1/9
Tym razem przyrządźmy mamie coś innego - zacznijmy dzień na...
fot. Pixabay

Tym razem przyrządźmy mamie coś innego - zacznijmy dzień na słodko...

2/9
Amarantus można na przykład podać, jak radzi w swojej...
fot. 123 rf

Amarantus można na przykład podać, jak radzi w swojej książce Wanda Jackowska, z suszonymi morelami lub rodzynkami. Potrzebujemy: 100 g amarantusa, szklankę mleka (może być kokosowe), 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki suszonych moreli lub rodzynek, 1/2 orzechów włoskich, łyżkę miodu, szczyptę mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej. Ziarna amarantusa wrzucamy do rondelka z mlekiem i wodą i gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną. W tym czasie na patelni zrumieniamy orzechy, które po wystudzeniu siekamy. Ugotowany amarantus mieszkamy z siekanymi morelami lub rodzynkami i orzechami. Przyprawiamy cynamonem i gałką, słodzimy miodem.

3/9
Zielona tarta z musem jeżynowym...
fot. fot. Orchidea Creative Group

Zielona tarta z musem jeżynowym
Ciasto: 120 g młodego szpinaku, 3 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 220 g mąki tortowej, 60 ml oleju, sok z połówki cytryny, opakowanie cukru wanilinowego, 60 g masła. Mus: opakowanie serka mascarpone 250 g, śmietanka 36% 200 ml, sok z połówki cytryny, 3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu), 4 łyżki cukru pudru. Dekoracja: jeżyny, maliny, lawenda.
Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać roztopione, chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać do formy i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy wyjąć ciasto bez obracania. Jeżyny zblendować. Powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin). Gdy krem jest już gęsty dodać puree jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami i lawendą.
(przepis ze strony: www.eisberg.pl)

4/9
Truskawki w czekoladzie...
fot. Pixabay

Truskawki w czekoladzie
Owoce – wybieramy te największe – myjemy i osuszamy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Zanurzamy truskawki w czekoladzie trzymając je za szypułki i odkładamy na małe papiloty lub do płaskiego naczynia. Możemy również udekorowane czekoladą owoce dodatkowo obtoczyć w płatkach migdałowych lub kokosowych wiórkach.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Bellingham nawiązał romans z holenderską modelką. Jest o 5 lat starsza [ZDJĘCIA]

Bellingham nawiązał romans z holenderską modelką. Jest o 5 lat starsza [ZDJĘCIA]

Pięciu zielonogórskich sportowców pojedzie na igrzyska do Paryża

Pięciu zielonogórskich sportowców pojedzie na igrzyska do Paryża

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Zobacz również

Pięciu zielonogórskich sportowców pojedzie na igrzyska do Paryża

Pięciu zielonogórskich sportowców pojedzie na igrzyska do Paryża

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania