Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mrożonki zagrożone bakterią Listeria monocytogenes. Producent wycofuje m.in. warzywa na patelnię marki d’aucy

red.
Producent wycofał z obrotu mieszanki warzyw zawierające kukurydzę
Producent wycofał z obrotu mieszanki warzyw zawierające kukurydzę pixabay.com
Kilka rodzajów mrożonek marki d'aucy zostało wycofanych ze sprzedaży przez ich producenta - firmę Greenyard Frozen Poland. Powodem ma być potencjalne zagrożenie wystąpienie bakterii Listeria monocytogenes w mrożonych produktach.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny firma postanowiła wycofać mrożonki z obrotu dobrowolnie. Ostatnio głośno było o przypadkach zakażenia bakterią po spożyciu mrożonej kukurydzy w Zachodniej Europie. - Do 15 czerwca 2018 roku zanotowano 47 przypadków zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Dziewięć z nich było śmiertelnych - informował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Firma Greenyard Frozen Poland postanowiła zapobiegawczo wycofać mrożonki, w których składnikiem jest kukurydza.

Wycofaniu podlegają następujące produkty marki d’aucy:

  • Fit Mix marchwiowy 400 g
  • Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
  • Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
  • Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
  • Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
  • Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g
  • oraz produkt marki Pinguin:
  • Kukurydza format opakowania 2,5 kg

z datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020

Wymienione produkty nie powinny być spożywane.

Czym jest listerioza

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu i leczenie listeriozy

Głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety. W leczeniu listeriozystosuje się antybiotyki.

POLECAMY RÓWNIEŻ PAŃSTWA UWADZE:

GIS ostrzega: Uwaga na kiełbasę śląską! Wykryto bakterie

Zobacz wideo: W CZYM NAJLEPIEJ ODGRZEWAĆ JEDZENIE?

Źródło:
TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska