MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na deser podaj wyborny skubaniec z agrestem. Robię go zawsze na dużą blachę. Latem robię to ciasto non stop

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Mam dla ciebie przepis na niezawodne ciasto skubaniec z agrestem. To maślane kruche ciasto przełamane kwaśnym smakiem agrestu z lekką, kokosową bezą i kruszonką. Możesz znać je także pod nazwą pleśniak, kruszaniec lub kruszon. Zapewniam, że skusisz się po więcej. Przeczytaj dokładnie przepis i przygotuj tradycyjnego skubańca z agrestem.

W skrócie

Domowy skubaniec z agrestem to proste kruche ciasto z bezą i agrestem. Zazwyczaj przełamuję smak słodkiej bezy dodatkiem wiórków kokosowych, które nadają smaku i delikatnego aromatu. Do ciasta dodaję też cukier waniliowy, choć możesz użyć tego łatwiej dostępnego i tańszego z waniliną. Sprawdzi się również gęsty ekstrakt waniliowy. Domowy skubaniec z agrestem szczególnie przypadnie ci do gustu, jeżeli nie lubisz zbyt słodkich wypieków. Kwaśny smak owoców idealnie współgra ze słodką bezą i maślanym kruchym ciastem.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta skubaniec z agrestem

Widok z góry na skubańca z agrestem
Ciasto można zrobić również z porzeczkami, wiśniami lub powidłami śliwkowymi. Anna Daniluk

Skubaniec z agrestem – przepis na letnie ciasto

Liczba porcji: 1 duża blacha.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 5 żółtek,
  • 200 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Do posypania ciasta:

  • 20 g kaszy manny,
  • 500 g agrestu.

Beza:

  • 5 białek,
  • 80 g cukru,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 20 g wiórków kokosowych.

Jak zrobić skubańca z agrestem?

Sposób przygotowania:

  1. Agrest umyj i oczyść z brązowych końcówek.
  2. Wszystkie suche składniki przesiej, dodaj cukier i szczyptę soli.
  3. W malakserze zagnieć żółtka, jogurt naturalny z suchymi składnikami na zwarte ciasto.
  4. Możesz także zrobić je ręcznie poprzez siekanie nożem i zagniatanie na jednorodną kulę.
  5. Podziel ciasto na dwie części 2:1. Większa porcja posłuży na wyłożenie spodu, mniejsza to kruszonka.
  6. Zawiń obie części w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na minimum 30 minut.
  7. Pod koniec schładzania, ubij białka z cukrem na białą pianę.
  8. Do białek wlej sok z cytryny, a następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe.
  9. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Wyjmij z zamrażalki większą część ciasta i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  11. Rozłóż ciasto równomiernie na spodzie, posyp kaszą manną i wsyp agrest.
  12. Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, a na koniec zetrzyj mniejszą porcję ciasta na wierzch.
  13. Wstaw ciasto skubaniec z agrestem do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  14. Po tym czasie odstaw do całkowitego wystudzenia i wedle uznania oprósz cukrem pudrem.

Owoce do skubańca

Klasyczne ciast skubaniec zazwyczaj przyrządza się z kwaśnymi owocami. Szczególnie polecam ci upiec pleśniak z wiśniami lub porzeczkami. Możesz zrobić je ze świeżymi owocami lub z mrożonkami odcedzonymi z wody i wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Poza sezonem proponuję także użyć jakościowego dżemu z agrestu. W każdej z tych wersji będzie to obłędny rarytas.

Domowe kruche ciasto z agrestem i bezą znane jest również jako pleśniak. Słodki smak bezy przełamany jest cierpkimi owocami. Kliknij, aby zobaczyć etapy przygotowania skubańca z agrestem.

Na deser podaj wyborny skubaniec z agrestem. Robię go zawsze...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska