Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Majówka 2018: Zobacz pyszne pomysły na grilla

Redakcja
Istockphoto
Majówka to idealny czas na grilla. Poznaj nasze przepisy na warzywa i owoce, mięsa z rusztu, ryby oraz triki, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania.

Pomidory w ziołach

  • Składniki: 2 pomidory, oliwa, sól, pieprz, świeży estragon, świeży tymianek
  • Przygotowanie: Estragon i tymianek drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć, naciąć skórkę na górnej części. Z folii aluminiowej zrobić foremki dla pomidorów. Włożyć do nich posmarowane oliwą pomidory, naciętą częścią do góry. Pomidory zapiekać na grillu kilkanaście minut. Naciętą część rozchylić, posypać środek solą i pieprzem. Zostawić, aż całość się „przegryzie”. Na koniec posypać ziołami. Można także włożyć do środka starty ser.

Seler w marynacie

  • Składniki: seler, sól, ocet. Na marynatę: oliwa, biały pieprz, orzechy laskowe, migdały, rodzynki
  • Przygotowanie: Seler obrać, pokroić na grube plastry. Do garnuszka wlać ocet mocno doprawiony solą, podgrzać w tym plastry selera. Zrobić marynatę. Posmarować nią z obu stron plastry selera i zostawić na ok. 30 minut. Plastry zapiekać na grillu do 10 minut. Doprawić do smaku.

Grillowane ogórki

  • Składniki: ogórek, masło, cebula, sól, biały pieprz
  • Przygotowanie:Ogórek umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż i pokroić na kilka równych części. Kawałki poukładać na folii aluminiowej. Ogórki posmarować masłem, przybrać pokrojoną w plastry cebulą. Posypać solą i pieprzem. Zawinąć folią. Położyć na ruszcie masłem i cebulą do góry. Zapiekać ok. 10 minut, odwrócić. Drugą stronę zapiekamy kolejne 10 minut.

Zapiekane ziemniaczki z sosem

  • Składniki: średniej wielkości ziemniaki. Sos: śmietana kremówka (36 proc.) , wędzona szynka, cebula, sól, pieprz
  • Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć między rozżarzonymi węglami. Zapiekać niecałą godzinę, kilkakrotnie zmieniając pozycję ziemniaków. Śmietanę wymieszać z szynką i drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku. Podawać z upieczonymi kartoflami.

Cykoria z grilla

  • Składniki: mała cykoria, oliwa, masło, sól
  • Przygotowanie: Cykorię umyć, wyciąć głąb, przepołowić wzdłuż. Ponownie umyć, osuszyć. Posmarować oliwą. Zapiekać kilka minut, kilkakrotnie obracając.Po zdjęciu z rusztu doprawić do smaku.

Na następnej stronie znajdziesz przepisy na ryby

Ryby z Grilla

Sandacz z pomidorkami

  • Składniki: sandacz, łyżeczka przypraw, masło, cytryna, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, 4 duże pieczarki, pieprz biały
  • Przygotowanie: Sandacza wyczyścić, wypatroszyć na filety, posypać przyprawami. Filety obłożyć plasterkami pomidorów, pieczarek i cytryny. Dodać wiórki masła, posypać pieprzem i pokrojonym w kostkę czosnkiem. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i ułożyć na grillu. Zapiekać kilkanaście minut.

Sardynki z cytryną

  • Składniki: sardynki, sól, sok z 2 cytryn, 4 łyżki masła
  • Przygotowanie: Sardynki rozkroić, umyć. Osuszyć, lekko osolić, pokropić sokiem z cytryny, odstawić. Masło rozpuścić, połowę zużyć do nasączania ryb. Zapiekać kilka minut z każdej strony.

Potrawę przed podaniem polać sokiem cytrynowym, dodać rozpuszczone masło

Łosoś w soku cytrynowym

  • Składniki: plaster łososia, sok cytrynowy, oliwa, sól, cytryna, natka pietruszki
  • Przygotowanie: Rybę wysmarować sokiem cytryny. Odstawić, by przeszła kwasem. Posmarować oliwą. Ruszt nasmarować
  • oliwa, ułożyć łososia. Zapiekać po 5 minut z każdej strony. Zdjąć, osolić. Przybrać połówkami cytryn i natką pietruszki.

