Maciej Piechowiak odpadł z programu MasterChef Junior. Niewiele zabrakło do osiągnięcia półfinału. "Będę dalej się rozwijał" - mówi Maciek

Łukasz Koleśnik
Łukasz Koleśnik
Maciej Piechowiak zakończył swoją przygodę z programem "MasterChef Junior".
Maciej Piechowiak zakończył swoją przygodę z programem "MasterChef Junior". TVN/MasterChef Junior
11-letni Maciej Piechowiak z Dychowa (gmina Bobrowice) zakończył swoją przygodę z programem "MasterChef Junior". Młody kucharz odpadł w ósmym odcinku, przed samym półfinałem.

Ósmy odcinek szóstej edycji "MasterChef Junior" nie był szczęśliwy dla Macieja Piechowiaka z Dychowa. W konkurencji eliminacyjnej, w ocenie jurorów, nie poradził sobie tak dobrze jak koledzy i koleżanki z przygotowaniem dania surf and turf. Maciek, Lena i Kuba zostali ocenieni najsłabiej przez jurorów. Pierwsza wymieniona dwójka musiała pożegnać się programem przed półfinałem "MasterChef Junior".

Maciej Piechowiak zakończył swoją przygodę z programem "MasterChef Junior".

Maciej Piechowiak odpadł z programu MasterChef Junior. Niewi...

Maciek Piechowiak: "Wiele się nauczyłem, będę się dalej rozwijał"

Maciek przyznaje, że jest bardzo szczęśliwy, że udało mu się zajść tak daleko w szóstej odsłonie programu "MasterChef Junior".

- Poznałem ciekawych ludzi, nowe przepisy - wymienia młody kucharz z Dychowa. - To była świetna, niezapomniana przygoda i zawsze będę ją miło wspominał.

- Nadal będę się rozwijał i robił to co kocham najbardziej dodaje Maciek. - Cieszę się również, że nie poddałem się w tamtym roku i spróbowałem jeszcze raz swoich sił w "MasterChef Junior". Warto ciężko pracować i rozwijać się, a potem sięgnąć po marzenia.

Przepis Maćka Piechowiaka z MasterChef Junior na pieczonego pstrąga

Jak zwykle młody kucharz z Dychowa podzielił się przepisem na jedno ze swoich dań. Tym razem z uczestnikiem "MasterChef Junior" możemy przyrządzić pieczonego pstrąga.

Składniki na pieczonego pstrąga:

  • 2 świeże pstrągi
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu lub tymianku
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • płaska łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • cebula

Składniki na warzywne dodatki

  • 4 większe ziemniaki - do 600 g
  • różyczki z połówki brokuła - 150 g
  • 400 g pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka soli gruboziarnistej

- Pstrąga tęczowego można piec, smażyć, dusić lub gotować - wyjaśnia Maciek. - W moim domu pstrąg najbardziej smakuje wszystkim pieczony w piekarniku z różnymi dodatkami.

- W towarzystwie ulubionych warzyw jest idealną propozycją na obiad dla całej rodziny dodaje M. Piechowiak.

Jak go przyrządzić?
Ryby przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Po jednej stronie każdego pstrąga wykonaj kilka ukośnych nacięć. Do środka każdej ryby (brzuch) włóż po łyżce masła oraz po dwa plasterki cytryny, pietruszkę oraz cebulę i czosnek. Dodatkowe plasterki cytryny ułóż obok głów. Na pstrągi wylej 4 łyżki oliwy. Posyp je solą gruboziarnistą a między ryby wyłóż gałązkę rozmarynu lub tymianku.

Obierz cztery duże ząbki czosnku i ułóż bok pstrągów. Tak przygotowane pstrągi odłóż na bok i zabierz się za szykowanie warzyw. Formę/blaszkę wysmaruj odrobiną oliwy. Całe dno formy wyłóż częścią plasterków ziemniaków. Po całej powierzchni wylej dwie łyżki oliwy. Wyłóż drugą warstwę ziemniaków. Na całość wylej jeszcze dwie łyżki oliwy. Ziemniaki oprósz płaską łyżeczką soli prosto z młynka. Formę z ziemniakami umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ziemniaki podpiekaj przez niecałe 20 minut. Na podpieczone ziemniaki wyłóż oba pstrągi tęczowe razem z ziołami, czosnkiem, cytryną i oliwą. Pomidorki umyj. Część pomidorków cherry przekrój na pół. Część zostaw w całości. Polecam użyć pomidorów w dwóch kolorach. Zarówno pomidory jak i brokuły umieść w formie pomiędzy rybami. Posyp wszystko pietruszką i lubczykiem. Formę z pstrągami i warzywami ponownie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pstrągi piecz przez 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb). Formę można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Więcej przepisów Maćka Piechowiaka można znaleźć na jego profilu na Instagramie:

MasterChef Junior | Sezon 6 | Odcinek 9 | Zwiastun:

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie