Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Masz alergię na gluten? Uważaj na swoją dietę

Redakcja
Życie osób uczulonych na gluten (zawarty w niektórych zbożach) staje się coraz łatwiejsze.
Życie osób uczulonych na gluten (zawarty w niektórych zbożach) staje się coraz łatwiejsze. Adam Wojnar
Trzeba pamiętać, że alergia na gluten i celiakia to dwie różne, choć podobne choroby. Alergię można bardzo złagodzić, a po pewnym czasie nawet wyleczyć. Przeczytasz o tym w dodatku "Nasze zdrowie". Już 29 maja w "Gazecie Lubuskiej"

Gluten to szczególny rodzaj białka, które występuje w zbożach, np. owies, jęczmień, pszenica, żyto, pszenżyto lub orkisz. Wykorzystywany jest głównie jako środek wiążący i odpowiada za elastyczność oraz miękkość pieczywa, a także za jego chrupiącą skórkę. Jest też niestety bardzo silnym alergenem oraz przyczyną celiakli i poważnych alergii pokarmowych.

Na 16 stronach dodatku przeczytasz także m.in. o tym jak można oszczędzać swoje gardło, dlaczego warto regularnie kontrolować stan swojego zdrowia oraz czy rajstopy lecznicze rzeczywiście mogą przynieść ulgę naszym nogom

Czytaj 29 maja w "Gazecie Lubuskiej"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska