Gospodarstwo Malinówka państwa Świderskich znajduje się we wsi Drągowina, a właściwie około 500 metrów od wsi, tuż pod lasem. Lokalizacja nie jest przypadkowa. Właściciele szukali miejsca, które będzie oddalone od ludzi, ponieważ nie chcieli, by ich zwierzęta przeszkadzały sąsiadom. A jest ich całkiem liczna gromadka. Wraz z nimi mieszkają tam kozy, jagnięta, perliczki, pszczoły, kury i kaczki.
Gospodarstwo słynie przede wszystkim z wypieku chleba, który można kupić w ekologicznych sklepach w Zielonej Górze. Chleb jest wypiekany tylko na zakwasie żytnim i mące żytniej, bez drożdży i mąki pszennej. Ministerstwo doceniło ten wyjątkowy przepis i wpisało malinówkowy chleb na listę produktów tradycyjnych.
- Mąka, woda i sól. I dobre myśli. Bez drożdzy, spulchniaczy, emulgatorów-potworów, gum guar, karmeli, gipsu i kredy. Po prostu. Po ludzku - mówi żartobliwie Magda Świderska.
Prócz świetnych wypieków gospodarze Malinówki organizują również wiele warsztatów pszczelarskich i dbają o edukację naturalną dzieci. Państwo Świderscy często goszczą zielarzy, którzy prowadzą u nich rozmaite zajęcia.
Gospodarstwo jest jednym z miejsc, gdzie można dostać pieczątki do Lubuskiego Paszportu Turystycznego.
PRZECZYTAJ TEŻ:
WIDEO: Domowe pesto, któremu nikt się nie oprze
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?