Lubuskie smaki. W Dereniówce zjesz niesamowite pierogi [ZDJĘCIA, WIDEO]

Henryka Bednarska
Henryka Bednarska

Wideo

Zobacz galerię (15 zdjęć)
Pięć kobiet przy stolnicy lepi pierogi, kilka „czuwa” przy wędzarni, gdzie wiszą schaby i kiełbasa. Grażyna Dereń z Lubiechni Wielkiej prowadzi warsztaty kulinarne dla członków Stowarzyszenia Seniorów Rzepińskich.

Część pań lepi pierogi, część już je próbuje. Zachwytom nie ma końca. Wyjątkowo słusznym, o czym mogliśmy się przekonać po chwili. Dla kogoś, kto nie przepada za kaszą, ale uwielbia pierogi, to danie idealne.

Pierogi z kaszą i twarogiem to jeden z sześciu produktów regionalnych, które Grażyna Dereń „umieściła” na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są tam jeszcze pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, schab słubicki, chleb domowy na zakwasie, pączki lubuskie, nalewka Dereniówka. - Staram się, żeby receptury naszych rodziców, dziadków pochodzących z Kresów Wschodnich nie zostały zapomniane, żeby nie odeszły. Robię to z szacunku do naszych przodków - mówi Grażyna Dereń.

To kobieta niezwykle energiczna, dynamit po prostu. Prowadzi gospodarstwo agroturystyczne, organizuje warsztaty, jest zapraszana na prelekcje. Uzyskała uprawnienia kucharza, choć nie musiała. Ma ogromną, kulinarną wiedzę, zna wartości produktów na wylot. Regionalne produkty promowała nawet w ogrodzie prezydenckim. Na zaproszenie podaje je choćby na statku Zefir.

W sobotę, 14 maja, prowadziła warsztaty kulinarne dla kilkunastu osób ze Stowarzyszenia Seniorów Rzepińskich. Uczyła, jak robić pierogi z kaszą, podkreślając przy tym sposób doprawienia nadzienia. Pokazywała, jak przygotować kiełbasę. Gdy „GL” pojawiła się w Dereniówce, kiełbasa wędziła się wraz z wcześniej zapeklowanym schabem słubickim.

Wędzarnia znajduje się pod wiatą, która stoi przy domu. Wkrótce przybędzie piec chlebowy. - Będziemy tam piec również świniaki. Gdy będą goście, prosiak wyjedzie z pieca, podamy swój chleb i inne wyroby. Zagra akordeonista - snuje plany pani Grażyna, które pewnie za chwilę staną się faktem. I już w majową sobotę zapraszała na warsztaty kiszenia ogórków i robienia sałatek.

Co jest bardzo ważne w gotowaniu? - Produkt. Ze złej mąki nie wyczarujemy dobrych pierogów. I schab z kiepskiego mięsa nie będzie taki jak z dobrego - tłumaczyła rzepińskim seniorom.

Zobacz też nasz serwis specjalny - Lubuskie smaki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3