1/9
Tym razem przyrządźmy mamie coś innego - zacznijmy dzień na...
fot. Pixabay

Tym razem przyrządźmy mamie coś innego - zacznijmy dzień na słodko...

2/9
Amarantus można na przykład podać, jak radzi w swojej...
fot. 123 rf

Amarantus można na przykład podać, jak radzi w swojej książce Wanda Jackowska, z suszonymi morelami lub rodzynkami. Potrzebujemy: 100 g amarantusa, szklankę mleka (może być kokosowe), 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki suszonych moreli lub rodzynek, 1/2 orzechów włoskich, łyżkę miodu, szczyptę mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej. Ziarna amarantusa wrzucamy do rondelka z mlekiem i wodą i gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną. W tym czasie na patelni zrumieniamy orzechy, które po wystudzeniu siekamy. Ugotowany amarantus mieszkamy z siekanymi morelami lub rodzynkami i orzechami. Przyprawiamy cynamonem i gałką, słodzimy miodem.

3/9
Zielona tarta z musem jeżynowym...
fot. fot. Orchidea Creative Group

Zielona tarta z musem jeżynowym
Ciasto: 120 g młodego szpinaku, 3 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 220 g mąki tortowej, 60 ml oleju, sok z połówki cytryny, opakowanie cukru wanilinowego, 60 g masła. Mus: opakowanie serka mascarpone 250 g, śmietanka 36% 200 ml, sok z połówki cytryny, 3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu), 4 łyżki cukru pudru. Dekoracja: jeżyny, maliny, lawenda.
Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać roztopione, chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać do formy i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy wyjąć ciasto bez obracania. Jeżyny zblendować. Powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin). Gdy krem jest już gęsty dodać puree jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami i lawendą.
(przepis ze strony: www.eisberg.pl)

4/9
Truskawki w czekoladzie...
fot. Pixabay

Truskawki w czekoladzie
Owoce – wybieramy te największe – myjemy i osuszamy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Zanurzamy truskawki w czekoladzie trzymając je za szypułki i odkładamy na małe papiloty lub do płaskiego naczynia. Możemy również udekorowane czekoladą owoce dodatkowo obtoczyć w płatkach migdałowych lub kokosowych wiórkach.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Czy sukces w pierwszej turze daje zwycięstwo w drugiej? To mówią statystyki

Czy sukces w pierwszej turze daje zwycięstwo w drugiej? To mówią statystyki

Sentymentalna podróż ikarusem. Chętnych nie brakowało, by przypomnieć sobie dawne MZK

Sentymentalna podróż ikarusem. Chętnych nie brakowało, by przypomnieć sobie dawne MZK

W Lubuskiem jest dom jak z Yellowstone! Możesz go kupić i żyć jak John Dutton

W Lubuskiem jest dom jak z Yellowstone! Możesz go kupić i żyć jak John Dutton

Zobacz również

Sentymentalna podróż ikarusem. Chętnych nie brakowało, by przypomnieć sobie dawne MZK

Sentymentalna podróż ikarusem. Chętnych nie brakowało, by przypomnieć sobie dawne MZK

W Lubuskiem jest dom jak z Yellowstone! Możesz go kupić i żyć jak John Dutton

W Lubuskiem jest dom jak z Yellowstone! Możesz go kupić i żyć jak John Dutton