Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marta Krawczyk z Barlinka przysłała nam kilka smakowitych przepisów i zdjęcia potraw. Dziękujemy

(staw)
Sałatka z rukoli
Sałatka z rukoli Fot. Marta Krawczyk
Zapraszamy Państwa do przesyłania swoich przepisów, według których gotujecie dania lubiane przez siebie, rodzinę i przyjaciół

Przepisy prosimy nadsyłać na adres redakcji: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy kulinarne" lub na maila: [email protected]
Zachęcamy, nagrody czekają.

SAŁATKA Z RUKOLI**

Składniki: 1 opakowani rukoli (100 g), 80 g czarnych oliwek, 1 słoik dyni deserowej,
1 dymka, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Przygotowanie: sałatę myjemy i suszymy. Dodajemy oliwki i dynię. Dymkę drobno kroimy dodajemy do sałatki. Czosnek miażdżymy z solą, dodajemy oliwę, ocet i pieprz. Mieszamy aż powstanie jednolity sos. Polewamy sałatkę, mieszamy.

SAŁATKA ZE SZPINAKU**

Sałatka ze szpinaku
(fot. Fot. Marta Krawczyk)

Składniki: 1 pierś z kurczaka, 100 g świeżego szpinaku, 1 garść orzechów laskowych, 1/2 op. serka do smarowania o smaku sera pleśniowego bleu, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z 1/2 limonki, pieprz, sól, curry, imbir, papryka słodka.

Przygotowanie: szpinak, umyć, osuszyć, większe liście porwać. Kurczaka przyprawić, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 min. Bakłażan i cukinie pokroić w krążki i na pół, po 5 minutach pieczenia kurczaka dodać pokrojone, skropione oliwą warzywa. Orzechy laskowe podprażyć na patelni. Upieczonego kurczaka pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać, kilka orzechów odłożyć do dekoracji. Z sera, jogurtu, oliwy, soku z limonki i pieprzu, zrobić dressing do sałatki. Polać nim sałatkę, wymieszać, posypać pozostałymi orzechami.

SMAŻONY SER Z TRUSKAWKAMI**

Składniki: 2 serki camembert, 200 g truskawek, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka masła, listki świeżej mięty, 1 jajko, 2 łyżki mąki

Przygotowanie: truskawki kroimy wzdłuż na pół, wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem. Dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Smażymy kilka minut, dodajemy posiekane listki mięty. Camembert kroimy wzdłuż na pół, obtaczamy w rozmąconym jajku i mącę, smażymy chwilę z obu stron. Na talerz wykładamy truskawki z powstałym sosem, układamy na nich camembert i polewamy łyżeczką sosu.

POLĘDWICA PIECZONA Z KUSKUSEM**

Składniki: 1 polędwica wieprzowa, 1 szklanka kuskus, 1 cukinia żółta, 80 g oliwek zielonych
1 papryka czerwona, 1 pomidor, sok z 1/2 cytryny, oliwa z oliwek, świeża mięta, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, ziarna kolendry.

Przygotowanie: z 1 łyżki oliwy, octu balsamicznego, miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, rozgniecionych ziaren kolendry, soli, pieprzu i papryki zrobić marynatę. Marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso obsmażyć na patelni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 min. Kuskus posypać kurkumą, zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i zostawić na kilka minut. Cukinie pokroić w plastry, obsmażyć na patelni. Kuskus, wymieszać widelcem, dodać cukinie, oliwki, paprykę i pomidor pokrojone w kostkę. Dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę sosu sojowego, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę i posiekaną świeżą miętę. Wymieszać. Podawać z pokrojoną w plastry wieprzowiną.

PIECZONY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI**

Składniki: 1 filet łososia bez skóry (800 g), 1 cukinia, 2 pomidory, 1 plaster sera radamer
natka pietruszki, sok z limonki, oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie: filet skropić sokiem z limonki i oliwą, przyprawić. Cukinie i pomidory pokroić w plasterki, pokropić oliwą i sokiem z limonki, przyprawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, dookoła warzywa na przemian plastry cukinii i pomidora. Ser pokroić w paseczki ułożyć na rybie. Natkę posiekać, posypać nią rybę i warzywa. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 min.

TILAPIA Z WARZYWAMI I SEZAMEM**

Składniki: 2 filety z tilapii, 50 g kiełków groszku szparagowego, 1/2 puszki kiełków sojowych, 1 marchew, 1 łodyga selera naciowego, 1 garść sezamu, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sos sojowy, chili.

Przygotowanie: filety pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i chili, usmażyć na oliwie. Zdjąć rybę z patelni. Marchew i seler pokroić w cienkie słupki, wrzucić na tłuszcz po smażeniu ryby. Chwilę smażyć, dodać kiełki, sól, pieprz, chili i sos sojowy, jeszcze chwilę smażyć. Na talerzu rozłożyć warzywa z kiełkami, na wierzchu ułożyć, kawałki ryby, posypać potrawę sezamem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska