MasterChef poleca pasztet z czarnej soczewicy. Takiego nie jedliście! [FILM, PRZEPIS]

Kinga Mierzwiak
Kinga Mierzwiak

Wideo

Mateusz Zielonka, zwany też Zielonym Surferem, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował dla Czytelników Gazety Wrocławskiej pasztet z czarnej soczewicy. To wegetariański pasztet, który można podać na świątecznym stole. Można do niego dodać smalec z gruszek. Jak to zrobić? Podajemy przepis. Zapraszamy też do obejrzenia filmu, na którym dowiecie się, jak robi to sam MasterChef.

Mateusz Zielonka przygotował dla nas pasztet z czarnej soczewicy. Dlaczego z czarnej? Bo taka, jak sam mówi, jest najzdrowsza. A na dodatek idealnie nadaje się do przygotowania pasztetu, bo utrzymuje konsystencję lepiej niż soczewica zielona (to prawda, sami wcześniej próbowaliśmy przygotować pasztet z zielonej soczewicy).

Pasztet z czarnej soczewicy idealnie nadaje się do tego, by podać go na świątecznym stole. To wegetariańska potrawa. Pochodzenia zwierzęcego są jedynie jajka. W czasie wykonania warto pamiętać o mocnym doprawieniu.

- Nie bójmy się używania przypraw, nadadzą smak naszej potrawie, a po wymieszaniu z bakaliami będzie idealnie. Dlatego mocno przyprawiając, wcale nie przesadzimy - mówi Mateusz Zielonka.

Pasztet należy podawać ze smalcem z gruszek (poniżej podajemy przepis również i na smalec) oraz gałązką rozmarynu (rozmaryn doskonale komponuje się ze smakiem gruszek).

Koniecznie zobaczcie także Instastory na profilu Mateusza Zielonki.

Przeczytaj też wywiad z Mateuszem Zielonką, zwycięzcą programu MasterChef

Pasztet z soczewicy z smalcem wegańskim z gruszki

Składniki
soczewica czarna (500 g)
olej kokosowy
cebula (2 średnie)
czosnek (2 ząbki)
mielone ziarna kolendry (5 g)
jajka (2 szt.)
babka jajowata (35 g)
można zastąpić bułką tartą
ziarna kuminu (5 g)
ziarna kolendry (5 g)
orzechy laskowe i włoskie podsmażone na patelni i posiekane (50 g)
tymianek (1 łyżeczka)
suszona żurawina namoczona w wodzie i posiekana (50 g)
sezam niełuskany mielony (20 g)
sos sojowy (2 łyżeczki)
białe wino (100 ml)
2 gruszki
imbir mielony
kurkuma
cebula żółta
czosnek

Wykonanie:
Na patelni na wolnym ogniu podsmaż na oliwie cebulę z czosnkiem, tymiankiem i szczyptą soli. Duś następnie przez 20 minut, aż cebula zmięknie, w połowie duszenia dodaj wino. Zalej soczewicę wodą i gotuj z dwiema łyżeczkami sosu sojowego oraz szczyptą ziaren kuminu i kolendry. Po 20 minutach soczewica powinna być gotowa. Do miski blendera włóż orzechy (wcześniej należy je chwilę prażyć na patelni) i zmiksuj je na małe kawałki. Następnie dodaj odsączoną soczewicę, cebulę, dwa jajka, dwie łyżki babki jajowatej (lub bułki tartej) oraz żurawinę. Miksuj wszystko dokładnie na w miarę jednolitą masę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolity pasztet, dłużej miksuj soczewicę albo użyj mielarki do mięsa. Brytfankę wysmaruj masłem lub oliwą, a najlepiej olejem kokosowym i umieść w niej masę pasztetową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Smalec z gruszek

Składniki:
olej kokosowy 150 g
4 twarde gruszki
pół cebuli
2 łyżki stołowe miodu
rozmaryn
łyżka mielonego imbiru
łyżka kurkumy
łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego, może też być suszony)

Wykonanie:
Gruszki pokroić, wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, by wszystko się dobrze skonfitowało (konfitowanie to gotowanie w tłuszczu przez dłuższy czas). Mieszamy. Smalcem polać pasztet. Gotowe. Do dekoracji można użyć gałązki rozmarynu.

Smacznego!

Materiał oryginalny: MasterChef poleca pasztet z czarnej soczewicy. Takiego nie jedliście! [FILM, PRZEPIS] - Gazeta Wrocławska

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Ja
Zdjęcie na bank było robione w toalecie tylko nie wiem czy "po" czy "w trakcie"... Wygląda to masakra.
D
Daniel
beret z włosów i kupa na talerzu
G
Gość
Kolego jak masz 5g produktu to weź spodek od herbaty a nie tależ średnicy 30cm. Pozdrawiam
z
z kosci
to je tradycja i twoj brzuszek tego nie strawi :D
P
Piotr
Naród żyje tefałenowską produkcją typu master szef. Nic tylko czekaliśmy na wypociny tego Pana w jakieś książce kucharskiej. Dziś jest internet i tysiące blogów kulinarnych gdzie tradycja gotowania naszego regionu jest wiecznie żywa. Nie interesują mnie te piękne nazwy produktów, jarmużu, traw cytrynowych i innych kombinacji. Ważne aby produkty nie były marketowe a prawdziwe wiejskie. Do tego umiejętności babć czy mam i macie najlepsze jedzenie świata.
--
bym tego kijem nie tknął...
z
z czerwnej też
ale jak to mówią "złej baletnicy..." W niczym nie dorzucił truskawek? Jestem w szoku!
c
czasy
ze normalnej kaszanki nie idzie kupic :D
b
babunia
Pasztet to robi się z mięska. Smalczyk ze słoninki i boczusia. Ate wynalazki to niech sam sobie i swoim znajomym serwuje.
Dodaj ogłoszenie