Łosoś w białym winie

  • Składniki: filety z łososia, oliwa, białe wino, mięta
  • Przygotowanie:Do oliwy dodać wino i miętę. Włożyć filety na kilka godzin. Zapiekać ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z grillowanymi warzywami.

Śledzie zapiekane z kiełbasą

  • Składniki: 2 duże śledzie, 2 kiełbasy, sól, biały pieprz, oliwa
  • Przygotowanie: Śledzie rozebrać, umyć, oczyścić, osuszyć. Doprawić. Do środka włożyć kiełbasę. Spiąć wykałaczkami, posmarować oliwą. Zapiekać na grillu z każdej strony po ok.
  • 10 minut z każdej strony.

Grillowany łosoś z warzywami

  • Składniki: filet z łososia ok. 230 g , 1 mały bakłażan, 1 mała cukinia, 4 pieczarki (niekoniecznie), cytryna, sól/ sól czosnkowa, pieprz biały, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek

  • Przygotowanie: Filet z łososia umyć, oprószyć solą, pieprzem, posypać ziołami prowansalskimi (po obu stronach) następnie -odstawić do lodówki na czas przygotowania warzyw. (optymalnie byłoby odstawić go do lodówki na czas 50 min). Umyć cukinię oraz bakłażan, pokroić w grubsze plastry, oprószyć solą czosnkową (jeśli ktoś nie lubi to wystarczy zwykła) i polać oliwą z oliwek -/ jeśli ktoś chce z pieczarkami - posolić je z każdej strony nie polewać oliwą. Warzywa położyć na rozgrzaną patelnię i grillować ok 5 min z każdej strony ułożyć je na talerzu. Przygotowanego wcześniej łososia ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej (na której wcześniej grillowano warzywa). Smażyć ok. 3-4 min z każdej strony. Ułożyć obok warzyw na talerzu - można pokropić cytryną od razu lub ułożyć plasterek cytryny na boku talerza.

Czytelniczka Dominiak Kobylak

WIDEO: DANIA NA PIKNIK. PROPOZYCJE OD DARII ŁADOCHY

Na następnej stronie znajdziesz przepisy na rozmaitości z rusztu

Rozmaitości z rusztu i dodatki

Przekładaniec z ziemniaków i kiełbasy

  • Składniki: 1 kg ziemniaków, 30- 40 dag boczku surowego lub wędzonego, 2 kiełbasy śląskie, 2 duże cebule, przyprawy: papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa warzywna, szczypta soli i pieprzu, 6-7 łyżek stołowych oleju
  • Przygotowanie: Surowe ziemniaki obrać i pokroić w dość grube plastry, cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, boczek i kiełbasę tak samo przygotować jak cebulę. Wszystko razem wraz z przyprawami i olejem wymieszać w jednej misce. Piec na grillu do miękkości ziemniaków . Najlepiej warzywa ymieścić w blaszce do pieczenia ciast (łatwo można w niej pomieszać składniki i nie wylatują). Podawać z sałatką z pomidora, ogórka, kukurydzy, cebuli i kapusty pekińskiej wymieszanej z majonezem lub jogurtem naturalnym i przyprawami.

Kiełbaski z boczkiem i mozzarellą

  • Składniki: paczka kiełbasek parzonych, 8 plasterków wędzonego boczku, 10 dag sera typu mozzarella, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, wykałaczki
  • Przygotowanie: Mozzarellę pokrój w plastry, posyp bazylią. Kiełbaski dopraw przyprawą. Na każdej kiełbasce połóż kawałek sera a następnie ciasno owiń plasterkiem boczku. Całość zepnij wykałaczkami tak, aby ser nie wypłynął. Grilluj kiełbaski aż do uzyskania pożądanego wyglądu.

Szaszłyki z brzoskwiniami

  • Składniki: mięso drobiowe, puszka brzoskwiń, sól, pieprz, 3/4 szklanki oliwy, przyprawa do piernika, 3 łyżki sosu sojowego
  • Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Brzoskwinie odsączyć i pozostawić do szaszłyków. Przygotować zalewę z: soku brzoskwiń z puszki, oliwy, przyprawy do piernika, pieprzu, sosu sojowego i soli. Zalewą zalać mięso i pozostawić w niej na jeden dzień. Przygotować szaszłyki - nabijając na patyk na przemian kawałki mięsa i kawałki brzoskwiń.

