Nasze Dobre Lubuskie 2018. Bagietki, bułki i chleb z pradawnej mąki 2ab to absolutne nowości z piekarni Leks w Sulęcinie

redZaktualizowano 
Do konkursu Nasze Dobre Lubuskie firma Leks z Sulęcina zgłosiła trzy produkty z mąki 2ab. Jednym z nich są bagietki Fotleks
Ależ w naszym województwie powstaje wiele fantastycznych produktów! I jeszcze można skorzystać z wyjątkowo ciekawych usług! Nie dziwi więc, że o markę Nasze Dobre Lubuskie walczy tak dużo firm. Wśród nich jest producent pieczywa, spółka Leks z Sulęcina, z trzema produktami.

Produkty i usługi zgłaszane do konkursu Nasze Dobre Lubuskie 2018 można umiejscowić w różnych dziedzinach gospodarki. Ale mają one z pewnością kilka cech wspólnych, bo są pomysłowe, interesujące, nieszablonowe, no i oczywiście mogą służyć nam wszystkim. Ba, w wielu przypadkach są nam zwyczajnie potrzebne. Nic tylko cieszyć się z takiego powiewu świeżości, innowacyjności, jako się rzekło, niezbędności.

Niewykluczone, że wiele osób skorzysta z produktów, które zgłosiła spółka Leks z Sulęcina. Ten producent pieczywa przedstawia trzy swoje wyroby, będące w sprzedaży od zaledwie pół roku. Chodzi o bagietkę, bułki i chleb z gry-ką tatarką, które wypiekane są z mąki pszennej 2ab. Jest ona uzyskiwana z pradawnej pszenicy 2ab. I tu bardzo ważne informacje. Pszenica pradawna 2ab jest naturalnie wolna od glutenu D, dzięki temu że nie posiada genomu D, który wpływa na dyskomfort trawienny, zwłaszcza u osób z zespołem jelita drażliwego. Według różnych danych osoby z nadwrażliwym jelitem stanowią 30 procent populacji.

Pieczywo z tej mąki bogate jest w selen oraz cynk. Selen zaliczany jest do mikroelementów, które w naszym organizmie występują w niewielkich ilościach. Chociaż potrzebujemy go bardzo mało, pełni on wiele istotnych funkcji i dlatego tak ważne jest niedopuszczenie do jego niedoboru. Główne zadania selenu to: metabolizm hormonów tarczycy, synteza DNA, wspieranie układu immunologicznego, zapobieganie depresji, wsparcie układu sercowo-naczyniowego, walka z wolnymi rodnikami (przede wszystkim chroni czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem). Cynk z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, zachowaniu zdrowych kości i utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Pieczywo z tej mąki ma barwę żółtawą, przez co mylone jest z wyrobami z mąki kukurydzianej. Tymczasem kolor ten to efekt zawartości dużej ilości karotenoidów. - Walczymy z tym, by naszego pieczywa nie mylić z bezglutenowym. Ono ma gluten, ale bez genomu D, powodującego dyskomfort trawienny – wyjaśnia Artur Krysztofiak, w Lek- sie dyrektor ds. handlu, marketingu i logistyki.

Trzy produkty zgłoszone przez Leks do konkursu NDL mają pozytywną opinię Instytutu Żywności i Żywienia. Co ciekawe, pradawna pszenica 2ab rośnie tylko w kilku miejscach na świecie, na przykład w krajach basenu Morza Śródziemnego i Etiopii. - Jej areały zostały zagospodarowane przez firmę GoodMills Inno-vation. Pszenica ta wymaga stabilnych warunków mikroklimatycznych, odseparowania od innych gruntów uprawnych, Rośnie w miejscach, w których nie następuje żadne krzyżowanie się z innymi uprawami – informuje dyrektor Krysztofiak.

Leks to jedyny w Polsce dystrybutor takiego pieczywa. - Mąka 2ab jest alternatywą dla współczesnej pszenicy zwyczajnej, a także dla popularnych w ostatnich latach na rynku pszenicy samopszy lub płaskurki, których zarówno właściwości sensoryczne, jak i wartości technologiczne odbiegają od oczekiwań konsumentów i producentów pieczywa – zauważa dyrektor. I mówi, że mąka 2ab ma również obniżoną zawartość FODMAP. Tą nazwą objęto krótkołańcuchowe węglowodany, słabo absorbowane w jelicie cienkim, a pochodzi ona od pierwszych liter nazw cukrów i węglowodanów wchodzących w ich skład (tj. fermentujące, oligo-, di-, monosacharydy i poliole). - Mąka posiada niepowtarzalny smak i aromat. Zawdzięcza to podwójnej fermentacji, której jest poddawana i w młynie, i w piekarni -podkreśla Artur Krysztofiak.

Właścicielem firmy jest Krzysztof Kononowicz. Ma ona charakter rodzinny, zarówno w kapitale właścicielskim, jak i filozofii funkcjonowania. Marka Leks zaistniała na rynku w 1989 r., a zatem w przyszłym roku firma obchodzić będzie 30-lecie. Pierwszy zakład produkcyjny znajdował się w Sulęcinie, a jego głównymi klientami byli mieszkańcy powiatu sulęciń-skiego. Dzisiaj produkty Leksa trafiają do mieszkańców województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego oraz dolnośląskiego. - Sprzedajemy w całej zachodniej Polsce, od Koszalina po Szklarską Porębę i Karpacz. Mamy 27 stoisk firmowych, współpracujemy z Biedronką, Netto, Tesco czy Aldi – wymienia A. Krysztofiak.

Firma produkuje 300 rodzajów różnorodnego asortymen-tu: pieczywa, bułek, ciast oraz wyrobów półcukierniczych i cukierniczych. W ostatnich dwóch latach mocno rozwinęło się zwłaszcza cukiernictwo. Aby poprawić wygląd, zapach, a przede wszystkim smak, produkowane przez Leks pieczywo przygotowywane jest wyłącznie na naturalnym zakwasie. Firma ciągle udoskonala swoją ofertę, modyfikuje receptury i tworzy zupełnie nowe warianty smakowe. Wzbogaca produkty dodatkiem różnorodnych składników, takich jak: sezam, pestki słonecznika, orzechy czy owoce (morela, śliwka), a także „bombami” odżywczymi jak nasiona chia. Wszystkie łączy jedno - są naturalne i zdrowe.

W Leksie pracuje 420 osób. Centrala i jeden z zakładów, ten cukierniczy, znajdują się w Sulęcinie. Dwa inne są w Gorzowie i Tarnowie Byckim (powiat nowosolski). Wyroby firma rozwozi swoją flotą transportową. Samochody-chłodnie posiadają nowoczesne, dwufunkcyjne agregaty chłod-nicze z rejestratorami temperatury, co umożliwia pełny monitoring warunków przewozu produkowanych wyrobów spożywczych.

Na swojej stronie interne-towej firma Leks pisze: W czasach powszechnej krytyki różnych sposobów odżywiania często się mówi, że pieczywo jest niezdrowe, a w szczególności tak zwane pieczywo białe. Ostatnie badania w tej dziedzinie i nowe produkty z mąki 2ab, pochodzące z pradawnej pszenicy o tej samej nazwie dowodzą, że może być inaczej. Bułki, bagietki i chleb z niej zrobione to rewolucja smakowa i żywieniowa.

Razem z produktami Leksa pokazaliśmy już 16 produktów w tegorocznej edycji NDL. Zostało jeszcze jedenaście. Przypomnijmy, że o przyznaniu marki NDL zdecyduje kapituła złożona z dziesięciu osób. Prezentację produktów, której dokonają przedstawiciele firm, zaplanowano na 14 listopada. Kapituła przyzna tytuły w trzech kategoriach: 1. Produkt przemysłowy / Nowoczesne technologie, 2. Produkt spożywczy / Gastronomia, 3. Usługi. Każda z trzech najlepszych firm w każdej kategorii otrzyma prawo do zakupu za 1 zł kampanii reklamowej. Ta w zależności od zajętego miejsca, będzie warta 20 tys. zł, 10 tys. zł i 5 tys. złotych. Zwycięzcy dostaną prawo do zna-ku jakości Nasze Dobre Lubuskie, statuetkę i dyplom. Laureaci z miejsc II i III otrzymają dyplomy.

Zobacz, jak w ubiegłym roku wyglądała prezentacja firm:

Partnerzy konkursu


Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3