1/5
Miód spadziowy - niezwykle cenny król polskich miodów....
fot. Pixabay

Miód spadziowy - niezwykle cenny król polskich miodów. Wyróżniamy dwa rodzaje: iglasty i liściasty. Dzięki swoim właściwościom chętnie wykorzystywany w kuchni o każdej porze roku.

2/5
Na jego jakość ma wpływ większa zawartość kwasów...
fot. Pixabay

Na jego jakość ma wpływ większa zawartość kwasów organicznych, minerałów, witamin, flawonoidów, a także enzymów. Miód spadziowy jest co najmniej kilka razy cenniejszy od miodów nektarowych. Ma też właściwości antybiotyczne. Zawiera również srebro, cynę, molibden i wanad.

3/5
Spadź, z której powstaje miód spadziowy, nie powstaje...
fot. Pixabay

Spadź, z której powstaje miód spadziowy, nie powstaje każdego roku, a do tego występuje jedynie latem. Z tego powodu cena tej cennej substancji jest większa od innych miodów. Za litrowy słoik trzeba zapłacić 60-80 zł.

4/5
Miód spadziowy pomaga na choroby serca, układu krążenia,...
fot. Pixabay

Miód spadziowy pomaga na choroby serca, układu krążenia, anemie, problemy z układem pokarmowym, problemy z układem moczowym, kamienicę nerkową, astmę, raka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Zabytkowe pojazdy przyjadą do Słubic już po raz czwarty! To będzie święto motoryzacji

Zabytkowe pojazdy przyjadą do Słubic już po raz czwarty! To będzie święto motoryzacji

Mercedes Klasa T 1.5 180d 116 KM. Test, wrażenia z jazdy, spalanie, ceny, wyposażenie

Mercedes Klasa T 1.5 180d 116 KM. Test, wrażenia z jazdy, spalanie, ceny, wyposażenie

Zobacz również

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Gorąca zupa fasolowa z jarmużem prosto z lasu. Ugotuj obiad w naturze

Gorąca zupa fasolowa z jarmużem prosto z lasu. Ugotuj obiad w naturze