Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubuskie wina w Madrycie. Pierwszy w historii pojedynek polskich i hiszpańskich win

red.
W Madrycie zaprezentowały się lubuskie winnice.
W Madrycie zaprezentowały się lubuskie winnice. lubuskie.pl
W poniedziałek, 8 kwietnia, w Centro Riojano w Madrycie odbył się pierwszy w historii pojedynek polskich i hiszpańskich win.

Nieprzypadkowo Polskę reprezentowali właśnie lubuscy winiarze, biorący udział w misji gospodarczej do Madrytu i Toledo. - Nasze wino jest doskonałe i zdobywa stoły świata, zdobywa złote medale. Mam nadzieję, że jak spróbujecie, to wrócicie do regionu lubuskiego i przekonacie się, że to jest najpiękniejszy region na świecie - mówiła otwierając pojedynek marszałek Elżbieta Anna Polak.

Pojedynek to efekt zeszłorocznej misji do Hiszpanii, podczas której marszałek Elżbieta Anna Polak otrzymała zaproszenie od ambasador RP Marzenny Adamczyk. Do pojedynku na wina stanął najważniejszy winiarski region Hiszpanii – Rioja.

Rioja to duma hiszpańskiego winiarstwa, która dla iberyjskich winomaniaków jest tym, czym F.C. Barcelona i Real Madryt razem wzięte dla fanów futbolu. Winem obsadzone jest tam 65 tys. hektarów, a apelacja podzielona jest na trzy historyczne podregiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Większość winnic leży w granicach administracyjnej prowincji La Rioja (historycznie należącej do Kastylii), ale niewielka ich część leży także w Kraju Basków i Nawarrze. Podstawą win czerwonych jest występujące solo lub w mieszankach tempranillo. Jego najczęstszym dopełnieniem jest garnacha tinta, mazuelo (cariñena) i graciano. Od 2007 roku gamę czerwieni poszerzono o lokalne odmiany: maturana tinta, maturana parda i monastel.

W winach białych przeważa viura, najczęściej uzupełniana przez dwa szczepy: malvasía i garnacha blanca. - Może sobie myślicie, że my – Polacy z regionu lubuskiego i jesteśmy trochę bezczelni, że przyjechaliśmy z naszym winem, tu gdzie na stołach jest wino najlepsze na świecie. A my mamy dla was niespodziankę, bo nasze wino jest doskonałe i zdobywa stoły świata, zdobywa złote medale - mówiła podczas bitwy marszałek Elżbieta Anna Polak.

Województwo Lubuskie reprezentowali:

  • Winnica „Stara Winna Góra” w Górzykowie
  • Winnica „Kinga” ze Starej Wsi
  • Winnica „Miłosz” z miejscowości Łaz
  • Winnica „Pod Lipą” z Cigacic.

Pojedynek win to bardzo powszechna w Hiszpanii forma prezentacji branży winiarskiej, a także potencjału regionów. Województwo Lubuskie zaprezentowało także produkty regionalne i tradycyjne, pochwaliło się przepyszną dziczyzną, i gęsiną . Nie zabrakło lubuskich ryb oraz przepysznych serów z mleka koziego i owczego.

Wiceprezes Hiszpańskiego Stowarzyszenia Enoturystycznego (Associacion Espanola ed Enoturismo) Eduardo Fayos-Sola uważa, że w XXI wieku w siłę będzie rosła turystyka kulturowa. Wielu turystów wypoczywających w kurortach, zwróci się ku niej w poszukiwaniu nowych doświadczeń.

Oferta typu Wine&Food eno- i gastroturystyka przestały być produktami niszowymi. Atrakcje i aktywności związane z winem i jedzeniem są częścią niemal każdego programu z zakresu turystyki doświadczeń. W najbliższej przyszłości podróże winne i kulinarne będą najszybciej rosnącym trendem na światowym rynku. – współcześni turyści chcą przeżywać przygody, szukają niebanalnych wrażeń i autentyczności, a wszystko to mogą im dać podróże winne i gastronomiczne.

Polecamy: Cięcie winorośli - kiedy i jak przycinać winorośl? Zobacz film instruktażowy

Zobacz wideo: Święto młodego wina w Zaborze

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska