Mleko świeże przez dwa miesiące. Pomysł z Australii

Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
pixabay.com
Opracowano proces konserwowania świeżego mleka, który umożliwia przechowywanie go przez ponad 60 dni. Bynajmniej tak zapewnia australijska firma.

Pomysł związany z długotrwałym przechowywaniem mleka, zatwierdził australijski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Firma Naturo nie zdradza, na czym dokładnie opiera się proces, którego efektem jest podwojenie okresu ważności mleka do konsumpcji lub przetwarzania mleka pasteryzowanego. Jej szef - Jeff Hastings - podkreśla, że w procesie produkcyjnym „nie gotuje się” mleka w wysokich temperaturach, dzięki czemu w większym stopniu zachowują się witaminy i enzymy.

Teraz Australijczycy chcą skupić się na eksporcie mleka do, między innymi, Chin, Malezji i Indonezji. W planach mają budowę fabryki, w której ma być produkowane 10 milionów kg mleka rocznie.

Przypomnijmy. Pasteryzacja (metoda utrwalania produktów żywnościowych) wynaleziona została przez francuskiego bakteriologa Ludwika Pasteura.

Źródł informacji: www.abc.net.au

Agro Pomorska, odcinek 62

Wideo

Materiał oryginalny: Mleko świeże przez dwa miesiące. Pomysł z Australii - Gazeta Pomorska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

c
czytelnik
Pani Ewelino litości. "Bynajmniej" to nie "przynajmniej".
Dodaj ogłoszenie