Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre Lubuskie 2018. Bagietki, bułki i chleb z pradawnej mąki 2ab to absolutne nowości z piekarni Leks w Sulęcinie

red.
Do konkursu Nasze Dobre Lubuskie firma Leks z Sulęcina zgłosiła trzy produkty z mąki 2ab. Jednym z nich są bagietki
Do konkursu Nasze Dobre Lubuskie firma Leks z Sulęcina zgłosiła trzy produkty z mąki 2ab. Jednym z nich są bagietki Fotleks
Ależ w naszym województwie powstaje wiele fantastycznych produktów! I jeszcze można skorzystać z wyjątkowo ciekawych usług! Nie dziwi więc, że o markę Nasze Dobre Lubuskie walczy tak dużo firm. Wśród nich jest producent pieczywa, spółka Leks z Sulęcina, z trzema produktami.

Produkty i usługi zgłaszane do konkursu Nasze Dobre Lubuskie 2018 można umiejscowić w różnych dziedzinach gospodarki. Ale mają one z pewnością kilka cech wspólnych, bo są pomysłowe, interesujące, nieszablonowe, no i oczywiście mogą służyć nam wszystkim. Ba, w wielu przypadkach są nam zwyczajnie potrzebne. Nic tylko cieszyć się z takiego powiewu świeżości, innowacyjności, jako się rzekło, niezbędności.

Niewykluczone, że wiele osób skorzysta z produktów, które zgłosiła spółka Leks z Sulęcina. Ten producent pieczywa przedstawia trzy swoje wyroby, będące w sprzedaży od zaledwie pół roku. Chodzi o bagietkę, bułki i chleb z gry-ką tatarką, które wypiekane są z mąki pszennej 2ab. Jest ona uzyskiwana z pradawnej pszenicy 2ab. I tu bardzo ważne informacje. Pszenica pradawna 2ab jest naturalnie wolna od glutenu D, dzięki temu że nie posiada genomu D, który wpływa na dyskomfort trawienny, zwłaszcza u osób z zespołem jelita drażliwego. Według różnych danych osoby z nadwrażliwym jelitem stanowią 30 procent populacji.

Pieczywo z tej mąki bogate jest w selen oraz cynk. Selen zaliczany jest do mikroelementów, które w naszym organizmie występują w niewielkich ilościach. Chociaż potrzebujemy go bardzo mało, pełni on wiele istotnych funkcji i dlatego tak ważne jest niedopuszczenie do jego niedoboru. Główne zadania selenu to: metabolizm hormonów tarczycy, synteza DNA, wspieranie układu immunologicznego, zapobieganie depresji, wsparcie układu sercowo-naczyniowego, walka z wolnymi rodnikami (przede wszystkim chroni czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem). Cynk z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, zachowaniu zdrowych kości i utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Pieczywo z tej mąki ma barwę żółtawą, przez co mylone jest z wyrobami z mąki kukurydzianej. Tymczasem kolor ten to efekt zawartości dużej ilości karotenoidów. - Walczymy z tym, by naszego pieczywa nie mylić z bezglutenowym. Ono ma gluten, ale bez genomu D, powodującego dyskomfort trawienny – wyjaśnia Artur Krysztofiak, w Lek- sie dyrektor ds. handlu, marketingu i logistyki.

Trzy produkty zgłoszone przez Leks do konkursu NDL mają pozytywną opinię Instytutu Żywności i Żywienia. Co ciekawe, pradawna pszenica 2ab rośnie tylko w kilku miejscach na świecie, na przykład w krajach basenu Morza Śródziemnego i Etiopii. - Jej areały zostały zagospodarowane przez firmę GoodMills Inno-vation. Pszenica ta wymaga stabilnych warunków mikroklimatycznych, odseparowania od innych gruntów uprawnych, Rośnie w miejscach, w których nie następuje żadne krzyżowanie się z innymi uprawami – informuje dyrektor Krysztofiak.

