W skrócie:
Zrobienie sushi w domu to sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, w szczególności, gdy jesteście miłośnikami tego dania. Co więcej, zawijanie rolek w gronie rodziny lub znajomych może być świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale udane rolki dają wiele satysfakcji. W domowym sushi możesz także eksperymentować z użyciem swoich ulubionych składników pod względem ich łączenia i ilości. Poznaj przepis na domowe sushi dla całej rodziny.
Domowe sushi – przepis z łososiem
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym marynowanie i pieczenie łososia).
Stopień trudności: średni.
Składniki na łososia w sosie teriyaki:
300 g fileta z łososia,
4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka startego imbiru.
Składniki na sushi:
2 szklanki ryżu do sushi,
2,5 szklanki wody,
4 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
4 arkusze nori (prasowane algi morskie),
warzywa np. awokado, ogórek, marchewka.
Do podania:
50 ml sosu sojowego,
20 g marynowanego imbiru,
10 g wasabi.
Jak zrobić domowe sushi?
Sposób przygotowania:
Najpierw zrób marynatę do łososia. W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, drobno posiekany czosnek i imbir.
Filet z łososia umieść w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem. Odstaw na co najmniej 30 minut do marynowania.
Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
Łososia wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 15-20 minut, aż będzie dobrze upieczony i lekko zrumieniony.
Po upieczeniu łososia odstaw do ostygnięcia i pokrój na cienkie plastry.
Ryż dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Dzięki temu usuniesz nadmiar skrobi.
Przełóż ryż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut.
W małym rondelku podgrzej ocet ryżowy, cukier i sól, mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
Gorący ryż przełóż do szerokiej miski i polej przygotowaną zaprawą, delikatnie mieszając drewnianą łopatką, aby ryż się nie połamał.
Ugotowany ryż odstaw na bok do ostygnięcia.
Teraz możesz zacząć zwijać rolki domowego sushi. Na macie do sushi (makisu) ułóż arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu.
Na nori rozprowadź cienką warstwę ryżu, pozostawiając 2 cm marginesu na górnej krawędzi.
Na środku ryżu ułóż plastry łososia w sosie teriyaki oraz wybrane warzywa.
Z pomocą maty, zwijaj sushi, zaczynając od dolnej krawędzi, delikatnie dociskając, aby rolka była zwarta. Użyj pozostawionego marginesu nori, aby zamknąć rolkę.
Gotową rolkę pokrój ostrym nożem na kawałki o grubości około 2-3 cm.
Domowe sushi smakuje idealnie podane z marynowanym imbirem i pikantnym wasabi.
Zrobienie domowego sushi z pieczonym łososiem to wspaniały sposób na zapoznanie rodziny z japońskimi smakami. Podążając za tymi wskazówkami, przekonasz się, że jego zrobienie jest łatwiejsze, niż może ci się wydawać. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?