Czym jest mleko migdałowe?
Mleko migdałowe to zamiennik mleka krowiego stworzony z pasty migdałowej, która była również podstawą wielu dań kuchni średniowiecznej. W przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, kazeiny, czyli ciężkostrawnego białka, ani cholesterolu. Z tych powodów może być używane jako substytut mleka zwierzęcego. Ma charakterystyczny lekko orzechowy i delikatny smak. Doskonale sprawdza się jaka baza do płatków śniadaniowych, owsianek, deserów, jako dodatek do ciast czy kawy.
Zobacz wideo: Diety roślinne najlepiej wspomagają utratę tkanki tłuszczowej i łagodzą napady głodu
wideo: Cover Video/x-news
Właściwości migdałów i mleka migdałowego
Migdały mają wiele wartości odżywczych. Są cennym źródłem m.in.:
- witaminy B2
- witaminy E, tzw. witaminy młodości
- witaminy PP
- błonnika
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
- fosforu
- wapnia
- żelaza
- maganu
- potasu.
Mają też wiele właściwości zdrowotnych:
- zapobiegają cukrzycy
- zapobiegają chorobom serca
- obniżają ciśnienie
- poprawiają krążenie
- podnoszą odporność.
Polecane są weganom, osobom odchudzającym się, żyjącym w ciągłym stresie i kobietom w ciąży, które cierpią na nudności oraz cukrzykom. Warto wiedzieć, że migdały poprawiają humor, a do tego pamięć i koncentrację. Dobrze wpływają na stan włosów i paznokci.
Warto więc spożywać migdały na surowo, ale też w postaci tzw. mleka migdałowego.
Mleko migdałowe - gdzie kupić? Które sklepy je oferują?
Mleko migdałowe możemy znaleźć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w wielu innych sklepach, czy marketach. Oferują je również sklepy internetowe. Sprzedawane jest zazwyczaj, podobnie jak zwykłe mleko, w kartonikach o pojemności 1 litra. Dostępne są różne wersje smakowe, np. waniliowa czy czekoladowa.
Cena mleka migdałowego
Napój migdałowy jest dużo droższy od mleka. Cena waha się od 9 do kilkunastu złotych za litr, w zależności od producenta i sklepu.
Nie musimy jednak przepłacać w sklepach, bo mleko migdałowe można przyrządzić samemu.
Jak zrobić mleko migdałowe? Przepis na napój migdałowy domowej roboty
Przepis na ok. 1 litr napoju migdałowego
Składniki:
- 1 szklanka migdałów
- 4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
Sposób przygotowania:
- migdały zalać zimną wodą i zostawić na noc
- odcedzić, wrzucić do malaksera, dodać 4 szklanki wody i dokładnie zmiksować
- można też obrać migdały ze skórki
- wyłożyć sitko gazą i przelać przez nie powstały płyn. Odcisnąć resztki płynu z gazy.
- przelać mleko do butelki lub słoika, zakręcić i wstawić do lodówki
- przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni.
WIDEO: jak zrobić mleko migdałowe?
Masę migdałową, która została po przecedzeniu można wysuszyć w piekarniku i użyć np. do wypieków.
Zastosowanie mleka migdałowego
Jak już wspomnieliśmy, mleko migdałowe można stosować jako zamiennik mleka krowiego:
- możemy je pić bez żadnych dodatków
- spożywać z płatkami śniadaniowymi
- przyrządzać różnego rodzaju napoje: kakao, koktajle mleczne, shake
- dodawać do kawy
- przyrządzać desery
- dodawać do ciast
- przyrządzać potrawy na bazie mleka.
Mleko migdałowe można doprawiać wg uznania, dodając do niego cukier, miód, wanilię, kakao itp.
Migdały znajdują zastosowanie także w kosmetyce. Są składnikiem kremów i maseczek i balsamów do pielęgnacji ciała i twarzy. Mleko migdałowe może zastąpić płyn do demakijażu. Można też płukać w nim włosy - będą bardzie nawilżone i łatwiej je rozczeszemy. Masę migdałową, która zostaje po przygotowaniu mleka, możemy wykorzystać jako maseczkę do twarzy. Można też sporządzić z niej peeling do ciała.
Ile kalorii ma mleko migdałowe?
Mleko migdałowe polecane jest wszystkim odchudzającym się. Szklanka tego napoju (ok. 240 g) to tylko 72 kcal.
Zobacz wideo: Czy zdrowa dieta musi być droga?
wideo: Dzień Dobry TVN/x-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?