Torcik Anieli
Komentarz od E. Rafalskiej: - Przepyszny wypiek, jednak bardzo czasochłonny.
Składniki
- 20 dkg mąki
- 15 dkg margaryny
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- bakalie
- 3 łyżki tartej bułki
Przygotowanie:
Mak oparzyć ok. 30 minut i zmielić aż 3 razy.
Margarynę, cukier i 5 żółtek utrzeć na krem.
Do masy kremowej dodać mak i bakalie, łyżkę miodu, 2 łyżki bułki tartej. Wszystko wymieszać z ubitą pianą z 5 białek.
Piec ok. 40 minut.
Zakwas na barszcz czerwony minister Elżbiety Rafalskiej
Składniki:
Zakwas do barszczu czerwonego:
- 5kg buraków
- skórki chleba razowego
- woda przegotowana
- czosnek
Przygotowanie:
Buraki surowe obrać ze skórki i pokroić. Włożyć pokrojone buraki do naczynia najlepiej kamionkowego lub szklanego wraz ze skórkami z chleba razowego i czosnkiem. Całość zalać przegotowaną wodą i przycisnąć talerzem. Przykryć folią z dziurkami lub ściereczką. Odstawić na jeden tydzień.
Przeczytaj też: **Ile zapłacimy za karpia i inne świeże ryby?**
WIDEO: Szlachetna Paczka. Lubuscy policjanci przygotowali prezenty dla rodziny z Gorzowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?