Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź, gdzie możesz zagłosować

Do wyborów pozostało

  • 01dzień
  • 17godz.
  • 26min.
Odwiedź serwis wyborczy 

Najlepsza zielonogórska pizzeria 2015 wybrana

Akcja specjalna
Jeden z największych gastronomicznych portali internetowych w Polsce – pyszne.pl – co roku organizuje plebiscyt na najlepsze restauracje w Polsce. W roku 2015 najlepszą wśród zielonogórskich pizzerii wybrano Little Italy. Głosy zielonogórzan zadecydowały, że jedna z najmłodszych pizzerii w naszym mieście została wybrana tą najsmaczniejszą.

Pizzeria Little Italy mieści się przy ulicy Wrocławskiej 19 (niedaleko największego centrum handlowego w mieście, naprzeciwko byłej Estrady). Co w kuchni Little Italy urzekło tak mocno zielogórzan? Czym wśród dużej konkurencji wyróżnia się ich kuchnia? Zapraszamy do lektury wywiadu z właścicielami Little Italy, który niedawno ukazał się na kulinarnym blogu „Letseatitblog”.

Zacznijmy od tego co oznacza ” Little Italy „.
Małe Włochy (ang. Little Italy) – popularna nazwa enklaw etnicznych tworzonych głównie przez Włochów i osoby pochodzenia włoskiego, zazwyczaj w miastach i metropoliach Ameryki Północnej. ( źródło wikipedia ).
Właśnie. Zazwyczaj. A Polacy, w szczególności Zielonogórzanie nie gorsi i swoje ” Małe Włochy ” również posiadają. Co prawda nie zarządzane przez Włochów ale równie smaczne !
Skąd powstał pomysł ? Co uważają za swoje najlepsze osiągnięcie ? Jaką pizzą sami się zajadają ? Jak to robią, że w miejscu w Zielonej Górze, w którym już wielu się poddało, oni się dzielnie trzymają, prą do przodu, i zostali uznani przez portal pyszne.pl najlepszą pizzerią w Zielonej Górze ! Głosami użytkowników ! To co ? Wejdźmy do Little Italy , i porozmawiajmy z kreatorami tego pysznego miejsca !

LetsEatItBlog: Skąd wziął się pomysł na taki temat restauracji, i jak doszło do jej otwarcia ? Czyli jak to było od pomysłu, poprzez słowa aż do czynów ?
Little Italy: Otwarcie Little Italy zaczęło się od naszego uwielbienia pizzy – od wielu lat regularnie jedliśmy pizzę tu i tam w naszym mieście i kraju. Problem pojawił się po tym jak w Londynie (no właśnie… w Londynie a nie w Rzymie trafiliśmy na świetną włoską knajpkę w okolicach stadionu Chelsea. Zamówiona i zjedzona tam pizza totalnie odmieniła nasze pojęcie o pizzy – to była inna bajka.. Postanowiliśmy więc spróbować przenieść tę bajkę do naszego miasta. Długo szukaliśmy osoby, która w Polsce robi prawdziwą włoską pizzę. Nasze poszukiwania zaprowadziły nas na Śląsk, gdzie swoją pizzerię od 20 lat prowadzi człowiek wyuczony przez włoskich pizzaiolo i naprawdę zna się na rzeczy. Kilka dni spędzonych z nim pokazało nam drogę do celu – prawdziwej włoskiej pizzy na cienkim kruchym cieście.

LEIB: Skąd sprowadzają Państwo składniki?
LI: Następnym krokiem właśnie były składniki pizzy. Pizza jaką jedliśmy w dzielnicy Chelsea w każdym swoim składniku miała osobną historię. Nie były to wędliny kupowane w marketach, ani popularne u nas sery pizzarella (produkt seropodobny bardzo często stosowany na pizzach). Zdecydowaliśmy więc, że również nasze dodatki do pizzy muszą być prawdziwe, nie chcieliśmy oszukiwać siebie, ani naszych klientów. Zdecydowaliśmy, że musimy zielonogórzanom zaproponować coś nowego – autentycznego, bogatego w smak. Tym sposobem nawiązaliśmy współpracę z firmą importującą produkty prosto z Italii. Dwa razy w tygodniu odbieramy od nich zdecydowaną większość naszych produktów – od włoskiej mąki, poprzez kilka rodzajów sera, warzywa po oczywiście wędliny.

LEIB: Z czego jesteście Państwo najbardziej dumni w związku z „Little Italy”?

LI: Największą satysfakcję dają nam oczywiście zadowoleni Goście, którzy doceniają to czym chcemy się wyróżniać – prawdziwe smaki Włoch, oryginalne produkty i nasze kompozycje. Nie jest łatwo oferować dużo droższe w produkcji pizze, bazujące na składnikach importowanych i jednocześnie nie odbiegać mocno cenowo od bardzo licznej konkurencji. Nam się to udaje i to jest chyba nasz największy sukces. Trzymamy cały czas jakość, nie ulegamy pokusom podmieniania składników na tańsze a coraz większe grono naszych gości to docenia.

LEIB: Która pizza jest Waszym numerem jeden wg Klientów, a która wg właścicieli?
LI: Od początku uwielbiamy osobiście pizzę Diavola – która naszym zdaniem jest perfekcyjnym kompromisem pomiędzy pikanterią a głębokim smakiem – zresztą jest też ona jedną z najlepiej sprzedających się potraw w Little Italy. Niedawno zakochaliśmy się w makaronie, który wprowadziliśmy kilka miesięcy temu – Rigattoni Villagio z ostrą kiełbaską neapolitańską, pieczarkami i sosem pomidorowym – to taka nasza odpowiedź na „oklepane” już nieco spaghetti bolognese ;)) A nasi Goście – ich gusta są bardzo różne. Poza bardzo popularną Diavolą, często sprzedają się klasyki – Capriciosa, Vegetariana czy Margherita, ale coraz więcej – ku naszej ogromnej radości – mamy też zamówień na pizze Specjale, które mocno wyróżniają się niepowtarzalnymi smakami dość wyszukanych dodatków.

LEIB: Czy byli Państwo we Włoszech ? I co Państwa tam najbardziej zauroczyło kulinarnie, co wprowadzili Państwo do ” Little Italy ”?

LI: We włoszech byliśmy dwa razy – raz w Wenecji, raz w Neapolu. Wenecja była dawno temu a Neapol w ostatnie wakacje. Podróż ta podarowała nam kilka inspiracji, z których kilka już wprowadziliśmy do naszej kuchni (np. Riggattoni Villagio oraz Nduje).

LEIB: Jakie plany na przyszłość?
LI: Plany na przyszłość oczywiście mamy. Ostatni tydzień to realizacja kilku z nich (opcja wegańska, powiększenie pizzy rodzinnej, nowa Specjale). W najbliższych tygodniach chcemy powalczyć o smaczną pizzę bezglutenową. W planach na wiosnę jest też jeszcze jedna ..ogromna zmiana, ale… narazie nie będziemy zapeszać. Celem głownym natomiast jest dla nas tylko jedno – trzymać jakość i autentyczność naszej kuchnii – coś co wydaje się banalne, często bywa nie do zrealizowania przy rozwoju restauracji. My robimy i zrobimy wszystko aby być konsekwentnym .

LEIB: Ostanie prośba. Proszę opowiedzieć po krotce o zespole, który jest sercem restauracji .
LI: Nasza ekipa to grupa ludzi z których jesteśmy bardzo dumni. Jesteśmy przekonani, że zdecydowanie większa część sukcesu restauracji to ludzie w niej pracujący – od kuchni, poprzez dziewczyny na barku, po kierowców. Każdy ludzki element jest niezwykle istotny i tylko kompletna, zgrana i wykwalifikowana ekipa gwarantuje pełen sukces. Nasi pracownicy to młodzi i ambitni ludzie, którzy wiedzą co robią i po co to czynią, błędy zdarzają się każdemu, ale najważniejsze jest to aby się na nich uczyć i potrafić przyznać – tak jest w Little i z tego jesteśmy dumni.

EPILOG:
Przyznacie, że lubicie wiedzieć co jecie ? A jeżeli idziecie już do jakiejkolwiek restauracji czy pizzerii, i wydajecie pieniądze, chcecie mieć pewność, że zjecie potrawy dobrej jakości, które przygotuje dla Was zespół zatrudniany metodą Fair Trade ? Coraz więcej konsumentów wie co je ! Możecie być pewni, że w Little Italy, zjecie nie tyle co dobre , ale najlepsze składniki, które są sprowadzane dla Was prosto z Włoch. Właściciele nie spoczywają na laurach i dbają o swoich Klientów, urozmaicając menu, oraz organizując atrakcyjne promocje i konkursy !
Zapraszamy Was do odwiedzin w pizzerii, która została okrzyknięta najlepszą w Zielonej Górze wg portalupyszne.pl !

Pizzeria Little Italy
ul. Wrocławska 19 Zielona Góra (naprzeciw byłej Estrady)
Zamówienia telefoniczne: 517 60 11 22
Zamówienia online, menu i informacje: www.i-pizzeria.pl
Fan page na Facebook - nowości, promocje, konkursy: www.facebook.com/LittleItaly4U

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3