Naleśniki: jak zrobić idealne placki? Poznaj przepis na idealne naleśniki naszych Czytelników

mawZaktualizowano 
Do ciasta naleśnikowego najlepiej wybrać mąkę typu 400. IstockPhoto
Szukasz przepisów na naleśniki idealne? Proszę bardzo! Naleśniki ze szpinakiem, naleśniki amerykańskie, naleśniki z serem, naleśniki Magdy Gessler. Sposobów na przyrządzenie naleśników jest naprawdę sporo. Podstawą są odpowiednie składniki i chwila cierpliwości. Szukacie sprawdzonych pomysłów? Podpowiemy wam, jak zrobić te najlepsze!

Ciasto na naleśniki. Jak przygotować idealne naleśniki?

Każdy kucharz ma swój sprawdzony sposób na ciasto naleśnikowe. Większość podkreśla, że najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji. O czym powinniśmy jeszcze pamiętać, przygotowując naleśniki? Jak zrobić idealne naleśniki?

Oto kilka sprawdzonych porad

Naleśniki to idealna propozycja na obiad, deser czy kolację. IstockPhoto
  • Ciasto najlepiej przygotowywać w wysokim naczyniu.
  • Zawsze warto dodać odrobinę oleju, co sprawi, że nasze naleśniki nie będą przywierać do patelni.
  • Zanim dodamy mąkę, lepiej ją przesiać przez sitko, wtedy nasze ciasto będzie delikatniejsze.
  • Konsystencja ciasta ma przypominać konsystencję śmietany. Nie za gęsta, nie za rzadka.
  • Ciasto przed smażeniem powinno odstać ok. 30 minut. Szczególnie wtedy, gdy używamy np. mąki razowej czy orkiszowej.
  • Do smażenia potrzebna jest dobra, najlepiej teflonowa patelnia. Ułatwimy sobie pracę korzystając z cienkich patelni, przygotowanych specjalnie pod ciasto naleśnikowe.
  • Naleśników nie smażymy w głębokim tłuszczu. Zawsze delikatnie i równomiernie nagrzaną patelnię należy posmarować, najlepiej używając np. silikonowego pędzelka lub ręcznika papierowego, odrobiną oleju. Niektórzy używaj także masła.
  • Gdy boki ciasta zaczynają odstawać od patelni i nie jest ono już płynne, możemy obrócić naleśnika na drugą stronę. Przydatne są do tego specjalne łopatki. Naleśniki warto smażyć pod przykryciem, zapobiega to wyschnięciu placków. Co ważne jeśli nie chcemy, aby nasze naleśniki wyszły suche i łamliwe, nie przewracajmy ich kilka razy. Trzymajmy się zasady - raz jedna, raz druga strona.
  • Zastanawiacie się, jaką wodę do ciasta wybrać? Najlepsza jest przegotowana, ale można zastąpić ją lekko gazowaną, nada puszystości.

Sprawdzony przepis na ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej lub wrocławskiej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej, ostudzonej,
  • szczypta soli

Możemy zabarwić ciasto naleśnikowe np. na fioletowo, dodając zmiksowane borówki, na brązowo - dodając kakao,
na zielono - dodając szpinak. Ciasto naleśnikowe można także urozmaicić np. różnymi przyprawami.

WIDEO: Artystyczne naleśniki z Cieszanowa. Nie uwierzysz, co można zrobić z naleśnikowego ciasta

Mąka do naleśników. Jakiej użyć?

Aby naleśnik był idealny, pulchny i nie przypalał się, ważny jest również rodzaj mąki jakiej użyjemy. Warto patrzeć na rodzaje. W sklepach do wyboru mamy mnóstwo mąk.

Najczęściej spotykane typy mąk:

  • 400 i 450 - to mąka tortowa. Idealnie sprawdzi się do naleśników
  • 500 - takie oznaczenie spotkacie m.in. na mące wrocławskiej, poznańskiej, tortowej. Nadaje się do makaronów, klusek, knedli
  • 550 - dobra do pączków czy ciast drożdżowych
  • 650 - sprawdza się przy pieczeniu np. pierników

Jak podkreślają gospodynie domowe, najlepsza mąka do naleśników to taka, która nie będzie przede wszystkim obciążać ciasta. Sprawdzą się mąki typu 400, 450 i 500. A co z rodzajem mąki? Najlepsza do naleśników będzie mąka pszenna biała lub pełnoziarnista. Do przygotowania naleśników można wykorzystać także mąkę ryżową, orkiszową czy żytnią.

