Kamica żółciowa to częsta choroba, ale gdy kamienie są małe zwykle nie dają objawów. Istotną przyczyną tego schorzenia może być tłusta dieta.
Wówczas, w wydzielanej przez wątrobę żółci (potrzebnej przy trawieniu tłuszczów) za bardzo podnosi się poziom cholesterolu i dochodzi do jego wytrącania.
Jednym z czynników, który zwiększa ryzyko kamieni żółciowych mogą też być niedobory magnezu, które prowadzą do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi i spadku poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL). Aby sprawdzić, czy dieta bogata w magnez odgrywa rolę w prewencji kamieni żółciowych naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Stanu Kentucky w Lexington zebrali dane w grupie 42.705 mężczyzn w wieku od 40 do 70 lat. Stan ich zdrowia śledzono przez 16 lat.
Co dwa lata przechodzili oni testy medyczne pod kątem pojawienia się nowych schorzeń. Spożycie magnezu oceniano przy pomocy ankiety, którą wysyłano do uczestników badania co cztery lata. W badanym okresie kamienie żółciowe zdiagnozowano u 2.195 mężczyzn.
Okazało się, że osoby, które spożywały największe ilości magnezu - wraz z pokarmem lub w postaci preparatów - były o 33 proc. mniej narażone na odkładanie się kamieni żółciowych, niż osoby o najniższym spożyciu tego pierwiastka.
Podobną redukcję ryzyka odnotowano po uwzględnieniu wyłącznie magnezu zawartego w pożywieniu (bez suplementów). Badania te potwierdzają, że zdrowa dieta - bogata w produkty pochodzenia roślinnego, złożone węglowodany, błonnik oraz magnez - może zmniejszać ryzyko powstawania kamieni żółciowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?