Przepis na myszodeser:
Składniki:
- galaretka w kolorze żółtym
- galaretka w kolorze zielonym
- ser mielony / serek homogenizowany / jogurt / śmietana kwaśna (możesz użyć mieszanki tych składników)
- cukier
- żelatyna
- opcjonalnie (ale w nawiązaniu do zielonogórskich tradycji!) winogrona
Przygotowanie:
Galaretkę zieloną rozpuść w 400 ml gorącej wody. Do naczyń, w których będziesz podawać deser wrzuć po kilka winogron, zalej lekko przestudzoną galaretką. Wstaw do lodówki.
Przygotuj warstwę białą - ser / jogurt / śmietanę a najlepiej mieszankę wszystkich tych składników dosłódź do smaku i dodaj rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatynę. Wlej na warstwę zieloną. Wstaw do lodówki. Przygotuj warstwę żółtą i chłodną wylej na warstwę białą. Poczekaj aż całość stężeje, ozdób i podawaj.
Wersja dla dorosłych:
Do warstwy żółtej możesz dodać dobrej cytrynówki albo wódki (zmniejszając odpowiednio ilość użytej wody).
Smacznego!
Magda i Sylwek
KONKURS
Zapraszamy do konkursu na smaczne dania w barwach klubowych Falubazu Zielona Góra i Stali Gorzów. Najlepsze nagrodzimy klubowymi gadżetami!
Wystarczy wymyślić oryginalną potrawę w klubowych kolorach. Przygotować ją, pstryknąć fotkę i przysłać wraz z przepisem do nas, na adres kuchnia@gazetalubuska.pl. Mogą to być desery, sałatki, ciasta lub inne dania, jakie tylko przyjdą wam do głowy!
Liczy się oryginalny pomysł i składniki w kolorach żółto - biało - zielonych lub niebiesko-żółtych.
Na Wasze przepisy czekamy do końca kwietnia. Wszystkie opublikujemy na portalu gazetalubuska.pl oraz na facebooku Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy