Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron z sosem pomidrowym i świeżą bazylią

(staw)
Fot. DiGiTouch
To przepis nieśmiertelny. Danie można podać na obiad i kolację. Lubią go dzieci i dorośli. Po prostu kuchnia włoska podbiła świat.

Jeśli lubicie Państwo gotować, przyślijcie nam swoje sprawdzone przepisy. Zamieścimy je na www.gazetalubuska.pl/kuchnia
Na przepisy czekamy pod adresem - [email protected]

Makaron z sosem pomidorowym i świeżą bazylię

Składniki: paczka ulubionego makaronu, dwie puszki pomidorów bez skórki (lub własne zaprawy), bazylia suszona, czosnek, sześć cząstek pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, oliwa, sól, pieprz, 1 paczka mozzarelli, świeża bazylia (jest do kupienia w marketach na stoiskach warzywnych).

Przygotowanie: ugotować makaron, przelać zimną wodą i odstawić (można też nastawić go dopiero po przygotowaniu sosu). Na dużej patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, do tego cztery ząbki czosnku pokrojonego w plastry, pokrojone w cienkie plastry suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 8 min. mieszając. Dosypujemy suszoną bazylię. Wkładamy do sosu makaron, lekko mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie sos. Posypujemy po wierzchu pokrojona w kostkę mozzarellę. Przykrywamy na chwilę pokrywką, aby ser się roztopił. Odkrywamy i posypujemy świeżą bazylią. Podajemy od razu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska