Majówka taka, że palce lizać!
Przepisy na grilla nie muszą być ani nudne, ani... trudne! Pochodzący z Gorzowa szef kuchni Łukasz Konik podzielił się znami kilkoma przepisami na grilla i zdradził też m.in. jak przyrządzić marynatę, jak dobrze grillować oraz jakie warzywa nadają się na grilla.
Majówka już na dniach. Dla wielu z nasz majowy weekend jest równoznaczny z grillowaniem. Ale rozpalenie grilla nie musi oznaczać, że będziemy jeść jedynie kiełbaski. Mamy przepisy na grilla na pyszne szaszłyki, karkówkę i... nie będziemy reszty zdradzać! Smacznego!
WIDEO: Początek sezonu grillowego z Sebastianem Olmą
Grillowane szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie ziołowej
Składniki dla dwóch osób:
8 krewetek,
8 pomidorów koktajlowych, jedna czerwona cebula.
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki, świeży majeranek,
suszony tymianek,
słodka papryka,
szczypta suszonego imbiru, sól i pieprz.
Sposób wykonania: wszystkie składniki marynaty zblenderować. Doprawić do smaku. Krewetki oraz pomidora i cebulę marynować około 6 godzin w lodówce. Następnie nabijać na wykałaczki. Grillować około 2-3 min. z każdej strony.
WIDEO: Początek sezonu grillowego z Sebastianem Olmą
Pieczony łosoś w folii z warzywami
Składniki dla dwóch osób:
400 g łososia,
50 g cukinii,
50 g cebuli,
50 g papryki,
50 g pomidorów, wyciśnięty sok z jednej cytryny,
6 łyżek oliwy z oliwek,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz.
Sposób wykonania: łososia pokroić na porcje. Zamarynować z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cytryny, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Pozostawić w chłodnym miejscu na około 3 godziny. Warzywa pokroić w plastry. Można również marynować w pozostałej marynacie. Warzywa i łososia szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Grillować około 10-15 minut metodą pośrednią.
WIDEO: Początek sezonu grillowego z Sebastianem Olmą
Grillowane cząstki z piersi z kurczaka ze świeżym sosem jogurtowym
Składniki dla dwóch osób:
200 g piersi z kurczaka,
4 łyżki oleju rzepakowego, łyżka octu winnego, najlepiej jabłkowego,
ząbek czosnku,
łyżeczka oregano,
pół łyżeczki papryczki chili, łyżeczka sosu sojowego,
sól i pieprz.
Sposób wykonania: pierś z kurczaka pokroić na małe cząstki. Dodać olej rzepakowy, ocet winny, drobno posiekany czosnek, sos sojowy, oregano, papryczkę chili oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na około godzinę. Cząstki kurczaka nabijać na patyki do grillowania (wcześniej trzeba moczyć patyki w zimnej wodzie przez około 15 minut aby się nie spaliły). Grillować około 15-20 minut.
Sos jogurtowy, składniki dla dwóch osób:
150 g jogurtu naturalnego, świeży ogórek,
pół pęczka kopru,
sok z limonki albo cytryny.
Sposób wykonania: ogórka drobno pokroić w kostkę. Dodać jogurt, drobno posiekany koper oraz sok z wyciśniętej limonki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
WIDEO: Początek sezonu grillowego z Sebastianem Olmą