3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem, to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

Zobacz również

Co się dzieje w Lubuskiem - kulturalny poradnik na nadchodzący weekend i tydzień

Co się dzieje w Lubuskiem - kulturalny poradnik na nadchodzący weekend i tydzień

Tajemnicze środki we krwi podejrzanego w sprawie śmiertelnego wypadku koło Nowej Soli

Tajemnicze środki we krwi podejrzanego w sprawie śmiertelnego wypadku koło Nowej Soli

Polecamy

Blinken gasi pożar. Naprawia wpadkę Bidena

Blinken gasi pożar. Naprawia wpadkę Bidena

Konterfekt zdrajcy. Szkic do portretu Edwarda Gierka

Konterfekt zdrajcy. Szkic do portretu Edwarda Gierka

W których sklepach zrobisz najtańsze zakupy?

W których sklepach zrobisz najtańsze zakupy?

Dodaj ogłoszenie