Memy na Dzień Czekolady 2024. Czy znasz już najlepsze memy o czekoladzie?
Nadszedł wreszcie ten długo oczekiwany dzień - Dzień Czekolady. To święto, które cieszy się niezmiennie ogromną popularnością na całym globie od ponad dwóch stuleci. Początkowo to Majowie i Aztekowie delektowali się czekoladowym napojem. Dopiero w XV wieku ziarna kakaowca trafiły do Europy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Mimo to, zanim powstała pierwsza tabliczka czekolady, minęło jeszcze wiele lat. Pierwszymi europejskimi smakoszami byli Niemcy.
Jakie właściwości i skład ma czekolada
Czekolada zawiera wiele składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jakie więc składniki można znaleźć w czekoladzie?
- tłuszcze roślinne - obniżają poziom złego cholesterolu,
- żelazo - będące niezbędnym czynnikiem produkcji czerwonych krwinek, rozprowadzających tlen po całym organizmie,
- wapń i białko - budulec kości, wzmacnia układ odpornościowy,
- węglowodany - podstawowe źródło energii dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu,
- magnez - budulec zębów i kości, wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i procesy trawienne,
- cynk i selen - wpływa na podniesienie poziomu endorfin, substancji redukujących poziom stresu,
- teobromina - działa pobudzająco na pracę nerek, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy,
- fenyloetyloamina - jedna z endorfin,
- flawonoidy - powodują zwiększenie odporności na infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych,
- czekolada zawiera także witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę.
Dlaczego warto jeść czekoladą?
Czekolada posiada właściwości relaksujące i uspokajające, jednocześnie stanowiąc doskonałe źródło energii. Zawiera bogactwo witamin, takich jak A, B1, B2, B3, E i PP, oraz substancje o działaniu stymulującym, takie jak teobromina i kofeina. Kofeina pomaga oczyszczać skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także przyspiesza zmniejszanie obrzęków.
Dzięki fenyletyloaminie, zjedzenie czekolady powoduje wzrost poziomu serotoniny i endorfin w organizmie. Serotonina pomaga w poczuciu odprężenia i relaksu, przeciwdziałając depresji i zmniejszając podatność na choroby układu nerwowego. Natomiast endorfiny, nazywane "hormonami szczęścia", poprawiają nastrój i wzmacniają uczucie przyjemności. Duża zawartość magnezu, zwłaszcza w gorzkiej czekoladzie, ułatwia wchłanianie wapnia i przeciwdziała stresowi, a żelazo, cynk i wapń przyspieszają krążenie krwi w organizmie.
Zimowy horror i ślisko jak nigdy. Czeka nas gołoledź, a internauci reagują. Zobaczcie najlepsze memy
Właściwości gorzkiej czekolady, dlaczego warto jeść ją gorzką czekoladę? (Ciekawostki)
Czekolada zawiera również flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia się organizmu i neutralizują działanie wolnych rodników. Flawonoidy podnoszą odporność organizmu, uelastyczniają ściany tętnic, zapobiegają zmianom miażdżycowym oraz rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi.
Regularne spożywanie kilku kostek ciemnej czekolady dziennie może w pewnym stopniu chronić skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym zawartym w świetle słonecznym. Czekolada wzmacnia serce i układ krwionośny, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, chorób nowotworowych oraz stymuluje pracę nerek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?