Do ciasta naleśnikowego najlepiej wybrać mąkę typu 400. IstockPhoto

Z czym zrobić naleśniki?

Mając podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe, jesteś w stanie przygotować naleśniki prawie ze wszystkim. Istnieją dwie opcje podania naleśników.

Naleśniki na słodko.

Do ciasta nie dodajemy za dużo soli. Takie naleśniki można zrobić z

  • dżemem
  • czekoladowym kremem
  • serkiem homogenizowanym
  • owocami
  • bitą śmietaną
  • syropem klonowym
  • miodem

Podane naleśniki można posypać dodatkowo cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem z malin czy innych owoców.

Naleśniki wytrawne

Jeśli decydujemy się na naleśniki z farszem wytrawnym, warzywnym - możemy dosypać do masy zioła, odrobinę imbiru, itp. Gdy wybieramy wersję na słodko - można dosypać odrobinę cynamonu, cukru, wiórek kokosowych. Do słonych naleśników można także przygotować ciasto na bazie piwa. Wtedy zastępujemy nim wodę i mleko.

Naleśniki takie można zrobić:

  • ze szpinakiem
  • pieczarkami i żółtym serem
  • mięsem mielonym
  • warzywami
  • soczewicą
  • farszem grzybowym
  • kapustą

Na czym smażyć naleśniki

Jedni preferują margarynę, inni do smażenia naleśników wykorzystują olej. Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Nasze babcie wykorzystywały słoninę. Delikatnie smarowały nią patelnie i na tym smażyły naleśniki. Ale naleśniki można też usmażyć na maśle, tutaj, jak podaje chociażby Magda Gessler - najlepsze będzie masło klarowane. Olej też nie jest zły. Niektórzy, aby naleśnik nie był za tłusty, dolewają go do ciasta. Wystarczy odrobina (ok. 3 łyżki). I takie ciasto naleśnikowe smażą na mocno rozgrzanej patelni.

WIDEO: Jak smażyć naleśniki? Podpowiada Pascal Brodnicki

Naleśniki można przygotować na słodko lub wytrawnie. IstockPhoto

Naleśniki ze szpinakiem, naleśniki amerykańskie. Poznaj sprawdzone przepisy na naleśniki

Wiemy już dokładnie, co potrzebne jest do przygotowania naleśników. Jak przygotować naleśniki. A teraz najważniejsze, czyli sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem, naleśniki amerykańskie czy naleśniki z serem? To nie jest takie trudne! Sprawdźcie sami.

Naleśnik ze szpinakiem
Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (używam albo luksusowej albo mąki do naleśników)
  • 450 ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:Wszystkie składniki mieszam ze sobą bardzo dokładnie i odstawiam na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie na patelni teflonowej rozgrzewam kilka kropel oleju, wlewam na patelnię niepełną chochlę ciasta i smażę naleśniki do zarumienienia przez około 1 minutę na stronę.

Składniki na farsz:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 450 g szpinaku mrożonego (u mnie rozdrobniony),w sezonie oczywiście polecam świeży
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Na patelnię wrzucam masło lub wlewam oliwę i dobrze rozgrzewam. Następnie wrzucam szpinak (radzę go wcześniej odsączyć z nadmiaru soku) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę przez chwilę, aż szpinak będzie ciepły i przejdzie aromatem czosnku. Wyłączam ogień, przerzucam do miski i odstawiam do ostudzenia. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Kiedy szpinak nie jest już gorący można do niego dodać twaróg. Wszystko należy wymieszać, dodać sól i pieprz. Każdy naleśnik smaruję łyżką nadzienia, zwijam w rulonik i układam obok siebie w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez kilka - kilkanaście minut.
Autor: Krzysztof

Szpinak świetnie komponuje się z twarożkiem czy serem typu feta. Naleśniki ze szpinakiem, to jedne z najczęściej wybieranych naleśników. IstockPhoto

Szpinakowe naleśniki z ryżem
Składniki na 6-8 sztuk:

  • 2-3 spore garście młodego szpinaku
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • mąka - ilość taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany
  • olej do smażenia

Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto „odpoczęło”. Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać.

Składniki farszu:

  • 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego
  • 1/2 laski wanilii
  • sól
  • 4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem.

