Nie daj nabić się w butelkę kupując truskawki. Wybierajmy murzynki

RedakcjaZaktualizowano 
Ciemne, soczyste i doskonałe na przetwory - tym charakteryzują się polskie truskawki, tzw. murzynki. Dr inż. Marta Czaplicka-Pędzich z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyjaśnia, jakie truskawki pojawiają się na polskim rynku i podpowiada co zyskujemy, jedząc niskokaloryczną truskawkę.

Czy mamy w sprzedaży już polskie truskawki?
Tylko spod osłon, a tych jest stosunkowo niewiele. Ich cena powinna być wyższa niż importowanych z cieplejszych stref Europy, stąd mało prawdopodobne, by to te truskawki stanowiły główny element rynku.

Kiedy pojawiają się w sprzedaży polskie truskawki? Od czego to zależy?
To zależy od przebiegu pogody. W tym roku może to być później niż w ostatnich latach ze względu na spóźnioną wiosnę. Celuję w pierwszą dekadę czerwca. To, jak szybko dojrzeją truskawki, zależy głównie od temperatury, ale także od tego, czy plantacje nie zostały uszkodzone przez przymrozki.

Z jakich innych krajów pochodzą truskawki sprzedawane w Polsce?
Truskawki sprzedawane w Polsce pochodzą z cieplejszych krajów Europy oraz z północnej Afryki, czyli wszędzie tam, gdzie uprawa polowa pozwala na wcześniejszy zbiór. Koszty transportu są bowiem niższe niż koszty prowadzenia uprawy w ogrzewanych tunelach. 

Czym się charakteryzuje polska truskawka, a czym ta z zagranicy? Jak je rozpoznać?
Nie ma takich metod. Musimy kierować się logiką. Jeżeli nie widzimy, że zaczęły się zbiory, to trudno spodziewać się, że w sprzedaży są polskie truskawki z gruntu.W naszych uprawach dominuje odmiana 'Senga Sengana', tzw. murzynka. Jest to ciemny, soczysty owoc, słodki, dający przetwory o ładnej barwie. Takich truskawek z importu raczej nie kupimy. A te są najlepsze na przetwory i oceniane przez konsumentów jako najsmaczniejsze. Importowane truskawki to zwykle tzw. truskawki czerwone lub ananasowe - bardziej jędrne, ale mniej smakowite.

Które truskawki są lepsze, smaczniejsze -polskie czy zagraniczne. Co ma na to wpływ? 
Różnica w smaku to kwestia odmiany. Oczywiście, na smak owocu ma także wpływ uprawa, czy warunki klimatyczno-glebowe. Nie bez znaczenia jest też fakt, że truskawka najsmaczniejsza jest, gdy pełnię dojrzałości osiągnie na krzaczku, a spożywana jest w kilkanaście godzin po zerwaniu. 

Czy to prawda, że polskie truskawki są "niepryskane", a te zagraniczne już tak?
Wszystkie truskawki wymagają pewnych zabiegów ochrony. "Niepryskane" będą truskawki z upraw ekologicznych (certyfikowanych) - tam dopuszcza się tylko preparaty stosowane w rolnictwie ekologicznym. W każdej sytuacji producent musi dostosować się do wymogów i zasad integrowanej ochrony chemicznej, co gwarantuje bezpieczeństwo żywności dla konsumenta, ale również ochronę środowiska naturalnego. Obowiązuje okres karencji - czyli czasu od oprysku do zbioru, więc jedząc taką truskawkę, możemy czuć się bezpieczni. Jeżeli zależy nam na owocach zupełnie "niepryskanych", proponuję wybierać te z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Czy możemy jakoś poznać "niepryskaną" truskawkę?
Po certyfikacie. Trzeba tylko poprosić o niego sprzedawcę, gdy deklaruje, że owoc jest ekologiczny...

Gdzie najlepiej kupić truskawki? Czy truskawki w supermarketach są dobre?
Osobiście wybieram zakup prosto z pola. Te owoce są świeżo zebrane i tańsze. W mieście - ważne byśmy wybrali owoce świeże, bez oznak chorób tj. pleśnienie, czyli niedawno zebrane. Te będą najsmaczniejsze. Trudno dyskutować o różnicach w jakości owoców zależnie od miejsca zakupu. Każdy sprzedawca dba o jakość produktów. Truskawki kupowane sporo przed "truskawkowym sezonem" w marketach z dużym prawdopodobieństwem nie są polskiego pochodzenia, są jednak alternatywą dla tych, którzy nie mogą się już doczekać pełni truskawkowego sezonu. 

Ważne, abyśmy jednak umyli truskawki dopiero przed spożyciem. Umyty i wstawiony do lodówki nie będzie się jednak cieszył dobrym smakiem.

Kiedy kończy się truskawkowy sezon?
Mamy wiele odmian truskawek o różnych porach dojrzewania. To pozwala na półtora miesiąca zbioru tych owoców z upraw gruntowych. Oczywiście największy wpływ na dany sezon ma przebieg pogody. Upalne dnie potrafią skrócić sezon. 

Jakie wartości odżywcze mają truskawki?
Truskawka to owoc dostarczający niewielu kalorii -ok. 30 kcal w 100 g. Poza tym przy wysokich walorach smakowych ma też niski indeks glikemiczny. Jest to owoc bogaty w witaminę C, zawierają też sporo innych witamin tj. A, E, z grupy B oraz szereg minerałów. Ze względu na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych truskawki usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Według niektórych badań wspierają przeciwdziałanie chorobom serca i cukrzycy. Jednocześnie posiadają pewne właściwości przeciwwirusowe. Niestety u niektórych mogą powodować uczulenia. 

ZOBACZ TEŻ:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3