W skrócie
Domowe ciasto na gofry nie musi się wiązać z czekaniem na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Wystarczy, że ubijesz białka i połączysz przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Warto też korzystać ze składników mających temperaturę pokojową. Podgrzewam mleko razem z masłem, tworząc mieszaninę dodającą smaku. Do ciasta na gofry warto dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu z wanilii. Dzięki temu gofry będę pachnieć i będą pasować do sezonowych owoców.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta na gofry na proszku do pieczenia
Ciasto na gofry na proszku do pieczenia – prosty przepis na domowy deser
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 2 g sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 10 g cukru np.: trzcinowego,
- 3 jajka,
- 100 g masła,
- 420 g mleka.
Do podania:
- 50 g serka śmietankowego lub mascarpone,
- 100 g jeżyn, malin, jagód lub innych owoców sezonowych.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić ciasto na gofry?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki połącz w misce. Mąkę pszenną przesiej z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodaj sól i cukier. Jeżeli chcesz mieć słodsze gofry dosyp więcej cukru, lub zrezygnuj z niego w wersji wytrawnej.
- Mleko wlej do garnka i dodaj masło. Podgrzewaj aż do roztopienia masła. Mleko powinno być wystudzone przed połączeniem z suchymi składnikami do około 40 stopni Celsjusza.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Mokre składniki połącz powoli z suchymi składniami, cały czas mieszając. Ma powstać gęsta masa.
- Następnie dodaj 3 żółtka i mieszaj, aż się połączą do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
- Do ciasta dodaj 1/3 ubitej piany z białek i delikatnie mieszaj.
- Następnie dodaj kolejną część piany, wmieszaj i dodaj ostatnią partię.
- Rozgrzej gofrownicę i nakładaj równomiernie chochelką porcję ciasta.
- Piecz gofry przez 5 minut do uzyskania jasno-brązowego koloru.
- Domowe gofry wyjmij z gofrownicy i odłóż na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia i odparowania.
- Gotowe gofry na proszku do pieczenia są gotowe do podania.
Aby gofry były ekstra chrupiące, zwróć uwagę, aby gofrownica miała moc powyżej 1000 watów. Dzięki temu szybciej się upieką, a cukier w cieście szybciej skarmelizuje.
Dodatki do szybkich gofrów
Szybkie ciasto na gofry możesz połączyć także z kawałkami podsmażonego boczku lub startą na grubych oczkach cukinią. Możesz ją posolić, odstawić na 10 minut i odsączyć z nadmiaru wody. Dzięki temu nie rozrzedzi ona struktury ciasta. Takie wytrawne gofry z cukinią będą znakomitą przekąską na drugie śniadanie. Ekspresowe gofry świetnie smakują z bita śmietaną, masłem orzechowym lub roztopioną czekoladą. Wybierz swoje ulubione dodatki i zaskocz rodzinę pyszną przekąską.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Gofry jak na wakacjach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?