Leks to jedyny w Polsce dystrybutor takiego pieczywa. - Mąka 2ab jest alternatywą dla współczesnej pszenicy zwyczajnej, a także dla popularnych w ostatnich latach na rynku pszenicy samopszy lub płaskurki, których zarówno właściwości sensoryczne, jak i wartości technologiczne odbiegają od oczekiwań konsumentów i producentów pieczywa – zauważa dyrektor. I mówi, że mąka 2ab ma również obniżoną zawartość FODMAP. Tą nazwą objęto krótkołańcuchowe węglowodany, słabo absorbowane w jelicie cienkim, a pochodzi ona od pierwszych liter nazw cukrów i węglowodanów wchodzących w ich skład (tj. fermentujące, oligo-, di-, monosacharydy i poliole). - Mąka posiada niepowtarzalny smak i aromat. Zawdzięcza to podwójnej fermentacji, której jest poddawana i w młynie, i w piekarni -podkreśla Artur Krysztofiak.

Właścicielem firmy jest Krzysztof Kononowicz. Ma ona charakter rodzinny, zarówno w kapitale właścicielskim, jak i filozofii funkcjonowania. Marka Leks zaistniała na rynku w 1989 r., a zatem w przyszłym roku firma obchodzić będzie 30-lecie. Pierwszy zakład produkcyjny znajdował się w Sulęcinie, a jego głównymi klientami byli mieszkańcy powiatu sulęciń-skiego. Dzisiaj produkty Leksa trafiają do mieszkańców województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego oraz dolnośląskiego. - Sprzedajemy w całej zachodniej Polsce, od Koszalina po Szklarską Porębę i Karpacz. Mamy 27 stoisk firmowych, współpracujemy z Biedronką, Netto, Tesco czy Aldi – wymienia A. Krysztofiak.

Firma produkuje 300 rodzajów różnorodnego asortymen-tu: pieczywa, bułek, ciast oraz wyrobów półcukierniczych i cukierniczych. W ostatnich dwóch latach mocno rozwinęło się zwłaszcza cukiernictwo. Aby poprawić wygląd, zapach, a przede wszystkim smak, produkowane przez Leks pieczywo przygotowywane jest wyłącznie na naturalnym zakwasie. Firma ciągle udoskonala swoją ofertę, modyfikuje receptury i tworzy zupełnie nowe warianty smakowe. Wzbogaca produkty dodatkiem różnorodnych składników, takich jak: sezam, pestki słonecznika, orzechy czy owoce (morela, śliwka), a także „bombami” odżywczymi jak nasiona chia. Wszystkie łączy jedno - są naturalne i zdrowe.

W Leksie pracuje 420 osób. Centrala i jeden z zakładów, ten cukierniczy, znajdują się w Sulęcinie. Dwa inne są w Gorzowie i Tarnowie Byckim (powiat nowosolski). Wyroby firma rozwozi swoją flotą transportową. Samochody-chłodnie posiadają nowoczesne, dwufunkcyjne agregaty chłod-nicze z rejestratorami temperatury, co umożliwia pełny monitoring warunków przewozu produkowanych wyrobów spożywczych.

Na swojej stronie interne-towej firma Leks pisze: W czasach powszechnej krytyki różnych sposobów odżywiania często się mówi, że pieczywo jest niezdrowe, a w szczególności tak zwane pieczywo białe. Ostatnie badania w tej dziedzinie i nowe produkty z mąki 2ab, pochodzące z pradawnej pszenicy o tej samej nazwie dowodzą, że może być inaczej. Bułki, bagietki i chleb z niej zrobione to rewolucja smakowa i żywieniowa.

Razem z produktami Leksa pokazaliśmy już 16 produktów w tegorocznej edycji NDL. Zostało jeszcze jedenaście. Przypomnijmy, że o przyznaniu marki NDL zdecyduje kapituła złożona z dziesięciu osób. Prezentację produktów, której dokonają przedstawiciele firm, zaplanowano na 14 listopada. Kapituła przyzna tytuły w trzech kategoriach: 1. Produkt przemysłowy / Nowoczesne technologie, 2. Produkt spożywczy / Gastronomia, 3. Usługi. Każda z trzech najlepszych firm w każdej kategorii otrzyma prawo do zakupu za 1 zł kampanii reklamowej. Ta w zależności od zajętego miejsca, będzie warta 20 tys. zł, 10 tys. zł i 5 tys. złotych. Zwycięzcy dostaną prawo do zna-ku jakości Nasze Dobre Lubuskie, statuetkę i dyplom. Laureaci z miejsc II i III otrzymają dyplomy.

Zobacz, jak w ubiegłym roku wyglądała prezentacja firm:

Partnerzy konkursu


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska