MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najszybsze ciasto na gofry na proszku do pieczenia. Tajemnica sukcesu tkwi w ubitych białkach. Nie tylko dzieci będą się zajadać

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz pomysłu na puszyste delikatne gofry i nie chcesz czekać na wyrastanie ciasta drożdżowego? Proponuję zrobić niezawodne ciasto na gofry na bazie proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i ubitych na pianę białek. Po upieczeniu podawaj z owocami. Szczególnie polecam jeżyny, maliny i jagody.

W skrócie

Domowe ciasto na gofry nie musi się wiązać z czekaniem na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Wystarczy, że ubijesz białka i połączysz przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Warto też korzystać ze składników mających temperaturę pokojową. Podgrzewam mleko razem z masłem, tworząc mieszaninę dodającą smaku. Do ciasta na gofry warto dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu z wanilii. Dzięki temu gofry będę pachnieć i będą pasować do sezonowych owoców.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta na gofry na proszku do pieczenia

Widok z góry na stos gofrów na talerzu
Domowe ciasto na gofry zrobisz na bazie proszku do pieczenia i z ubitymi białkami. Anna Daniluk

Ciasto na gofry na proszku do pieczenia – prosty przepis na domowy deser

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 2 g sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 10 g cukru np.: trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • 100 g masła,
  • 420 g mleka.

Do podania:

  • 50 g serka śmietankowego lub mascarpone,
  • 100 g jeżyn, malin, jagód lub innych owoców sezonowych.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić ciasto na gofry?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki połącz w misce. Mąkę pszenną przesiej z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie dodaj sól i cukier. Jeżeli chcesz mieć słodsze gofry dosyp więcej cukru, lub zrezygnuj z niego w wersji wytrawnej.
  3. Mleko wlej do garnka i dodaj masło. Podgrzewaj aż do roztopienia masła. Mleko powinno być wystudzone przed połączeniem z suchymi składnikami do około 40 stopni Celsjusza.
  4. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  5. Mokre składniki połącz powoli z suchymi składniami, cały czas mieszając. Ma powstać gęsta masa.
  6. Następnie dodaj 3 żółtka i mieszaj, aż się połączą do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  7. Do ciasta dodaj 1/3 ubitej piany z białek i delikatnie mieszaj.
  8. Następnie dodaj kolejną część piany, wmieszaj i dodaj ostatnią partię.
  9. Rozgrzej gofrownicę i nakładaj równomiernie chochelką porcję ciasta.
  10. Piecz gofry przez 5 minut do uzyskania jasno-brązowego koloru.
  11. Domowe gofry wyjmij z gofrownicy i odłóż na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia i odparowania.
  12. Gotowe gofry na proszku do pieczenia są gotowe do podania.

Aby gofry były ekstra chrupiące, zwróć uwagę, aby gofrownica miała moc powyżej 1000 watów. Dzięki temu szybciej się upieką, a cukier w cieście szybciej skarmelizuje.

Dodatki do szybkich gofrów

Szybkie ciasto na gofry możesz połączyć także z kawałkami podsmażonego boczku lub startą na grubych oczkach cukinią. Możesz ją posolić, odstawić na 10 minut i odsączyć z nadmiaru wody. Dzięki temu nie rozrzedzi ona struktury ciasta. Takie wytrawne gofry z cukinią będą znakomitą przekąską na drugie śniadanie. Ekspresowe gofry świetnie smakują z bita śmietaną, masłem orzechowym lub roztopioną czekoladą. Wybierz swoje ulubione dodatki i zaskocz rodzinę pyszną przekąską.

Ciasto na gofry zrobisz w 10 minut, gdy użyjesz proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i ubitych białek. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania ciasta na gofry.

Najszybsze ciasto na gofry na proszku do pieczenia. Tajemnic...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Gofry jak na wakacjach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska