Lubuskie specjały docenione na VII Kongresie Regionów

redakcja Gazety Lubuskiej
redakcja Gazety Lubuskiej
Podczas targów wręczone zostały Perły 2016 – nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Podczas targów wręczone zostały Perły 2016 – nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego
Trzy tradycyjne Perły zdobyło województwo lubuskie w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Nagrody wręczono podczas Targów Smaki Regionów/Polagra Food, które odbyły się w Poznaniu, gdzie promowano produkty z całej Polski - także z naszego regionu.

- To, że lubuskie smakuje winem i miodem, wie cała Polska. W naszej lubuskiej różnorodności kulinarnej mamy też wyjątkowe tradycyjne chleby, pierniki, ryby i sery. To do nich trafiły Perły, które świetnie firmują nasze kulinarne dziedzictwo. Do smacznego zobaczenia w Lubuskiem! - mówiła wręczając nagrody marszałek Elżbieta Anna Polak.

Tradycyjne Perły powędrowały do:
- Kamili i Marcina Wojnowski (Qzko) oraz Małgorzaty i Grzegorza Koza (Fish-Net) za "wojnowskiego sandacza w wojnowskim serze",
- Ryszarda Kapicy z Drzecina koło Słubic za "chleb z eko historią",
- Doroty i Jerzego Krzywdów z Zielonej Góry (Biały Tulipan) za pierniki lubuskie.

Targi Smaki Regionów to święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenia promocji naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.

Organizatorzy – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Podczas imprezy swoje produkty zaprezentują producenci win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych produktów regionalnych ze wszystkich województw.

Lubuskie reprezentowali:
- mistrz pszczelarstwa Wiesław Dudek - Gralewo (gm. Santok)
- przetwórstwo mięsne Zbigniewa Motyki - Wrzesiny (gm. Brzeźnica)
- Browar Witnica
- Qzko – Kamila i Marcin Wojnowscy (sery krowie i kozie)
- Browar EDI ze Wschowy
- Fish-Net – Małgorzata o Grzegorz koza (przetwory z ryb jeziornych)
- Ryszard Kapica (pieczywo) - Drzecin koło Słubic
- Salcum Fixum - Jarosław Szlachetko – wyroby wędliniarskie – tradycyjne - Sulechów
- Biały Tulipan - Dorota i Jerzy Krzywda – rękodzieło - Zielona Góra
- Agronomik Polska – Winnica z Borowa Wielkiego

Podczas targów wręczone zostały Perły 2016 – nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

Przeczytaj też:Co rolnik musi, a co powinien ubezpieczyć?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie