Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny firma postanowiła wycofać mrożonki z obrotu dobrowolnie. Ostatnio głośno było o przypadkach zakażenia bakterią po spożyciu mrożonej kukurydzy w Zachodniej Europie. - Do 15 czerwca 2018 roku zanotowano 47 przypadków zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Dziewięć z nich było śmiertelnych - informował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Firma Greenyard Frozen Poland postanowiła zapobiegawczo wycofać mrożonki, w których składnikiem jest kukurydza.
Wycofaniu podlegają następujące produkty marki d’aucy:
- Fit Mix marchwiowy 400 g
- Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
- Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
- Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
- Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
- Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g
- oraz produkt marki Pinguin:
- Kukurydza format opakowania 2,5 kg
z datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020
Wymienione produkty nie powinny być spożywane.
Czym jest listerioza
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu i leczenie listeriozy
Głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety. W leczeniu listeriozystosuje się antybiotyki.
POLECAMY RÓWNIEŻ PAŃSTWA UWADZE:
GIS ostrzega: Uwaga na kiełbasę śląską! Wykryto bakterie
Zobacz wideo: W CZYM NAJLEPIEJ ODGRZEWAĆ JEDZENIE?
Źródło:
TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?