczych, nacierana przyprawami i nadziewana w siatkę termokurczliwą. Po osadzeniu szynki jest ona wędzona oraz parzona lub pieczona do osiągnięcia wewnątrz temperatury około 71°C. W przypadku szynki pieczonej jest ona chłodzona powietrzem, a w przypadku szynki parzonej - wodą. Mięso indycze oraz jego przetwory szybko zyskało na popularności dzięki swoim wartościom żywieniowym i dietetycznym, m.in. dużej zawartości białka. Przetwory z mięsa indyczego były kierowane głównie do dzieci, młodzieży i osób starszych. Szynka indycza oraz inne produkty wytwarzane z mięsa indyczego była prezentowana i degustowana na wielu uroczystościach w Polsce i za granicą.

Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Uczelniana komisja zbada przyczyny pożaru w Akademii Jakuba z Paradyża

Uczelniana komisja zbada przyczyny pożaru w Akademii Jakuba z Paradyża

Kolejni kandydaci do pracy w Straży Granicznej sprawdzeni

Kolejni kandydaci do pracy w Straży Granicznej sprawdzeni

Tragiczny wypadek w Świebodzinie. Nie żyją dwie osoby!

AKTUALIZACJA
Tragiczny wypadek w Świebodzinie. Nie żyją dwie osoby!

Zobacz również

Ośmiu wspaniałych! Poznaliśmy laureatów konkursu dla wolontariuszy

Ośmiu wspaniałych! Poznaliśmy laureatów konkursu dla wolontariuszy

7 najtańszych krajów na majówkę all inclusive. To już ostatnia szansa na tani urlop!

7 najtańszych krajów na majówkę all inclusive. To już ostatnia szansa na tani urlop!