Magda Gessler zdradza przepis na pyszny bigos! Bigos Magdy Gessler na Boże Narodzenie! Jak przygotować bigos świąteczny? 30.11.2021

red
Magda Gessler poleca przepis na świąteczny bigos!
Magda Gessler poleca przepis na świąteczny bigos! Jaroslaw Jakubczak / Polska Press
Udostępnij:
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Bigos na święta Bożego Narodzenia poleca Magda Gessler! Jak zrobić bigos świąteczny? Wypróbuj łatwy przepis Magdy Gessler. Przygotowanie kolacji wigilijnej wymaga wiele pracy i czasu. Z pomocą nadchodzi znana restauratorka Magda Gessler, która udostępniła swoim fanom przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu bigos wigilijny. Sprawdź przepis na bigos według Magdy Gessler!

Jak zrobić bigos świąteczny?

Przepis na bigos Magdy Gessler. Bigos na święta: smaczny i łatwy do zrobienia! Bigos krok po kroku.

Magda Gessler poleca bigos na Wigilię

Magda Gessler, uwielbiana przez wielu restauratorka, udostępniła swoim fanom na portalu społecznościowym przepis na bigos, który może być jedną z potraw na naszym stole wigilijnym.

CZYTAJ TAKŻE: Jak zrobić sałatkę wigilijną? TOP 5 przepisów na sałatki wigilijne. Sprawdź przepisy!

Sprawdźcie przepis Magdy Gessler na pyszny i prosty w przygotowaniu bigos wigilijny. Z pewnością zrobicie wrażenie na rodzinie, gdy dowiedzą się, że na Waszym wigilijnym stole znajduje się danie przygotowane według przepisu znanej restauratorki!

Magda Gessler zamieściła na swoim profilu portalu społecznościowym przepis na bigos, dlatego publikujemy go w całości, dokładnie tak, jak opisała go restauratorka.

bigos świąteczny magdy gessler
Bigos na święta Magdy Gessler. Sprawdź przepis na bigos według Magdy Gessler! Polska Press Grupa

PRZEPIS NA BIGOS WEDŁUG MAGDY GESSLER

Bigos... bigos... Oto obiecany przepis!

Na 3/4 ilości kapusty kiszonej potrzebujemy 1/4 kapusty zwykłej, niekiszonej, białej, naszej ulubionej. Taką surową kapustę trzeba poszatkować, po czym podsypać solą i kminkiem. Dodać cebulę, wymieszać, zostawić na dwie godziny, żeby zmiękła, po czym odcisnąć z niej sok.

Kapusty kiszonej nie warto przelewać - lubię, gdy bigos jest kwaśny i prawdziwy. - mówi Magda Gessler

Dobrą kapustę kiszoną poznacie nie tylko po zapachu ale i po kolorze. Jeśli jest biała lub sina, wtedy macie pewność, że do jej zakwaszania dodano coś więcej niż sól, np. ocet. Prawdziwa kiszona kapusta jest żółtawa i pachnie tak, że nie można się pomylić.

Podstawą bigosu jest kapusta, ale nie mniej ważne jest mięso, które do niego dodamy. Ilość mięsa zależy od Was i od tego, co akurat macie pod ręką. Ja zdecydowanie wolę, żeby w bigosie było więcej kapusty niż mięsa, ale Wasze preferencje mogą być odmienne.

Pamiętajcie tylko, żeby surowe kawałki mięsa uprzednio obsmażyć i podgotować. Surowe mięso dodane do kiszonej kapusty nie zmięknie, choćbyście bigos gotowali przez tydzień. Kwas z kapusty skutecznie temu zapobiegnie. Znakomicie sprawdzą się w bigosie resztki z niedzielnej pieczeni albo skrawki gotowanego mięsa.

Dla mnie najlepszym bigosem jest ten oparty na dziczyźnie, ale przecież nie ma problemu z dodaniem do niego pieczeni wołowej czy wieprzowej. Gorzej z drobiem, choć nie widziałam jeszcze nikogo, kto narzekałby na bigos z czerwonym mięsem z kaczki... ;)

Bigos na Wigilię. Przepis na bigos wigilijny

Bigosu gotowanie czas zacząć. W pierwszej kolejności obsmażamy wędzony dymem boczek, potem w wytopionym z boczku tłuszczu szklimy cebulę. Na kilogram bigosu potrzebować będziemy dwie duże cebule. Na tym samym tłuszczu obsmażamy surowe mięso, jeśli takiego chcemy użyć, przed jego obgotowaniem lub upieczeniem. Osobno obgotowujemy suszone prawdziwki - wystarczy 100 g na kilogram potrawy, choć jeśli ktoś lubi więcej, to dlaczego nie?

Garnek, w którym będziemy gotować bigos, porządnie smarujemy słoninką, która zapobiegnie przypalaniu się słodyczy z wędzonych śliwek. Wkładamy do garnka zmieszane kapusty, boczek, grzyby i śliwki i gotujemy przez cały dzień na bardzo wolnym ogniu. Przed włożeniem mięsa dodajemy jeszcze czerwone wytrawne wino - wystarczy jedna szklanka. Doprawiamy jałowcem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Młotkowany pieprz będzie bardzo ważny ale... potem, bo dodany zbyt wcześnie sprawi, że bigos będzie piekielnie pikantny, a ma być tylko trochę ostry :)) Teraz mięso i... kolejny dzień gotowania :) Dopiero pod koniec gotowania dodajemy do potrawy pokrojone i obsmażone kiełbasy, bo jeśli dodamy je wcześniej, to się nam w bigosie rozpuszczą i znikną...

Bigos musi być też lekko tłusty, nie może być suchy, bo zabraknie mu smaku. Warto zatem dodać do niego łyżkę domowego smalcu ze skwarkami. W ostatnim dniu gotowania jest również czas na dodanie młotkowanego pieprzu.

Kapusta, mięso, boczek, wędliny, śliwki, cebula, wino i przyprawy. To te produkty tworzą polski bigos, znany i ceniony na świecie od wieków.

Nie wolno dodawać pomidorów, koncentratów pomidorowych i innych pomidorowych przetworów. W polskim bigosie pomidorów nie ma, bo są w nim zupełnie niepotrzebne. Kapusta, mięso, boczek, wędliny, śliwki, cebula, wino i przyprawy. To te produkty tworzą polski bigos, znany i ceniony na świecie od wieków. Ciemny, brązowy, najlepszy - taki, jak w Słupsku :D

Jego tajemnicą, poza najlepszymi składnikami, jest długie i wolne gotowanie (przynajmniej trzy dni) i przemrożenie. Jeśli zamierzacie zrobić bigosu więcej i zostawić na później, wtedy po dwudniowym gotowaniu zamrażacie go i na dzień przed podaniem znów gotujecie i mieszacie na wolnym ogniu.

CZYTAJ TAKŻE: Jak zapakować prezent świąteczny? Jak zapakować okrągły prezent w papier! Sprawdź! [FILM PORADNIK]

Jak przetrwać świąteczną gorączkę? Magda Gessler, Ilona Ostrowska i Szczepan Twardoch radzą

Poniżej zamieszczamy pełen wpis restauratorki

Wideo

Komentarze 12

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mam problemy z wymiotowaniem chętnie zjem ten bigos z dodatkiem tłustych kudlów tego ohydnego babska żeby sobie zagnać
P
Pankracy

Czekamy na przepis na tradycyjną wigilijną golonkę.

s
smakosz
Też uważam, że karp to ryba denna, dlatego go nie jadam.
J
January
grzech nie zaśpiewać znanej kolędy "Podmoskownyje wieczera".
W
Wojtek
Właśnie kończę bo gotować jest pyszny i nawet dwie łyżki smalcu mu nie zaszkodzi
m
makowiec
To nie jest żaden ,,bigos wigilijny", bo to absurd. Kolacja wigilijna w naszej tradycji jest postna. To jest po prostu bigos. I, moim skromnym zdaniem, i tak zbyt tłusty, żeby do niego jeszcze dodawać łyżkę smalcu ze skwarkami
c
cxz
Ino by pić było co.
c
cxz
Z surowców powstają wyroby. Język polski jest bogaty jak bigos. Po co na wszystko mówić jak obca Gessler "produkty"?
a
ajaj
Tu akurat bredzisz, tak zawsze sie robiło, to nie jej pomysł, mięso z takiego karpia smakuje i tyle. Karp jako ryba denna może długo wytrzymać bez karmy o której debile piszą !!!!!
P
Polak
Dla żyda to bez znaczenia !!!!! to taki nowy trend hanuka, ramadan ale żadne świeta chrześcijańskie a jak już to brednie napiszemy!!!!
m
maniek
kto w wigilię je bigos?chyba jacyś czosnkowi
p
pedalot
co każe głodzić karpie?
Dodaj ogłoszenie