Prof. Jarosław Dumanowski
Profesor Jarosław Dumanowski specjalizuje się w szerzeniu wiedzy o kulturze, zwyczajach i historii kuchni staropolskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przepis na kaszę z nowego bzu.
„Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”
Kasza z nowego bzu [„kasza” z kwiatów czarnego bzu, przepis z zaginionego „Kuchmistrzostwa” z ok. 1540 r.]
Przebierz go czyście, aby w nim żadnych robaków nie było, a daj do dojnice, trzy dobrze jako ciasto, a weźmi czystej śmietany do ciasta garca abo do kociełka. Przystaw do ognia, aby wrzało, a rozmocz żemłę abo dwie, daj k temu bzu do dojnice, aby się społem tarło i weźmi jajec dziesięć abo więcej co chcesz, rozbij czyście, a wlej do panwi i mieszaj dobrą chwilę, a gdy chce śmietana wzwierać, wlej tam do dojnice, a mieszaj, przydawszy masła czystego.
Określenie trzy w przepisie oznacza trzyj, a bzu w wersji polskiej brzmiał bru.
Na dalszym planie obrazu widać mnóstwo kuchennych sprzętów i zastawę, między innymi ceramiczne i cynowe talerze.
Compendium ferculorum
Najstarsza polska książka kucharska z 1682 roku. Na zdjęciu w angielskim tłumaczeniu, wydana przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.