Do przygotowania leczo potrzebne będą: 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny, 10 dag smalcu, 50 dag cebuli, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki, sól, 50 dag obranych ze skóry pomidorów (mogą być z puszki), 1 papryczka czuszka, 25 dag kiełbasy zwyczajnej.
Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy smalec i wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę i zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?