Szaszłyki z kurczakiem i bananem

  • Składniki: filet z piersi kurczaka, średnia cebula, jabłko, banana, sok z cytryny, sól, pieprz, curry
  • Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazdka, pokroić. Banana obrać, pokroić w plasterki. Owoce polać odrobiną soku cytrynowego. Na rożen nadziewać na przemian: mięso, jabłka, cebulę i banany. Nasączyć oliwą. Zapiekać kilkanaście minut, często przekręcając. Doprawić do smaku.

Sałatka z ziemniakami

  • Składniki: 0,5 kg ziemniaków, małe opakowanie jogurtu naturalnego, świeży koperek, szczypiorek, 1 świeży ogórek, sól i pieprz
  • Przygotowanie: Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w plasterki. Dodać do ziemniaków, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Dodać jogurt i doprawić do smaku.

WIDEO: DANIA NA PIKNIK. PROPOZYCJE OD DARII ŁADOCHY

Na następnej stronie znajdziesz triki grillowania

Poznaj triki, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania

Żar idealny

  • Grill najlepiej rozpalać metodą tradycyjną. Jeśli decydujemy się na różnego rodzaju podpałki, pamiętajmy, że są one niezdrowe i zmieniają smak potraw. Jeżeli posiadamy grill węglowy, użyjmy tyle węgla, aby pokrył całą powierzchnię dna. Gdy zajmie się ogniem, zadbajmy o żar, wykorzystując np. miech. Grill z żarzącymi się węgielkami należy przykryć na kilka minut, nie zapominając o otwarciu wszystkich otworów w pokrywie. Następnie trzeba poczekać aż stos węgla pokryje się cienką warstwą białego popiołu i ponownie rozprowadzić je po całej powierzchni grilla. Odczekać chwilę i umieścić na grillu ruszt. Pozostawiamy go do momentu nagrzania. Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.

Odpowiednio przygotowane produkty

  • A Zanim nałożysz mięso i inne przysmaki na rozgrzany ruszt, zadbaj o to, aby miały temperaturę pokojową. Jest to ważne, gdy chcemy uzyskać soczysty, delikatny smak. Natomiast jeżeli chcemy przygotować mięso na ruszt sami, najlepiej jak zrobimy to dzień przed grillowaniem. Uważajmy jednak, żeby nie przesadzić z sypkimi przyprawami, gdyż mogą przypalić się podczas pieczenia.

Aby nie podać surowego mięsa

  • A Ważna zasada: pilnuj czasu. Aby grillowane specjały nie przywarły do kratki czy tacek, należy nasmarować je olejem roślinnym, a wyroby obracać co kilka minut. Ważne jest także, aby dopasować wysokość rusztu nad żarem. Zwykle lepiej trzymać się środkowych i najwyższych stopni ( warzywa natomiast stawiamy jeszcze wyżej). Gdy chcemy upewnić się, czy mięso jest już gotowe do zjedzenia, po prostu wystarczy przekroić je i spróbować. Zanim to jednak zrobisz, po ściągnięciu mięsa z grilla, odczekaj chwilę. Najpierw oceń wygląd przekroju. Jeśli masz wątpliwości, zawsze możesz umieścić żywność z powrotem nad żarem. Ważne jest również, aby mięso nie miało kontaktu z płomieniami. Nie kładziemy go więc na ruszcie, a na specjalnych tackach.

Daj mięsu odpocząć

  • A Wielu z nas delektuje się mięsem z grilla od razu po ściągnięciu z rusztu. Jednak znawcy radzą, aby po zdjęciu potraw z rusztu odczekać kilka minut (od 2 do 4 minut), by grillowane mięso i kiełbaski nabrały pełni smaku i aromatu. Za szybkie przekrojenie spowoduje, że wszystkie pyszne soki wypłyną, pozostawiając mięso suche.

Ile to trzeba piec?
A Czas pieczenia potrawa zależy od indywidualnych upodobań. Można jednak podać orientacyjny czas pieczenia potraw na grillu. I tak pieczemy:

  • ryby - ok. 5 minut z każdej strony.
  • wołowinę, drób, wieprzowinę - od 20 do 35 minut
  • kiełbaski - od 10 do 15 minut
  • warzywa i owoce - od 3 do 10 minut

WIDEO: DANIA NA PIKNIK. PROPOZYCJE OD DARII ŁADOCHY

Przeczytaj też:Majówka 2016 w Lubuskiem [PROGRAMY IMPREZ]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska