Rewelacyjne funkcje kuchenek mikrofalowych przyczyniły się do tego, że ten sprzęt jest w większości domów. Podgrzewamy w nich wszystko i nie zwracamy uwagi, w jakich naczyniach to robimy. A to bardzo duży błąd! Chwila nieuwagi i skutki nieumiejętnego korzystania z mikrofali mogą być tragiczne i bardzo niebezpieczne!
Dowiedz się więcej:
Jakie naczynia do mikrofali?
Gotowe dania są wygodne, bo nie trzeba godzinami stać nad kuchenką i przyrządzać sobie obiadu. Jednak bardzo ważną sprawą jest to, czy opakowanie, w którym znajduje się posiłek, nadaje się do podgrzania w mikrofali. Zazwyczaj jest to oznaczone i jeśli widzicie przekreśloną mikrofalówkę, to nigdy nie próbujcie podgrzewać tego dania w opakowaniu. Może to doprowadzić do zepsucia sprzętu, poparzeń i wielkiego bałaganu. Jeśli na produkcie nie ma oznaczeń czy nadaje się on do mikrofali, a ty nie jesteś pewien, to skorzystaj z naszej ściągawki. Oto rzeczy, które bez obaw możesz używać w kuchence mikrofalowej:
- szkło – pod warunkiem, że nie jest kolorowe, cienkie i delikatne oraz nie ma metalowych zdobień, szlaczków czy wzorów,
- ceramika i porcelana, które są bez wzorów,
- plastik – użyty tylko do podgrzewania czy rozmrażania potraw i pod warunkiem, że producent tego nie zabronił,
- papier – pod warunkiem, że nie jest niczym zdobiony, ani woskowany.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?