Nie chcemy zarabiać?

TATIANA MIKUŁKO (68) 324 88 19 tmikulko@gazetalubuska.pl
Marcin Nowak z piekarni Bukowianka dumnie prezentuje nagradzany bochen starowiejski. Piecze się go z dodatkiem miodu i ziemniaków.
Marcin Nowak z piekarni Bukowianka dumnie prezentuje nagradzany bochen starowiejski. Piecze się go z dodatkiem miodu i ziemniaków. Katarzyna Chądzyńśka
Chleb starowiejski z piekarni w Bukowinie Bobrzańskiej zgarnia nagrody w konkursach. Mógłby być naszym produktem regionalnym. Kapusta kiszona też!

Władysław Giza, właściciel piekarni Bukowianka, jest zaskoczony sukcesem. Ostatnią nagrodę przywiózł cztery dni temu z Milikowa na Śląsku.
- Wszystko zaczęło się od konkursu w Bogdańcu, gdzie zdobyliśmy nagrodę - wspomina. - Potem Jawor, Żagań, Zielona Góra, Poznań, Milików. Nasz chleb zdobył uznanie. Sklepikarz z drugiego końca Polski chce, byśmy wysyłali mu go pocztą! Nie nadążamy z produkcją. Piekliśmy po 60 bochenków dziennie, dziś 250.

Dużo pracy i kłopoty

Podobne sukcesy odnoszą inni producenci. Zofia Klekocka z Kłodawy i jej nalewka z czarnej porzeczki "Smorodina" zdobyły Perłę na targach Pol-Agra w Poznaniu. Henryk Sondej wystawiał w Poznaniu kapustę kiszoną. - Rozdałem setki wizytówek, wymieniłem adresy - opowiada Sondej.
Kiszona kapusta nadaje się na produkt regionalny, bo produkowana jest z polskiej odmiany - kamiennej głowy. Pan Henryk posadził ją na terenie Puszczy Noteckiej i kisi tradycyjnie - w beczkach. Wino z winnicy Kinga ze Starej Wsi też związane jest z naszym regionem. Niestety, żadnego z tych produktów nie ma na liście tradycyjnych lub regionalnych. Sondej ma za dużo pracy w gospodarstwie, by zająć się żmudną procedurą rejestracji. Kinga Koziarska z winnicy ma kłopoty z udokumentowaniem, że wino jest na naszych terenach produkowane od 25 lat. A Giza nie myśli o unijnych oznakowaniach, lecz o powiększeniu piekarni. - Szaleństwo z chlebem mnie przerasta - zdradza.

Gdyby były pieniądze

Władysława Edelman z Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej Górze chciałaby zachęcić producentów, by starali się o unijne oznakowania dla swoich wyrobów. - Województwo kujawsko-pomorskie zorganizowało konkurs, kto szybciej zarejestruje produkt. Nagrodą były pieniądze. A każdy oficjalny gość przyjeżdżający do województwa dostaje wiklinowy kosz lokalnych smakołyków. A u nas nie ma na to pieniędzy! - zdradza Edelman.
Urząd próbuje innych sposobów. Rozesłał do wszystkich gmin informację, jak się starać o oznakowania. Odpowiedział tylko Babimost. Zaprosił pracowników urzędu na sesję i na tym koniec.
- W grudniu w ODR-ze w Kalsku odbędzie się szkolenie o produkcie regionalnym. Może wtedy coś się ruszy - zastanawia się Edelman.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3