Miód nektarowo-spadziowy pozyskiwany jest z wierzby, topoli, klonu, leszczyny, ale również trzciny z nadwarciańskich, czystych ekologicznie łąk, nektar natomiast głównie z kwiatów drzew owocowych, koniczyny białej, trawy, kwiatów łąkowych, a także wodnych – grzebienia białego, grążela żółtego.
O specyfice nadwarciańskiego miodu nektarowo-spadziowego decydują głównie spadź trzcinowa i nektar kwiatowy. Łączy on w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych z aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych.
Miód nektarowo-spadziowy produkuje się z zachowaniem tradycyjnych receptur. Ma on lekko cierpki korzenny smak z wyczuwalnym aromatem kwiatowym.
Zobacz pozostałe lubuskie produkty tradycyjne:
Zobacz te: Uwaga na fosforany w żywności
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?