Mus truskawkowy: garść truskawek, opcjonalnie odrobina cukru
Przygotowanie: Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie harmonizuje z lekką kwaskowatością truskawek.
Autor: Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

Naleśniki z serem i truskawkami

Do ciasta naleśnikowego najlepiej wybrać mąkę typu 400. IstockPhoto

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 7-8 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną)

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki mieszamy (ja używam trzepaczki rózgowej, ale można mikserem) do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy.

Farsz:[/b]

  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • truskawki
  • plus bita śmietana dla chętnych

Przygotowanie farszu: Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym oraz pokrojonymi w drobną kostkę truskawkami. Przygotowanym farszem smarować naleśniki i zawijać je w trójkąty, które następnie należy podsmażyć na patelni.
Autor: Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

Naleśniki z serem

Składniki: placki naleśnikowe
Farsz:

  • kostka chudego twarogu
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie: Twarożek rozdrabniamy widelcem, dodając do niego jogurt i cukry. Wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy na gotowe placki. Zawijamy w ruloniki i gotowe.

Naleśniki amerykańskie
Składniki:

  • mleko - 1,5 szklanki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak by powstało gładkie ciasto bez grudek - najlepiej zrobić to blenderem. Mleko powinno dodawać się partiami, kontrolując konsystencję, aż do uzyskania podobnej do gęstej śmietany. Przed smażeniem trzeba odstawić przygotowane ciasto na kilka minut. Przed smażeniem pierwszej partii placuszków na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, jego nadmiar odlewamy - dno ma mieć tylko bardzo delikatną warstewkę tłuszczu. Nakładamy ciasto łyżką. Doskonale smakują z syropem klonowym lub miodem lipowym i owocami.

Pancakes

Pancakes to naleśniki amerykańskie. Różnią się tym, że do ciasta naleśnikowego dodaje się odrobinę środka spulchniającego. Naleśniki amerykańskie smaży się mniejsze. Mają być jak małe placuszki. IstockPhoto

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 szklanki maślanki
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 banany

Przygotowanie: Jajka połączyć z maślanką i roztopionym masłem, następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z sodą, cukrem i solą. Wszystko razem miksujemy na jednolita masę, dodajemy pokrojone w plasterki banany, mieszamy łyżką.Smażymy na suchej patelni, podajemy np. polane syropem klonowym, z miodem lub dżem
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa

Naleśniki Magdy Gessler
Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • odrobina soli

Przygotowanie: Zaczynamy od ubicia jajek. Dodajemy do nich odrobinę soli.Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko dobrze mieszamy. Naleśniki smażymy na klarowanym maśle, najlepiej wykorzystać do tego specjalną, płaską patelnię do naleśników.

WIDEO: Andrzej Polan, znany kucharz zdradza swój przepis na naleśniki z młodą kapustą i mięsem

Źródło:
TVN

POLECAMY RÓWNIEŻ: 50 sposobów na smaczne naleśniki! [PRZEPISY NA NALEŚNIKI]

Ile kalorii mają naleśniki?

Mąka, jajka, do tego smażenie. Już same składniki i sposób przygotowania placków naleśnikowych, mogą wydawać się sporym problemem dla osób będących na diecie. A jak jeszcze dodać do tego farsz, to liczba kalorii rośnie. No właśnie, zastanawialiście się kiedyś, ile kalorii mają naleśniki? To proste mączne danie, wcale nie musi być wrogiem odchudzających się. Jak się okazuje sam naleśnik nie należy do najbardziej kalorycznych dań. Uważać natomiast trzeba na to, co do niego dodamy.

Ile kalorii mają naleśniki? Oto kilka przykładów:

  • naleśnik z nutellą (180 g) - ponad 600 kcal!
  • naleśnik z mąki pszennej (100 g) - 227 kcal
  • naleśnik z dżemem (180 g) - 223 kcal
  • jeden, suchy naleśnik - ok. 120-140 kcal
  • naleśnik ze szpinakiem (100 g) - ok. 220 kcal
  • naleśnik meksykański - 244 kcal
  • naleśniki z serem (180 g) - 295 kcal

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anty_jełop

Co za nieuk napisał ten tekst? Ile tam "mąki pszennej lub wrocławskiej" !!!

A ja się pytam: mąka wrocławska jest mąką z czegoś innego, niż pszenica?

Masakra!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3