Najzdrowsze gatunki miodu. Na co pomagają?
To, że miód jest zdrowy, wiadomo nie od dziś. Zwłaszcza ten wytwarzany naturalnie przez pszczoły. Gatunków miodu jest wiele. Każdy z nich ma nieco inne właściwości zdrowotne, a nawet lecznicze. Miód ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i antyseptyczne. Działa jak naturalny antybiotyk. Niektóre gatunki miodu są pomocne podczas leczenia pewnych schorzeń. Które z nich są najlepsze dla naszego organizmu i na jakie schorzenia pomagają? Sprawdź na kolejnych slajdach.
Czytaj także: Miód spadziowy - król polskich miodów. Jak powstaje, jakie ma właściwości, jaka cena?
Miód gryczany
Miód gryczany ma kolor ciemnego bursztynu. Uzupełnia niedobory magnezu i żelaza w organizmie. Zawiera rutynę, dlatego warto go podawać osobom starszym, ponieważ poprawia pamięć. Poza tym wzmacnia naczynia krwionośne. Szczególnie zalecany jest osobom z chorobami wątroby oraz układu krążenia.
Miód lipowy
Miód lipowy doskonale nadaje się na przeziębienia i grypę. Ma działalnie wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Posiada również właściwości uspokajające, dlatego zalecany jest również osobom, które mają stresującą pracę. Warto go spożywać przed snem, dzięki czemu łatwiej się wyciszyć i zrelaksować.
Miód spadziowy
Miód spadziowy ma działanie przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie. Zaleca się stosowanie go przy przeziębieniach i dolegliwościach związanych z kaszlem.