Nazwa pochodzi od kakaowca - drzewa, zwanego theobroma cacko.
Majowie pierwsi odkryli uwodzicielski smak czekolady, posilając się napojem sporządzonym na bazie kakao. Nie ulega wątpliwości, że trudno jej się oprzeć, bo przyciąga swoim subtelnym smakiem i zniewalającym zapachem. Nasze zmysły pobudzane są przez substancję w niej zawarte, zwane alkaloidami.
Dzięki zawartości fenylotalminy działa na nas jak afrodyzjak - wywołuje stan rozanielenia, odprężenia, subtelnego szczęścia aż po euforię. Czekolada ma również działanie przeciwdepresyjnie, poprawia humor i wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu.
Skład i wartości odżywcze
Przy podziale na gatunki czekolady uwzględnia się zawartość masy kakaowej w 100 gramach produktu.
Smaki i ceny
50 g produktu100 g tabliczki
150 g produktu i powyżej
Ile jemy czekolady rocznie
Komu szkodzi
Dla wielu zwierząt czekolada jest trucizną. Konie, psy, koty i papugi nie potrafią rozkładać zawartego w niej alkaloidu - teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć.Średniej wielkości psu (20 kg) szkodzi 1/4 - 1/2 kg lub 25 g kakao spożywczego w proszku, dawka śmiertelna czekolady gorzkiej dla psa to 6 g na kilogram masy ciała.
Rodzaje czekoladek
Pralinki występują najczęściej w trzech odmianach, w zależności od czekolady, którą oblane jest nadzienie o danym smaku. Umieszcza się je w czekoladzie mlecznej, białej lub deserowej (gorzkiej). Czekoladki dzieli się ze względu na sposób wykonania:
Pralinki tzw. rochers
Przepis na 15 czekoladekSkładniki: 500 g migdałów w płatkach, 125 g cukru, 250 ml wody, 100 g cukru pudru, 500 g czekolady pełnej gorzkiej, mlecznej lub białej.
Przygotowanie:
W rondelku z podwójnym dnem gotować wodę z cukrem przez ok. 5 min, tak aby uzyskać lekki syrop. Migdały skropić syropem, lekko je zwilżając, a następnie przesypać cukrem pudrem i umieścić na blaszce wyłożonej pergaminem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni C na ok. 15 min. W połowie prażenia przemieszać, aby się dobrze zarumieniły. Odstawiać do ostygnięcia. Ogrzać na ogniu miseczkę ze stali nierdzewnej, przelać do niej rozpuszczoną polewę (w przeciwnym razie polewa, oziębiając się gwałtownie sztywnieje lub nagle zastyga) i wrzucić część skarmelizowanych migdałów. Zanurzyć tylko na tyle, aby się skleiły, starając się ich nie połamać. Wyjmować łyżką i kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostawić do wyschnięcia na 4 - 5 godzin.
(Na podst. magazynu "Cukiernictwo i piekarnictwo", nr 1-2/2006 rok)
Właściwości uzależniające
Czekolada zawiera wiele składników, z których część może uzależniać, w tym:
Barbara Gmerek radzi Czytelnikom
Barbara Gmerek. Mieszka w Gorzowie Wlkp. Emerytowany nauczyciel, dietetyk i technolog żywienia.
(fot. fot. Kazimierz Ligocki)
- Kto może jeść czekoladę, a kto nie?
- W dużych ilościach może być trucizną, zwłaszcza dla niemowląt i zwierząt. Gorzka, prawdziwa czekolada - bez dodatków z grupy "E", jest bogata w magnez i może działać leczniczo. W małych porcjach zalecana jest każdemu w codziennej diecie. Unikać jej powinny osoby, które mają tendencje zapierające, oraz cierpią na schorzenia przewodu pokarmowego.
- Możemy jeść czekoladę codziennie na deser?
- Oczywiście, tylko nie więcej jak trzy - cztery kosteczki. Można połączyć ją z naturalnym kwaśnym mlekiem.
- Jak ktoś chce zachować linię, jaką powinien jeść?
- Jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie. Czytać uważnie skład, by wystrzegać się sztucznych środków chemicznych, np. słodzika aspargatamu.
- Dlaczego gorzka jest lepsza od mlecznej?
- Nie zawiera dużej ilości cukru i jest robiona z naturalnego kakao. Prawdziwa gorzka czekolada, nie ma też sztucznych składników.
- Czy wyroby czekoladopodobne mogą szkodzić?
- Są one nieszczęściem dla naszych dzieci i koniecznie unikać ich. Jak przeczytamy skład, to okaże się, że są to same "kolorowe śmieci".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?