W skrócie
Domowy skubaniec z agrestem to proste kruche ciasto z bezą i agrestem. Zazwyczaj przełamuję smak słodkiej bezy dodatkiem wiórków kokosowych, które nadają smaku i delikatnego aromatu. Do ciasta dodaję też cukier waniliowy, choć możesz użyć tego łatwiej dostępnego i tańszego z waniliną. Sprawdzi się również gęsty ekstrakt waniliowy. Domowy skubaniec z agrestem szczególnie przypadnie ci do gustu, jeżeli nie lubisz zbyt słodkich wypieków. Kwaśny smak owoców idealnie współgra ze słodką bezą i maślanym kruchym ciastem.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta skubaniec z agrestem
Skubaniec z agrestem – przepis na letnie ciasto
Liczba porcji: 1 duża blacha.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 420 g mąki pszennej,
- 40 g cukru,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 16 g cukru waniliowego,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 5 żółtek,
- 200 g zimnego masła,
- szczypta soli.
Do posypania ciasta:
- 20 g kaszy manny,
- 500 g agrestu.
Beza:
- 5 białek,
- 80 g cukru,
- 20 ml soku z cytryny,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g wiórków kokosowych.
Jak zrobić skubańca z agrestem?
Sposób przygotowania:
- Agrest umyj i oczyść z brązowych końcówek.
- Wszystkie suche składniki przesiej, dodaj cukier i szczyptę soli.
- W malakserze zagnieć żółtka, jogurt naturalny z suchymi składnikami na zwarte ciasto.
- Możesz także zrobić je ręcznie poprzez siekanie nożem i zagniatanie na jednorodną kulę.
- Podziel ciasto na dwie części 2:1. Większa porcja posłuży na wyłożenie spodu, mniejsza to kruszonka.
- Zawiń obie części w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na minimum 30 minut.
- Pod koniec schładzania, ubij białka z cukrem na białą pianę.
- Do białek wlej sok z cytryny, a następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe.
- Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij z zamrażalki większą część ciasta i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Rozłóż ciasto równomiernie na spodzie, posyp kaszą manną i wsyp agrest.
- Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, a na koniec zetrzyj mniejszą porcję ciasta na wierzch.
- Wstaw ciasto skubaniec z agrestem do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza i piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie odstaw do całkowitego wystudzenia i wedle uznania oprósz cukrem pudrem.
Owoce do skubańca
Klasyczne ciast skubaniec zazwyczaj przyrządza się z kwaśnymi owocami. Szczególnie polecam ci upiec pleśniak z wiśniami lub porzeczkami. Możesz zrobić je ze świeżymi owocami lub z mrożonkami odcedzonymi z wody i wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Poza sezonem proponuję także użyć jakościowego dżemu z agrestu. W każdej z tych wersji będzie to obłędny rarytas.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?