Mateusz Truszkiewicz - gwiazda programu „MasterChef Junior”

Magda Weidner
Magda Weidner
Mateusz ma dopiero 9 lat i zmysł, którego pozazdrościłby mu niejeden kucharz z wieloletnim stażem
Mateusz ma dopiero 9 lat i zmysł, którego pozazdrościłby mu niejeden kucharz z wieloletnim stażem Magda Weidner
Mateusz Truszkiewicz nie zadziera nosa, choć właśnie został telewizyjną gwiazdą programu „MasterChef Junior”. Podbija serca widzów osobowością i ogromnym kulinarnym talentem.

To właśnie po spróbowaniu jednego z jego dań Mateusz Gessler stwierdził, że w restauracji wydałby na nie 60 zł, a Anna Starmach dodała, że jest warte milion... - Lubię dzielić się z innymi tym, co przygotuję. Gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność - przyznaje z uśmiechem zielonogórzanin.

Spora dawka energii oraz kreatywności, szczypta naturalności i szczerego uśmiechu. I wyłania się nam dziewięcioletni Mateusz Truszkiewicz. Talent jakich mało. Szalony kucharz, który nie boi się wyzwań. Ba! Wyznacza je sobie sam. Ale od początku.
Już jako brzdąc uwielbiał spędzać czas w kuchni. Raj dla malucha: a to można rozsypać mąkę, a to pomieszać coś drewnianą łyżką.

- Sprawiało mu to ogromną radość - wspomina mama Agnieszka. - Często zabierałam go ze sobą. Nie krzywił się, nie uciekał. Zostawał przy mnie, na kocyku. Pierwsze, co zawsze robił, to wyciągał z szafki garnki. Uderzał o nie, mieszał w nich. Świetnie się przy tym bawiąc.

Mateusz rósł, a z nim rosła chęć poznawania świata. - Nigdy nie było tak, że czegoś nie spróbował. Nie krzyczał, że czegoś nie lubi! Próbował i wiedział, co mu pasuje, a co nie. I tak zostało mu do dzisiaj - kwituje mama.

Podróże i ciekawy świata Mateusza - co wychodzi z takiego połączenia? Wachlarz oryginalnych smaków. Dziewięciolatek zawsze przywoził z wycieczek coś więcej niż pamiątki i niezapomniane widoki. Kolekcjonował... inspiracje, które wykorzystuje, gotując.
- Pamiętam, jak na początku przez tydzień jadłem codziennie pizzę margaritę, ale gdy spróbowałem innych potrawy, szybko do niej już nie wróciłem - wspomina z uśmiechem. - Bo okazało się, że istnieją też inne smaki!

Poznaj przepisy młodego kucharza:

1. Pieczone marchewki z pastą sezamową
Składniki dla dwóch osób:
500 g obranych marchewek, 2 łyżki syropu klonowego,
3 łyżki pasty Tahini (sezamowej) 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewki kroimy na ćwiartki, coś w rodzaju frytek. Polewamy syropem klonowym, pastą solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut, aż marchewki będą miękkie. Posypujemy uprażonymi pestkami. Podajemy jako przekąskę np. z dipem jogurtowym lub jako dodatek do mięsa.

2. Sałatka na ciepło z kurczakiem
Składniki dla trzech osób:
liście roszponki, rucoli i szpinaku – po 2 garści, 1 marchewka, 1 gruszka,
pół mango, garść orzechów pinii, 75 g sera brie, 1 pierś z kurczaka,
5 pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, łyżeczka suszonego tymianku,
6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i marynujemy w soli, pieprzu, tymianku i oliwie. Odstawiamy na kilka minut. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i karmelizujemy z kilkoma łyżkami wody i miodem do miękkości marchewki. Ściągamy marchewki na tej samej patelni podsmażamy orzeszki, ściągamy. Na patelnie dolewamy 2 łyżki octu balsamicznego i 4-5 łyżek oliwy z oliwek – to będzie dressing. Smażymy kurczaka na 2 łyżkach oliwy po 6 minut na stronę. Odkładamy mięso by odpoczęło. Do miski wrzucamy umyte sałaty, szpinak, pomidorki pokrojone w ćwiartki, pokruszony ser, obrane i pokrojone w kostkę owoce, marchewkę i orzeszki. Mieszamy z kilkoma łyżkami dressingu. Kurczaka kroimy w plastry, układamy na wierzchu, polewamy pozostałym dressingiem.

3. Roladki z indyka w sosie musztardowo - śmietanowym
2 kotlety z filetów z indyka, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 6 plastrów szynki parmeńskiej, gorgonzola, mozzarella, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, suszone pomidory w oleju, miód, musztarda, śmietana 30 proc., sól, pieprz, tymianek, świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
Rozbijamy kotlety z indyka i smarujemy olejem z suszonych pomidorów, a następnie wykładamy na mięso kawałki mozzarelli i suszone pomidory. Całość solimy, dodajemy pieprz i tymianek. Zawijamy w rolady i owijamy szynka parmeńską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia szklankę osolonej wody i wsypujemy wypłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Odstawiamy na 5 minut, a następnie dodajemy gorgonzolę i śmietankę 30%, ewentualnie trochę soli. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby odpoczęło, na kilka minut. Następnie kroimy w grube plastry i rozkładamy na kaszę. Do sosu który powstał z pieczenia mięsa i pomidorków dodajemy miód, musztardę i śmietankę – całość mieszamy. Wylewamy sos przed kaszę i mięso. Posypujemy natką pietruszki i dodajemy na talerz pomidory koktajlowe.

Więcej na temat Mateusza oraz jego specjalne przepisy znajdziesz w piątek, 1 kwietnia w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" oraz w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3