Mazurek wielkanocny. Przepis łatwy i tradycyjny. Najlepsze ciasto na stół wielkanocny

Mat
Prosty przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami. 123rf
Prosty przepis na pyszny mazurek wielkanocny! Wielkanoc nie może się obejść bez takiego ciasta jak tradycyjny i dobry mazurek wielkanocny. Jaki jest łatwy przepis na mazurek na kruchym cieście? Sprawdź naszą recepturę!

Mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc

Jest to tradycyjne, niskie i słodkie ciasto wywodzące się typowo z kuchni polskiej.

Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Jaki powinien być dobry mazurek? Spód ciasta najczęściej jest kruchy, zaś idealnym dodatkiem jest masa kajmakowa. Można także dodać bakalie i świątecznie przyozdobić.

Taki mazurek chcemy Wam właśnie dziś polecić. Jego przygotowanie jest bajecznie proste! A smak? Mmmm! Palce lizać!

Prosty przepis na mazurek wielkanocny

Przepis na mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami.

Składniki na kruchy spód

  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki
Mazurek wielkanocny. Spód ciasta najczęściej jest kruchy, zaś idealnym dodatkiem jest masa kajmakowa.
Mazurek wielkanocny. Spód ciasta najczęściej jest kruchy, zaś idealnym dodatkiem jest masa kajmakowa.

Przygotowanie spodu ciasta. Instrukcja krok po kroku

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę
  2. Przesiać mąkę i wymieszać z masą maślaną
  3. Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę
  4. Zawinąć w folię spożywczą
  5. Włożyć do lodówki na godzinę
  6. Po tym czasie wyjąć masę z lodówki, odwinąć folię i dokładnie rozwałkować
  7. Włożyć blat ciasta do wysmarowanej masłem foremki
  8. Równomiernie rozłożyć całe ciasto, pamiętając, by "postawić" także brzegi na wysokość ok. 1 cm
  9. Piec ok. 15 min w 190 stopniach Celsjusza
  10. Wyjąć, gdy nabierze złocistego koloru, pozostawić do ostygnięcia

Przeczytaj także: NAJPIĘKNIEJSZE ŻYCZENIA NA WIELKANOC. WYŚLIJ KARTKĘ LUB SMS DO BLISKICH!

Składniki na masę kajmakową

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru
Mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest to tradycyjne, niskie i słodkie ciasto wywodzące się typowo z kuchni polskiej.
Mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest to tradycyjne, niskie i słodkie ciasto wywodzące się typowo z kuchni polskiej. pixabay

Przygotowanie masy na mazurek. Krok po kroku

  1. Śmietankę i cukier zagotować w rondelku, stale mieszając
  2. Gotować na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy
  3. Zdjąć z ognia, zaczekać, aż masa przestygnie
  4. Posmarować spód mazurka
  5. Ozdobić bakaliami i orzechami

Potrawy wielkanocne. PRZEPISY na Wielkanoc według opolskich gospodyń

Przepisy na potrawy wielkanocne. Babka wielkanocna, pasztet,...

Wielkanocne przepisy opolskich blogerów kulinarnych. Wypróbujcie!

Wielkanocne przepisy opolskich blogerów kulinarnych

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie