Miód nektarowo-spadziowy nowym lubuskim produktem regionalnym

Redakcja
Lubuskie ma już 62 zarejestrowane produkty tradycyjne. Najnowszym jest miód nektarowo-spadziowy produkowany w Gostkowicach.

Miód nektarowo-spadziowy pozyskiwany jest z wierzby, topoli, klonu, leszczyny, ale również trzciny z nadwarciańskich, czystych ekologicznie łąk, nektar natomiast głównie z kwiatów drzew owocowych, koniczyny białej, trawy, kwiatów łąkowych, a także wodnych – grzebienia białego, grążela żółtego.

O specyfice nadwarciańskiego miodu nektarowo-spadziowego decydują głównie spadź trzcinowa i nektar kwiatowy. Łączy on w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych z aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych.

Miód nektarowo-spadziowy produkuje się z zachowaniem tradycyjnych receptur. Ma on lekko cierpki korzenny smak z wyczuwalnym aromatem kwiatowym.

Zobacz pozostałe lubuskie produkty tradycyjne:

 

Zobacz te: Uwaga na fosforany w żywności

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie