Miód spadziowy - czym jest i jak powstaje
Jak sama nazwa wskazuje ten rodzaj miodu powstaje ze spadzi - czyli lepkiej wydzieliny, która występuje głównie latem w postaci kropelek na pewnym rodzaju drzew. Pasożytujące mszyce, miodówki i czerwce wgryzają się w drzewa i wysysają z nich soki, a następnie wydalają właśnie spadź. Ta jest zbierana przez pszczoły, które mieszają tę wydzielinę z sokiem roślin.
Wideo: Miód lepszym lekarstwem na przeziębienie niż leki. Dlaczego?
źródło: Cover Video/x-news
Miód spadziowy iglasty
W Polsce miody spadziowe powstają głównie z drzew iglastych: sosen, świerków, jodły, i modrzewi. W Polsce najczęściej robiony jest z tych dwóch pierwszych drzew, ponieważ jodły i modrzewie występują dość rzadko. Miód spadziowy iglasty jest łagodny w smaku i żywiczny aromat. Do tego ma ciemny kolor z odcieniem zieleni, czerni i szarości. Jest też bardziej lepki i gęsty, co wpływa na jego większy ciężar. Cieszy się za to uznaniem, tych, którzy znają się na miodach i ich właściwościach.
Iglasty miód spadziowy jest też trudniejszy do zrobienia przez pszczelarzy, ponieważ jest bardzo gęsty i trudny do odwirowania. Nazywany jest wtedy miodem kamiennym. Znajdziemy w nim wiele składników odżywczych i ważnych dla zdrowia. Zawiera na przykład aż 10 razy więcej biopierwiastków, takich jak sód, potas, wapń, czy magnez, niż miody nektarowe. Oprócz tego w jego składzie znaleźć można glukozę, fruktozę, białka, aminokwasy, witaminy, a nawet srebro.
Miód spadziowy liściasty
Miód spadziowy może być też utworzony z drzew liściastych: klonu, lipy, choć wtedy ma inny wyrazisty zapach i jasny kolor, który ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Pozyskiwany jest ze spadzi - słodkiej cieczy z soków roślinnych występujących na liściach niektórych drzew. Ta spadź nazywana jest inaczej rosą miodową. Ma podobne działanie do miodu spadziowego iglastego. Jednak dzięki właściwościom moczopędnym lepiej nadaje się do leczenia schorzeń reumatycznych i dolegliwości dróg moczowych. Poleca się go jako środek rozkurczowy.
Właściwości miodu spadziowego
Choć miód spadziowy nie kusi swoim wyglądem, jest niezwykle cenny. Na jego jakość ma wpływ większa zawartość kwasów organicznych, minerałów, witamin, flawonoidów, a także enzymów. Duża zawartość tych składników powoduje, że miód spadziowy jest co najmniej kilka razy cenniejszy od miodów nektarowych. Ma też właściwości antybiotyczne, a duża zawartość pierwiastków czyni go niezwykle cennym dla zdrowia. Zawiera również srebro, cynę, molibden i wanad.
Dotyczy to głównie miodu spadziowego iglastego. Tego rodzaju miodu potrzebują osoby osłabione, na przykład po chorobach, w czasie rekonwalescencji. Powinien być spożywany szczególnie zimą, kiedy narażeni jesteśmy na choroby i infekcje.
Na co m.in. pomaga miód spadziowy:
- choroby serca
- układu krążenia
- anemie
- problemy z układem pokarmowym
- problemy z układem moczowym,
- kamienica nerkowa
- astmy
- rak
To tylko kilka najważniejszych chorób, na które doskonałe antidotum stanowi miód spadziowy. Ma on też właściwości odtruwające, dlatego podawany jest osobom, które brały silne chemiczne leki.
Warto spożywać miód spadziowy, kiedy pochłaniamy duże ilości kawy, czy herbaty, jest też dobry na nasze zęby. Jest również częstym składnikiem syropów wykrztuśnych. Nie należy go jednak rozcieńczać w zbyt gorącej wodzie, ponieważ starci swoje właściwości.
Cena, czyli ile kosztuje miód spadziowy?
Spadź, z której powstaje miód spadziowy, nie powstaje każdego roku, a do tego występuje jedynie latem i zwykle nie w tym samym miejscu. Z tego powodu cena tej cennej substancji jest większa od innych miodów.
Za litrowy słoik trzeba zapłacić 60-80 zł
Polecamy także: Najzdrowsze gatunki miodu. Na co pomagają?
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?