MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy sok z jeżyn na upały. Wystarczą 4 składniki, aby cieszyć się napojem na zimę. Prosty, tani i szybki sposób na ugaszenie pragnienia

Anna Daniluk
Domowy sok z jeżyn możesz podać po schłodzeniu z kostkami lodu i świeżymi owocami.
Domowy sok z jeżyn możesz podać po schłodzeniu z kostkami lodu i świeżymi owocami. freepik.com/sarahjgualtieri1/zdjęcie ilustracyjne
Domowy sok z jeżyn to doskonały sposób na cieszenie się cennymi właściwościami owoców przez cały rok. Podzielę się z tobą prostym przepisem na sok z jeżyn, który możesz przygotować w domu. Możesz go podać od razu do picia lub pasteryzować na zimę. W każdej z wersji smakuje obłędnie.

W skrócie:

Sok z jeżyn to nie tylko pyszny napój na lato, ale także naturalne źródło witamin, które warto mieć w codziennej diecie. Marta Siesicka-Osiak w serwisie Strona Zdrowia pisała, że w jeżynach znajdziemy m.in. garbniki, kwas galusowy, willozynę i żelazo (0,62 mg). Co więcej,  owoce zawierają duże ilości witaminy C (21 mg), niacynę (kwas nikotynowy), pektyny, cukry i antocyjany, a także albuminę jagodową, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy i pektyny. Każda z nich korzystnie wpływa na zdrowie. Zrobienie soku jest proste i szybkie, a jego korzyści dla zdrowia są nieocenione. Wypróbuj przepis na domowy sok z jeżyn i przekonaj się sam, jak wiele możesz zyskać, włączając go do codziennego menu.

Sok z jeżyn – przepis na zimę

Liczba porcji: na 2 butelki.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg świeżych jeżyn,

  • 1 litr wody,

  • 100 g cukru,

  • 20 ml soku cytryny.

Jak zrobić sok z jeżyn?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyj jeżyny pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek i inne zanieczyszczenia.

  2. Umieść jeżyny w dużym garnku i zalej je wodą.

  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

  4. Mieszaj od czasu do czasu, aby ułatwić powstawanie soku.

  5. Przecedź gotową mieszankę przez sitko lub gazę, aby oddzielić sok od miąższu owoców.

  6. Możesz użyć drewnianej łopatki, aby delikatnie wycisnąć sok z jeżyn.

  7. Jeśli wolisz klarowny sok, przecedź go ponownie przez czystą gazę.

  8. Do soku z jeżyn dodaj cukier i gotuj do całkowitego rozpuszczenia.

  9. Dla dodatkowego smaku i zachowania koloru dodaj sok z cytryny. Przelej gotowy sok do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzuj przez około 15 minut.

  10. Przechowuj sok w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu butelki przechowuj ją w lodówce i spożyj w ciągu kilku dni.

Przechowywanie soku z jeżyn

Pasteryzowany sok jeżynowy w butelkach lub słoikach możesz przechowywać w suchym i ciemnym miejscu do 6 miesięcy. Sprawdzi się do tego spiżarnia, piwniczka lub szafka kuchenna oddalona od źródeł ciepła np.: piekarnika. Otwarty pojemnik z sokiem z jeżyn trzymaj w lodówce maksymalnie przez 5 dni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska